• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gang gang kakadu, jedan od najvećih zabavljača u svetu papagaja koji može da poživi čak 60 godina

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stanovnici prigradskih predela južne Australije zimi mogu da čuju zvuke nalik škripanju vrata ili pampura koji izleće iz flaše: njih stvaraju male sive ptice koje su simbol Novog Južnog Velsa

  • 0
Gang gang kakadu Gang gang kakadu Foto: Shutterstock/K.A.Willis

Imenu preslatkog gang gang kakadua "kumovali" su Aboridžini sa juga Australije: ova neobična ptica kultne uloge živi u uzanoj oblasti australijske obale u Novom Južnom Velsu, ali se viđa i u šumama sa visokim drvećem, u brdima ove regije i njihovim podnožjima, često na visinama do 2.000 metara. Gang gang kakadu zimi preferira otvorenu šumu, slivove reka, šikare, poljoprivredna zemljišta i prigradska područja i u divljini se prepoznaje po glasu koji podseća na vrata koja škripe ili na zvuk vađenja pampura iz flaše!

Populacija gang ganga značajno je opala poslednjih godina, usled gubitka prirodnog prebivališta, pa je vrsta dospela na listu ranjivih vrsta u Novom Južnom Velsu. Ovaj kakadu je "faunistički" amblem teritorije glavnog grada Australije i simbol Novog Južnog Velsa.

Gang gang kakadu Gang gang kakadu Foto: Shutterstock/Jonathan Steinbeck

Izgled i temperament gang gang kakadua

Gang-gang kakadu (Callocephalon fimbriatum) je endemik kome prijaju niže temperature i viši stepen vlage. Ovaj papagaj se gnezdi se na mladom drveću, gde ženke jakim kljunovima kopaju šupljine za gnežđenje. Odrasli papagaji imaju sivo perje - i mužjaci i ženke - koje je prošarano i svetlijim, skoro belim mrljama nalik nazubljenim šarama. Mužjaci imaju jarkocrveno perje na glavi i grebenu, a ženke su samo svetlosive.

Za razliku od drugih predstavnika vrste, gang gang kakadu je znatno manji od ostalih predstavnika vrste: naraste do 35 centimetara i težak je oko 350 grama.

Ovaj živahan i inteligentan papagaj je pravi šarmer i kao kućni ljubimac će uveseljavati i zabavljati vlasnika trikovima, igrom i pokretima. Iako su kakadui poznati kao bučni i pričljivi, gang gang je manje brbljiv i nije preglasan, a sklon je i mimici. Može naučiti da oponaša osnovne zvuke i da ponavlja kratke fraze, obično sopstveno ime.

Gang gang kakadu Gang gang kakadu Foto: Shutterstock/K.A.Willis

Nega, ishrana i zdravlje gang gang kakadua

Komercijalna mešavina semena i hraniva su osnova dobre ishrane gang ganga, uz dodatak svežeg voća, bobica, zelenog povrća i povremeno kuvane hrane, poput pirinča i kukuruza. Gang gang obožava vodu i kupanje koje je neophodno za održavanje čistoće i zdravlja perja. Osim dobre ishrane i higijene, gang gang voli i društvene interakcije i aktinosti svake vrste, jer ima mnogo energije koju mora da utroši, a za to mu je neophodan i veliki prostor. Osim što će biti srećan, aktivnostima u većem prostoru gang gang će sprečiti pojavu apatije i gojaznosti.

Uz dobru negu i optimalne uslove života, gang gang kakadu može da živi više od šezdeset godina što ga čini doživotnom obavezom, ali i idealnim pernatim prijateljem.

Razigran i privržen vlasniku, gang gang kakadu je ptica koju bi trebalo izmisliti da ne postoji!

Kako izgleda kad vlasnik razgovara sa gang gangom? Poslušajte snimak!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari