• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Viktorijin krunasti golub: Obožava smokve, najsrećniji je u "braku" i rođak je slavne izumrle ptice

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Životni vek ovog lepotana sa "čipkanim" ukrasom na glavi je četvrt veka, a da bi bio zdrav, potrebni su specijalni uslovi - "široko polje" i savršena higijena koje će mu priuštiti samo ozbiljni i malobrojni odgajivači

  • 0
Viktorijin krunasti golub Foto: Shutterstock/Novie Charleen Magne

Neverovatno lep i inteligentan, Viktorijin krunasti golub je fascinantna i po mišljenju mnogih najlepša ptica na svetu. Viđa se u zoološkim vrtovima, ali i u privatnim volijerama. Iako je nežan i miroljubiv, Viktorijin krunasti golub nije za početnike: čak i odgajivači golubova i iskusni vlasnici ptica moraju da obezbede dovoljno veliki prebivališni prostor i odvoje mnogo vremena za negu i brigu koje zahtevaju ova veličanstvena stvorenja.

Viktorijini krunasti golub (Goura victoria) naraste do veličine odrasle ćurke (dužina mu je 70 do 75 cm od glave do repa), ali je laganiji i teži otprilike 3 kilograma. Očekivani životni vek Viktorijinog krunastog goluba u zatočeništvu je 25 godina, uz odgovarajuću negu.

Poreklom iz Nove Gvineje i unesen na obližnja ostrva, Viktorijini krunasti golub se uzgaja u zatočeništvu stotinama godina, ali se ne može tek tako nabaviti u pet šopovima, čak i onim specijalizovanim za ptice.

Viktorijin krunasti golub je najveći živi golub i najbliži preostali srodnik izumrloj ptici dodo. Ime je dobio u čast kraljice Viktorije, zahvaljujući očaravajućoj plavoj "kruni" na glavi nalik čipki.

U tropskim prašumama Nove Gvineje, Viktorijin krunasti golub je lovljen zbog mesa i perja. Lov i uništavanje prirodnog prebivališta oslabili su njegovu populaciju u divljini, pa je dospeo do izumiranja. Po zaštićivanju, od "ugrožene" i "ranjive" vrste postao je član liste "skoro ugroženih". Krčenje njegovog prirodnog prebivališta se nastavlja, pa mu je budućnost na "klimavim nogama".

Viktorijin krunasti golub Foto: Shutterstock//vikee214

Ponašanje i fizičke osobine Viktorijinog krunastog goluba

Poznato je da je Viktorijin krunasti golub inteligentan i lako se pripitomljava. Po prirodi je poslušan, zbog čega je česta atrakcija u zoološkim vrtovima. On je najsrećniji kad traži hranu na zemlji i tumara okolinom. Može da leti na kratke udaljenosti, ali će to čini samo u krajnjoj nuždi, obično kada je uplašen, u opasnosti ili mu je potrebno visoko sklonište na drveću tokom noći.

Oglašavanje Viktorijinog krunastog goluba drugačije je u odnosu na druge rase golubova. On ne ispušta zvuke gugutanja, na koje smo navikli kad je reč o golubovima, već se oglašava šupljim zvucima koji mogu da budu veoma glasni i iznenađujuće neprijatni.

Golub sa viktorijanskom krunom na glavi ima puderasto plavo perje na telu, crvene oči, tamnu masku i kestenjasto obojene grudi. Njegova krila i repno perje su svetlije nijanse, a kruna liči na prelep ukras od tamnoplave čipke sa živopisnim belim vrhovima, pa liči na pauna. Ova ptica je monomorfna, što znači da se mužjaci i ženke teško razlikuju. Mužjak može da bude malo veći od ženke, ali je to jedva primetno. Da bi se pol ptice sa sigurnošću utvrdio, bila bi potrebna ozbiljnija procedura ili genetski test.

Viktorijin krunasti golub Foto: Shutterstock/Tristan Tan

Nega Viktorijinog krunastog goluba

Viktorijin krunasti golub provodi dosta vremena na tlu i treba mu mnogo prostora za trčanje i aktivnost: to praktično znači da mu je neophodno najmanje 200 kvadratnih metara zemljišnog prostora u ograđenom prostoru. Ova ptica voli skrovita mesta na različitim visinama, pa i to treba imati u vidu. Čak i najposvećeniji odgajivači ptica ponekad nisu u stanju da ispoštuju sve životne zahteve Viktorijinog krunastog goluba. Drugim rečima, ako mu ne možete obezbediti ogroman prebivališni prostor da nesputano poleti (iako to retko radi), ne razmišljajte o njegovoj nabavci.

Viktorijin krunasti golub je najsrećniji, a samim tim i najzdraviji, kad živi u paru. Tokom sezone parenja, mužjaci će se međusobno boriti za naklonost ženke koju pokušavaju da privuku i složenim plesom udvaranja. Ukoliko se par formira, on će proizvesti najviše tri jajeta godišnje. I mužjak i ženka inkubiraju jaja i za to im je potrebno oko mesec dana, a potom će zajedno podizati mladunce.

Uprkos tome što su mirni i poslušni, Viktoriji krunasti golubovi nisu laki za gajenje. Pošto skupljaju hranu, njihov prostor treba da bude savršeno čist kako ne bi imali zdravstvene probleme, budući da povremeno mogu da pojedu svoj izmet zajedno sa hranom.

Ove price potiču iz tropskih krajeva i najbolje im je u toplim, vlažnim regijama: nisu tolerantne na temperature ispod 4 stepena Celzijusa. Ako će biti izložene hladnoći, potreban im je veštački izvor toplote i zaštita od vetra i kiše.

Viktorijin krunasti golub je tolerantan prema drugim pticama, ali treba izbegavati mešanje vrsta. Ako bi živeo u zajednici sa pilićima, doživljavao bi stres, jer voli mirno okruženje.

Viktorijin krunasti golub Foto: Shutterstock/Francois Widlife

Zdravstveni problemi i ishrana Viktorijinog krunastog goluba

Najveće zdravstvene pretnje ovim pticama su gljivične infekcije koje ih vrebaju iz izmeta. Ptice udišu spore gljivica koje se formiraju na njihovom izmetu, a one su izazivači potencijalno fatalnih respiratornih bolesti, kao što su histoplazmoza i kandidijaza.

Viktorijin krunasti golub u divljini se hrani onim što pronađe na zemlji: opalim voćem, semenkama, žitaricama, pa i malim beskičmenjacima. Poznato je i da veoma voli smokve.

U zatočeništvu dobro podnosi visokokvalitetnu mešavinu semena i zrna, standardnu mešavinu hrane namenjene golubovima i sveže voće i povrće. Nije poznat po prejedanju.

Viktorijin krunasti golub je nežan i poslušan i prijateljski raspoložen prema drugim pticama, što su povoljne osobine za njegovo čuvanje u dvorišnim uslovima, ali s druge strane zahteva izuzetno veliki kavez ili ograđenu prostoriju veličine sobe gde ne bi trebalo da bude usamljen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari