• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da je neobično - jeste, ali da li je i prirodno: Kako vam zvuči podatak da neke ptice jedu jaja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako deluje morbidno, u divljoj prirodi, pa i u zarobljeništvu, neke ptice jedu sve delove ove namirnice: osim žumanceta, mnogi vlasnici im u obroke dodaju mlevene ljuske jajeta kako bi njihov organizam obogatili kalcijumom

  • 0
Zašto neke ptice jedu jaja Foto. Shutterstock

Kako vam zvuči ideja da u obrok ptice kućnog ljubimca dodate jaje?

Ovo deluje zaista čudno, s obzirom na to da ptice polažu jaja prilikom razmnožavanja.

Ipak, nije neobično da ptice u divljini jedu jaja drugih vrsta.

Jaja su potpuno prirodna hrana i dobra su za ptice, jer nemaju ugljene hidrate i šećer.

Da li su jaja zaista dobra u ishrani ptica?

Divlje životinje i konzumiranje jaja

Jaja su hranljiva namirnica i životinje svih vrsta će ih krasti i pojesti kad god ih pronađu.

Rakuni, lisice, zmije i ježevi u njima vide izuzetnu poslasticu.

Zašto neke ptice jedu jaja Foto. Shutterstock

Vrane su ozloglašeni kradljivci jaja, a način na koji ih jedu je veoma zanimljiv. One naprave malu rupu u ljusci, probijaju je kljunom na jednom kraju ili sa strane, a zatim ubacuju gornji deo kljuna u jaje i podižu ga, tako da se sadržaj samo izlije.

Poznato je da i galebovi jedu jaja, čak se ne trude da s njima odlete. Oni se jednostavno usele u gnezdo gde su pronašli jaje i tamo ga pojedu.

Važnost jaja u ishrani životinja

Jaja su moćna hrana za mozak ovih plahih bića. Za preživljavanje u divljini potrebna je određena količina inteligencije, tako da je obrok u vidu jajeta dobar izbor. Žumanca sadrže holin koji je odličan za mozak, jer ubrzava relejne signale u ovom organu. Holin u jajima potpomaže funkciji jetre i prenosi i distribuira hranljive materije po telu.

Zašto neke ptice jedu jaja Foto. Shutterstock

Protein koji se nalazi u jajetu je takođe vredan sastojak aminokiselina koje pomažu rad mozga. On to čini stvaranjem neurotransmitera koji dostavljaju poruke neuronima, a oni ubrzavaju “razmišljanje” potrebno za preživljavanje u divljini.

Kokošije jaje se sastoji od oko 12 posto proteina i sadrži esencijalne aminokiseline koje telo ne može samo da proizvede. One se moraju apsorbovati isključivo konzumiranjem hrane koja ih sadrži.

Ljuska jajeta je odličan izvor kalcijuma koji je retkost u divljini. On je važan pticama, pogotovo ženkama koje treba da polože jaja, jer pomaže u formiranju jače ljuske.

Doskoro se smatralo da je jaje bogato holesterolom. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede SAD (USDA) obelodanilo je da jaja ipak nisu tako bogata ovom voštanom supstancom. Holesterola u jajetu zapravo ima 14 posto manje u odnosu na prvobitne rezultate. Osim toga, potvrđeno je da jaja sadrže mnogo više vitamina D.

Hranjenje jajima ptica kućnih ljubimaca

Zašto neke ptice jedu jaja Foto. Shutterstock

Jaja su jeftini oblik proteina i ptice mogu da pojedu celo jaje: belance, žumance i ljusku. Oprana i zdrobljena ljuska jajeta dostupna je na tržištu i može se nabaviti za ishranu ptica kojima je potrebno povećati nivo kalcijuma u organizmu.

Ljudi koji gaje kokoške možda su bili svedoci njihovog "kanibalizma", odnosno da su koke jele jaja, piše Wildbirdscoop.com.

One često jedu stara jaja da bi ih uklonile i tako sprečile bolesti i najezdu štetočina.

Isto tako, jedenje jaja može biti znak nedostatka kalcijuma kod kokošaka nosilja, posledica ekoloških problema, dosade...

Poznati "jajojedi" su crveni detlić, plava i siva šojka, vrana, gavran, galeb, američki crvendacć, severna ptica rugalica i druge.

Ptice u divljini ili baštenske ptice takođe ponekad jedu jaja. One su čistači i često će tražiti dostupne izvore hrane, pa čak i onu koja je deo njihove vrste.

Evo i video snimka za sve one koji žele više da saznaju o tome zašto je ljuska jaja dobra u ishrani ptica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari