• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Misterija najmanje ptice na svetu: Kuda kolibri odlazi kad sunce zađe?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Organizam ove leteće minijature trpi veliko opterećenje, pa je noć rezervisana za njen odmor i oporavak na najbezbednijem mestu

  • 1
Kuda kolibri ide noću Foto: Pixabay

Najmanja ptica na svetu, kolibri (Trochilidae), jedno je od najneobičnijih krilatih bića na svetu.

On ima 8 pari rebara, za razliku od drugih ptica koje imaju uglavnom šest. Srce mu radi brzinom od 400 do 500 otkucaja u minuti, a za isto vreme udahne vazduh 250 puta.

Dok kolibri spava, njegovo srce usporava, jer bi u suprotnom, zbog brzog metabolizma, uginuo od gladi.

Kuda kolibri ide kad sunce zađe?

Kada sunce okupira prirodu, ovoj ptici je glavna briga da obezbedi nektar.

Noć je rezervisana za boravak na zaštićenoj lokaciji i odmor, kad se ova ptičica odmara i opušta. Ona noću ne vidi dobro, pa im je prioritet boravak i oporavak na toplom i zaštićenom mestu.

Kolibri se najbezbednije oseća na drvetu, sa mnogo kutaka za smeštaj i skrivanje. On se obično zavlači duboko među grane i lišće koje ga prekriva i čuva.

Ženke kolibrija održavaju toplotu i bezbednost jaja i ptića, i to je njihov prioritet. Tokom dana nakratko napuštaju gnezdo koje prave na mestu gde se grane sastaju.

Ako je dostupno veštačko svetlo, kolibri može da se hrani čak i kad padne mrak. Međutim, ovo nije standardno ponašanje i malo je verovatno da ćete uočiti kolibrija posle zalaska sunca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    27. jun 2023. | 12:46

    Прво на пивце, а онда хрљање.