• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Živina onagadori, vlasnici najdužih repova na svetu

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Simbol moći i bogatstva u Japanu, ova dugorepa živina ne može se pohvaliti nosivošću i mesom, ali je šampion u lepoti i gaji se kao ukras

  • 0
Živina onagadori Foto: Shutterstock

Iako postoji mnogo različitih rasa živine, onagadori je jedna od najjedinstvenijih. Na japanskom jeziku onagadori znači "dugorepa živina", što ova rasa i jeste: zahvaljujući izgledu i specifičnim osobinama, japanska vlada proglasila ju je posebnim bogatstvom prirode svoje zemlje.

Bili su potrebni vekovi uzgoja da se stvori ono što je rasa onagadori postala danas. Tri priznate varijante boja iz Japana su: crnogruda bela, crnogruda crvena i bela. Uzgajivači ove živine moraju da im obezbede specijalne kućice sa pritkama visoko iznad tla da bi im repovi bili čisti i u dobrom stanju. Repovi ove živine stalno rastu i mogu da dostignu dužinu od 3, 5 do čak osam metara!

Onagadori se gaji isključivo kao ukrasna živina.

Živina onagadori poznata je po prelepom raznobojnom perju.

Teško se nalazi ali ih vredi pridodati jatu ukrasnih koka. Ova živina je miroljubiva i odličan je izbor za ljude željne kućnog ljubimca koji nosi jaja.

Istorija i razvoj rase onagarodi

Onagadori je japanska rasa koju karakteriše dugačko repno perje. Veruje se da je rasa nastala u provinciji Nagoja gde je bila posebno popularna među zemljoposednicima i samurajima. Onagadori su držani kao kućni ljubimci, a za njihove elegantne repove se govorilo da simbolizuju status i bogatstvo vlasnika. Međutim, rasa je skoro izumrla tokom meiji perioda, kada su nestale mnoge tradicionalne japanske rase živine.

Na sreću, izvestan broj onagadorija je preživeo. Iako je i dalje prilično retka, ova živina je izuzetan simbol japanske kulture i tradicije.

Živina onagadori Foto: Shutterstock

Izgled i karakter živine onagadori

Onagadori ima izuzetno dug rep koji dostiže desetak metara dužine i perje jarkih boja, najčešće crveno, crno i belo, ali ima i jedinki sa perjem u nijansama plave i zelene. Samo nekoliko uzgajivača izvan Japana specijalizovano je za onagadori koke, pa je ova rasa poprilično skupa.

Jedna od najznačajnijih karakteristika ove rase je snažan majčinski instinkt. Koke onagadori žestoko štite svoje piliće i učiniće sve da ih sačuvaju od povreda. Ovaj instinkt je toliko jak da su u mnogim slučajevima kokoške žrtvovale sebe da bi spasile piliće od predatora. Pored majčinskih instinkta, onagadori su poznati i po visokom nivou inteligencije. One brzo uče nove zadatke i odlično pamte, pa se često koriste u istraživačkim studijama o spoznaji kod životinja.

Da li onagadori kokoške nose jaja

Onagadori nose jaja, ali nisu dobre nosilje: samo oko 100 jaja godišnje, odnosno dva ili tri jajeta nedeljno. osim toga, nisu dobre ni za komercijalni uzgoj zbog mesa. Njihov mali rast delom je posledica njihovog nasleđa od rasa ptica iz džungle.

Zdravstveni problemi i ishrana onagadori živine

Svaka rasa živine je podložna određenim zdravstvenim problemima, ali su neki specifični za ovu rasu, kao što su moguća oštećenja repa ukoliko živina boravi u skučenom prostoru ili se ne održava higijena živinarnika i perja.

Onagadori imaju posebne potrebe u ishrani u vidu obroka sa visokim sadržajem proteina. Ishrana kojoj nedostaju proteini dovešće do letargije i slabljenja koka.

Svaka vrsta ptice je podložna raznim parazitima, uključujući grinje i vaške koji mogu izazvati razne probleme, od anemije, gubitka težine do smanjene proizvodnje jaja. Onagadori su posebno podložne zarazi spoljašnjim parazitima: njihovo svilenkasto perje je idealno mesto za skrivanje grinja i vaški, a infestacije su česte kod ove rase.

Živina onagadori Foto: Shutterstock

Prednosti i mane onagadori živine

Prednosti odgajanja ove rase su u tome što je dobra za uzgoj u zatvorenom prostoru, relativno je mala i mirna, laka za negu i traži malo pažnje, a izuzetna je kao ukrasna živina.

Onagadori ima i mane: nisu dobre nosilje i nemaju kapacitet za komercijalnih uzgoj zbog mesa.

Nisu poznati po svojim letačkim sposobnostima. U gajenju su im potrebni visoki stubovi: njihovi dugi repovi otežavaju balansiranje na niskim granama, a živina je sklona povredama pri padu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari