• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Da li ste ljubitelj ukrasne živine? Pred vama je 12 najlepših rasa ovih pitomih dvorišnih ptica

Vreme čitanja: oko 5 min.

Neke koke imaju perje poput svile, druge su posebne zbog bogatih ćuba na glavama, pojedine rase izgledaju komično zbog “frizure”, a petlići nekih rodova imaju repove koji su duži od njihovih tela

  • 0
Najlepše rase živine

Foto: Pixabay

Mogu li se kokoška ili petao smatrati lepim pticama?

I te kako mogu! Postoji na desetine rasa živine koje su zaista prava čuda prirode. Ovo se naročito odnosi na ukrasnu živinu, čije cene ponekad dostižu pravo malo bogatstvo.

Zavirite zato u ovaj otmeni kokošinjac: možda u njemu nađete koku svog života!

1 Svilena bantam živina

Najlepše rase živine

Foto: Pixabay

Životni vek ove rasne živine, težine od 700 g do oko 1,4 kg je od sedam do 9 godina.

Koke nedeljno nose do tri mala do srednja jajeta krem boje. Krasi ih perje nalik čistoj svili. Neki rodovi imaju posebne karakteristike, pa sem prelepog svilenog perja imaju crnu kožu i kosti, plave ušne rese i po pet prstiju na svakoj nozi. Često se drže kao kućni ljubimci zbog mirnog i prijateljskog temperamenta. Mogu se koristiti i kao dadilje za izleganje jaja drugih vrsta živine.

2 Zlatna vijandota

Najlepše rase živine

Zlatna vijandota Foto: Shutterstock

Životni vek ove šarene koke koja dostiže težinu i do 3, 5 kg je oko šest godina. Njena jaja srednje veličine su smeđe boje, a očaravajuće perje je smeđe-zlatno i svako perce je oivičeno crnim.

Ovo je izdržljiva živina koja se odlično snalazi u hladnim regijama i uglavnom se koristi kao izložbena rasa.

3 Moderni bantam borac

Najlepše rase živine

Bantam borac Foto: Shutterstock

Ova živina možda deluje žgoljavo i ispijeno, ali je to ptica bogate prošlosti. Njen životni vek je od sedam do čak 15 godina, težina varira od tri do četiri kilograma, a njena jaja su bela i srednje velika.

Sa ovakvim nogama, živina koja je pred vama neće ostati neprimećena! Bantam se nekad koristila u borbama petlova koje su bile popularne u 19. veku.

Ima snažne kandže i duge, gole noge što ih čini idealnim za borce. Kad su borbe petlova zabranjenje, vlasnici su se okrenuli njihovom uzgoju kao ukrasne živine. Budući da je takmičarska i priplodna, bantam nije cenjena zbog mesa niti je dobra nosilja.

4 Čupava “frizl” živina

Najlepše rase živine

"Frizl" živina Foto: Shutterstock

Životni vek “frizl” živine koja kao da se našla previše blizu strujne utičnice je od 6 do 8 godina. Težina koka i petlova je od 2,3 do 3,6 kg, a koke su dobre nosilje: njihova jaja su mala i smeđe boje.

Perje im je različitih boja, svetlo je, paperjasto i uvijeno ka spolja. Gen koji uzrokuje kovrdžavo perje je recesivan i skoro potpuno je izdvojen iz vrste. Međutim, selektivni odgajivači su ga vratili i sad se ova živina koristi za izložbe.

5 Brakel živina

Najlepše rase živine

Foto: Pixabay

Životni vek ove kokoši težine od oko dva do 2, 7 kg je od 8 do 10 godina. Njena jaja su mala i veoma tamna. Ovo je jedinstvena belgijska rasa živine koja se takođe koristi na izložbama. Dolazi u raznim bojama i češće se viđa u Evropi. Niske su i imaju bradu i muf, kratak vrat, snažne su, sa širokim grudima i kratkim podignutim repom. Poznate su po boji koja predstavlja kombinaciju bele, braon i crne sa dobro definisanim perjem. Nisu poznate kao dobre nosilje, ali su izdržljive i lepe.

6 Faverola

Najlepše rase živine

Foto: Pixabay

Životni vek faverole, čija je težina od 2, 5 do 4 kg je od pet do 7 godina. Koke nose bela jaja srednje veličine. Ovo je omiljena živina za porodice koje drže kokoške kao kućne ljubimce. Jedinstvenog su izgleda, sa bradom, operjanim nogama sa po pet prstiju i lepršavim perjem. Petlovi su veliki i gizdavi, sa dugoačkim perjem koje se preliva u bojama.

Veoma su mirni i stvaraju prisne veze sa vlasnicima. Kokoške su odlične nosilje, čak i zimi. Ako imate mešovito jato koka, pripazie na agresivne rase koje mogu naneti povrede mirnim faverolama.

7 Sebrajt

Najlepše rase živine

Foto: Pixabay

Životni vek sebrajt živine čije koke nose mala bela jaja je od četiri do osam godina. Za razliku od većine drugih rasa, koje imaju perje raznih varijeteta boja, sebrajt su samo zlatne ili srebrne. Njihovo perje svetlozlataste ili srebrne boje je upečatljivo oivičeno crnim. Ovo je minijaturna živina i jedna od prvih rasa koja ima svoj klub entuzijasta. Koke polažu samo oko 60-80 jaja godišnje. Odrasla živina je izdržljiva, ali je piliće teško uzgajati, jer su osetljivi i stopa njihove smrtnosti je velika.

8 Feniks

Najlepše rase živine

Foto: Pixabay

Ova živina živi od šest do 8 godina. Koke su dobre nosilje i nose jaja srednje veličine. Rasa je nastala ukrštanjem evropskih rasa sa japanskim onagadorijem i mitari se svake treće ili četvre godine. Kao rezultat toga, repno perje petlova raste do dužine od 30 cm do 50-ak centimetara. Ovo je izdržljiva živina, koja se viđa u tri upečatljive boje: srebrnoj, zlatnoj i crno-crvenoj.

9 Brama

Najlepše rase živine

Foto: Pixabay

Životni vek brama živine je od pet do 8 godina. Težina koka i petlova je od tri do 5 kg, a njihova velika jaja su smeđe boje. Petlovi dostižu popriličnu kilogramažu, a koke su manje.

Brame su otporne i odlične nosilje, imaju operjane noge i viđaju se u tri osnovne boje; standardno svetloj, tamnoj i žutoj. Ne mogu dobro da lete, jer su krupne, ali su nežne i poslušne, i odlično podnose hladnu i suvu klimu.

10 Hamburg živina

Najlepše rase živine

Foto: Pixabay

Životni vek živine čija crno-bela sorta ima perje išarano dezenom dlake dalmatinskog psa je od 8 do 10 godina. Njene koke nose srednje velika bela jaja.

Ova živina dobro leti i voli da sedi na drveću. Iako se ne slaže sasvim dobro sa ljudima, ova živina je pravi drugar mnogim rasama koka. Odgajivači su prinuđeni da im podrezuju krila kako bi ih sačuvali od nevolja zbog izletanja iz dvorišta.

11 Zlatna poljska živina

Najlepše rase živine

Zlatna poljska živina Foto: Shutterstock

Ovo je ukrasna rasa čije koke nose bela srednje velika jaja i živi od četiri do 8 godina. Ističe se jedinstvena i divlja “frizura”, a veliko perje pokriva celu glavu, pa koke imaju pomalo komičan izgled. Perje na glavi naraste im toliko da im ometa vid.

Sve vrste poljske živine imaju ovu karakteristiku, a iz perspektive nošenja jaja su nepraktične.

12 Plimut rok

Najlepše rase živine

Foto: Pixabay

Životni vek ove živine je od 8 do 10 godina. Petlovi teže od tri do 3.5 kg, a koke su “mršavije” i imaju od 2.5 do tri kilograma. Koke nose velika jaja smeđe boje i imaju kontrastne boje na perju, dok se petlovi ističu dugačkim repovima. Ovu živinu “kraljevskog” izgleda gajili su zbog mesa i jaja. Plimut rok su poznati kao kućni ljubimci, jer su veoma poslušni.

Živina odavno nije samo izvor jaja i mesa.

Ona je raznolika, sa posebnim osobinama, istorijom i različitim potrebama.

Neke rase su malobrojne i divlje, dok su druge poslušne i pogodne kao kućni ljubimci.

Kako sve ove lepe koke i petlići izgledaju uživo, pogledajte u video snimku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari