• 0
 ≫ 

Vasa papagaj: Toliko je ružan da je zapravo - mnogo sladak!

 ≫ 

Ovaj sivi dobričina podjednako voli sve članove porodice: živi čak 30 godina, teško se nabavlja, mnogo jede, malo govori ili uopšte ne priča, a u periodu parenja njegova ženka - oćelavi!

  • 0
Vasa papagaj Foto: Shutterstock

Vasa (Coracopsis vasa) je tamnosivi papagaj sa Madagaskara.

Srednje je veličine, otprilike kao ostale podvrste sivih afričkih papagaja, ali mu je oblik tela mnogo drugačiji. Ima izdužen vrat, majušnu glavu, duge noge, nezgrapna stopala i dugačak  pravougaoni rep. Za vasu ponekad kažu da je “toliko ružan da je zapravo mnogo sladak“. Vasa nudi mnogo, mada ne izgleda reprezentativno: iako ružnjikav i neugledne boje, ima izuzetan karakter koji ga svrstava u red omiljenih permatih kućnih ljubimaca. Ne nabavlja se lako, ali je interesovanje za njiega veliko. Naraste do oko 50 cm, a životni vek mu je do trideset godina.

Postoje dve vrste ovog papagaja: veliki (Coracopsis vasa) i mali vasa (Coracopsis nigra), poznat i kao crni papagaj. Obe vrste žive na dve ostrvske zemlje na istočnoj obali Afrike: Madagaskaru i arhipelagu Komori. Imaju različita staništa: veliki vasa živi u suvim šumskim predelima, a mali u vlažnim šumskim predelima.

Temperament i oglašavanje

Vasa papagaji su dobroćudne i prijateljski raspoložene ptice koje se emotivno vezuju za celu porodicu, ne samo za jednu osobu. Inteligentni su, aktivni i veoma razigrani. Tokom sezone parenja ih se pričuvajte, pogotovo ako imate ženku, jer u tom periodu može ispoljiti neraspoloženje, teritorijalnost ili agresivnost. Vasu držite što više van kaveza, jer obožava da bude u društvu ljudi, komunicira s njima i igra se sa svim članovima porodice. Kao i većina papagaja, vasa traži mnogo vlasnikovog vremena i pažnje da bi bio srećan. Nemojte ga nikad ignorisati ili ostavljati samog na duži vremenski period.

Vasa se izražava povicima, zvižducima i kricima. Neke vase mogu naučiti da govore, a neke nikad ne progovore.

Boja i nega

I mužjak i ženka vase su tamnosivi. Kljun im je sivkasto-crn. Tokom sezone parenja (od oktobra do decembra), perje ženke poprima svetlobraon boju, a linija perja na glavi nestaje i ženka postaje “ćelava”. Koža mužjaka i ženke požuti u sezoni parenja, ali je kod ženke ova promena uočljivija zbog “ćelavosti”. Osim ovih promena u vreme parenja, i kljunovi mužjaka i ženke doživljavaju transformaciju: postaju svetliji dok ne poprime gotovo belu boju.

Ovom papagaju potreban je ogroman kavez ili volijera, poput smeštaja za aru: najprihvatljivije dimenzije kaveza su najmanje 92 cm širine i visine, dok dubina ne sme biti manja od 61 centimetar. Ne zaboravite i mesto za spavanje ili pak gnežđenje ako poželite da ih razmnožavate. Vasa papagaji uživaju na suncu, pa postavite kavez tako da polovina bude na suncu, a polovina u senci.

Igra i vežbanje

Ovo su radoznale ptice, pa im postavite “zabavni park” za igru, sa mnoštvom igračaka kako bi održali formu tela i uma. Aktivnosti traženja hrane su omiljena vasina igra. Osim toga, on voli interaktivne i mehaničke igračke, slagalice, igračke za grickanje, pa čak i bebi zvečke - sve ono što može da istraži i čime može da manipuliše. Vasa voli kupanje, skakanje i igranje u vodi, pa mu to omogućite, pogotovo u toplim danima.

Čak i ako imate veliki kavez, vasa bi trebalo da što češće boravi van ograđenog prostora da bi rastezao i širio krila, leteo, kretao se i igrao. Vase su izuzetno aktivne ptice, pa im obezbedite prostrano i zaštićeno prebivalište.

Zdravlje i ishrana

Iako su relativno zdravi, vase su sklone virusnim oboljenjima kljuna i perja, specifičnim za pojedine vrste ptica i papagaja. Proždrljivi su i jedu hranu u ogromnim količinama. Ponudite im visokokvalitetnu industrijsku hranu za papagaje, mešavinu semena, sveže voće i povrće: banane, mango, bobice, breskve, šipak, papriku, šargarepu, klice, boraniju, grašak i batat.

Nabavka

Uvek se informišite o statusu ptice koju želite za ljubimca. Pojedine vrste su retke i ugrožene, i o njihovoj nabavci nemojte razmišljati. Tako ćete izbeći neprijatnosti koji bi proizašle nabavkom vrsta koje su zakonom zaštićene.

Vasa papagaj ne može se lako nabaviti. Ukoliko živite u zemlji u kojoj je dozvoljeno držanje vase kao kućnog ljubimca, a ne pronađete ga u specijalizovanim prodavnicama za kućne ljubimce, potražite renomiranog odgajivača. U slučaju da ne možete nabaviti vasu, a želite isključivo papagaja takvog izgleda i osobina, slični njemu su afrički sivi papagaj, amazonski papagaj, kakadu i edel.

Šta budući vlasnik vase treba da zna o gajenju i nezi ovog papagaja pogledajte u VIDEO snimku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari