• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako najlakše da naučite pticu da pleše

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ples je prirodan za mnoge naše pernate prijatelje, a visokointeligentne ptice kao što su kakadu i papagaji najlakše se obučavaju da igraju

  • 0
Kako najlakše naučiti pticu da igra Foto: Shutterstock/Amadeuito

Ples je jedan od najlakših trikova kome možete da podučite pticu kućnog ljubimca.

Igra je prirodna za mnoge naše pernate prijatelje, a visokointeligentne ptice kao što su kakadu i papagaji najlakše se obučavaju. Ne samo da će dresiranje ptice da igra biti zabavno, već će vašem ljubimcu obezbediti dodatnu aktivnost i mentalnu stimulaciju koja će doprineti njenom opštem zdravlju.

Kako najlakše da naučite pticu da pleše?

1 Izaberite odgovarajući prostor za obučavanje

Pre nego što počnete sa obukom ptice, odaberite najprikladniju prostoriju u domu.

Ptice različito reaguju na obuku, u zavisnosti od toga da li se u nekom prostoru osećaju prijatno ili sputano. Zato odaberite sobu u kojoj ptica voli da boravi. Prostorije koje nisu prenatrpane stvarima i nameštajem su najbolji izbor, po mogućstvu ako su odvojene od frekventnih prostorija. Potrudite se da uklonite sve što bi ptici odvraćalo pažnju dok je podučavate plesu.

Kako najlakše naučiti pticu da igra Foto: Pixabay/klickblick

2 Odaberite ritmičnu i veselu muziku

Ptice prirodno reaguju na zvuke i uživaju da slušaju razne muzičke žanrove. Kada učite pticu da pleše, izaberite zabavnu, optimističnu melodiju kojom ćete je zainteresovati. Ritmičke pesme srednjeg do brzog tempa podstiču većinu ptica, pogotovo papagaje, da se brzo kreću.

Nemojte se obeshrabriti ako vam se učini da ptica ne ceni vaš muzički izbor; nastavite da isprobavate različite žanrove dok ne pronađete nešto što će pticu naterati da reaguje.

3 Podučavajte pticu sopstvenim primerom

Ptice najbolje uče kada im se da primer. Ako vaša ptica ne shvata sama kako treba da pleše, pokažite joj sami tako što ćete zaigrati.

Pojačajte muziku i igrajte da biste joj pokazali koliko to može da bude zabavno. Ovo će sasvim sigurno podstaći pticu da vam se pridruži, pre i nego što shvati da je proplesala!

Kako najlakše naučiti pticu da igra Foto: Shutterstock/Jayceefoto

4. Koristite vizuelne rekvizite

Ako ptica ne pleše uprkos vašim najboljim demonstracijama i drugim naporima, pokažite joj video snimke drugih ptica koje igraju uz muziku. Napravite listu za reprodukciju video zapisa ptica koje plešu da biste ih pokazali svom pernatom ljubimcu. Ptice vole da posmatraju druge ptice i obično će oponašati ono što vide. Ovako možete ohrabriti svoju pticu da pleše ili izvede niz drugih trikova.

5. Nagradite napredak ptice

Kao i prilikom svih aktivnosti, vežbi i treninga, važno je da nagradite svog ljubimca za svaki napredak koji postigne u učenju. Čak i ako ptica ne savlada ples nakon prvih treninga, nagrađivanje napretka u koracima je ključno kao podstrek vašem ljubimcu. Zato uvek pripremite ukusne poslastice za ptice dok je podučavate kako biste bili sigurni da će ostati zainteresovana za ono čemu želite da je naučite. Uz pomoć poslastica ptica će učiti brže i lakše.

Kako najlakše naučiti pticu da igra Foto: Pixabay/klickblick

6. Prevazilaženje teškoća prilikom obuke

Ples je ponašanje koje je prirodno za većinu ptica kućnih ljubimaca i podučavanje njemu odvija se drugačije od obuke pevanja ili govora. Ako imate poteškoće da naterate pticu da igra na vaš znak ili kad čuje pesmu, nastavite da isprobavate različite vrste muzike. Ostavite uključen radio ili emitujte muziku iz bilo kog izvora kad niste u blizini. Uz vaše ohrabrenje i pregršt poslastica, ptica će lako naučiti da pleše.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari