• 2
 ≫ 

Blagodeti ptičije pesme: Da li primenjujete ornitoterapiju?

 ≫ 

Priroda je najbolji doktor: njeni lekovi sve više se koriste za ublažavanje tegoba kod različitih bolesti, a u mnoštvu metoda koje “leče dušu” pesma ptica jedna je od najdelotvornijih

  • 2
Ornitoterapija Foto: Shutterstock

Prirodni preparati odavno se koriste za održavanje kućne higijene, u kozmetologiji, ali i za olakšavanje tegoba kod pojedinih bolesti.

Savremena farmakologija je na drugoj strani ove medalje, ali - šta je, tu je!

Sredstva spravljena od prirodnih supstanci, koja olakšavaju tegobe bolesnicima, stekla su veliku popularnost. Zato ne čudi što se neprekidno pojavljuju nove metode koje su zaista iznenađujuće. Tipičan primer je ornitoterapija: ona se primenjuje u olakšavanju tegoba kod različitih bolesti ili poremećaja psihe, a sastoji se od - slušanja ptičije pesme!

Sećanja na detinjstvo i bezbrižnost

Druženje ptica i čoveka traje desetinama hiljada godina (preskočićemo temu ishrane i preživljavanja čoveka!). Osim što je prijala ušima, pesma ptica bila je i izuzetno lekovita. Milozvučan cvrkut uvek je smirivao i uveseljavao, popravljao raspoloženje, doprinosio koncentraciji i eliminisao stres, stvarajući telesnu i duhovnu harmoniju.

Ornitoterapija: lečenje ptičijom pesmom Foto: Shutterstock

Ptičija pesma je zvuk iz prirode koji, prema navodu naučnika, može čuti čak i beba u majčinom stomaku. Poj slavuja, oglašavanje zebe, crvendaća, pa čak i čavrljanje vrabaca deo su svačijeg detinjstva i prisutni su u životu svake osobe. Rezultati mnogih istraživanja tvrde da pesma ptica u mozgu čoveka ima ulogu “izazivača radosti”. To samo potvrđuje vezu pozitivnih emocija sa fizičkim zdravljem.

Kako ptica stvara pesmu

Ptice imaju složen glasovni aparat koji se prostire na dve trećine njihovog tela. Na četiri mesta istovremeno, ali nezavisno jedan od drugog, formiraju se različiti zvuci. Svaka ptica je pravi mali orkestar, duet, trio ili kvartet: zahvaljujući složenoj proizvodnji tonova ona stvara virtuozna dela. Pesma ptica bila je prva muzika prvobitnog čoveka koji je od njih “pozajmio” umeće komponovanja. Veliki kompozitori imitirali su zvuke koje proizvode ptice: Mocart, Vivaldi i mnogi drugi genijalni kompozitori stvarali su dela u kojima postoje fragmenti nalik ptičijoj pesmi.

Čovek nije sposoban da ovlada tehnikom stvaranja pesama kao što to čine ptice, jer one proizvode zvuke aktiviranjem dve strane dušnika.

Zvuci ptičije pesme stižu u “slušnu zonu” kore ljudskog mozga, nazdražuju je i lančano "bude" ostale delove tela. Ptičija pesma nema negativan uticaj ni na jedan organ ljudskog tela. Obavljena su mnoga istraživanja, nakon kojih je zaključeno samo sledeće: sve bolesne osobe osetile su poboljšanje posle slušanja ptičije pesme.

“Doktori” za razne boljke

Najbolji terapeutski efekat obezbeđuje se slušanjem pesme ptica uživo, po mogućstvu u prirodnom ambijentu. Pojedine ptičije vrste gaje se u domaćim uslovima, što omogućava direktno slušanje njihovih pesama. Međutim, dobri terapeutski efekti postižu se i preslušavanjem snimaka ptičije pesme.

Seanse ornitoterapije, preslušavanje pesama ptica, mogu se organizovati u prirodi. Najbolje je da se izvode dok bolesnici sede, kako bi relaksirano prepoznavali glasove ptica i odabrali svog "doktora". Terapeutika je zabeležila slučajeve da “ćućorenje” papagaja tigrice otklanja slabost mišića, češljugar pomaže u neutralisanju različitih bolova, a kanarinac ublažava glavobolju, nervozu, depresiju, stres, aritmiju, snižava visok pritisak i ublažava želudačne smetnje.

Najuspešniji “doktori” su ptice u prirodnom okruženju. Slavuj je specijalista koji bodri i budi vedrinu, leči depresiju, glavobolju, hronični umor i slabost. Grmuše ublažavaju glavobolju, a zeba i žutovoljka normalizuju srčani ritam. Crni drozd pesmom spušta pritisak, štiglic i čiž otklanjaju nervozu, a crvendać je specijalista koji leči glavobolju, ublažava tegobe u želucu i jetri, i otklanja nesanicu. Ševa pesmom poklanja duševni mir i vraća dobro raspoloženje, a najomiljenija gradska ptica - vrabac - ublažava posledice stresa.

Ornitoterapija vrapci Foto: Shutterstock

Najjača relaksacija pesmom - u prirodi

Ptičija pesma koja se sluša u prirodnom okruženju, u zelenilu koje obiluje i mirisom cveća pozitivno deluje na psihu, emocije i fizično zdravstveno stanje čoveka. Ali, to je sve: više od opuštanja i “dobijanja volje” ne treba očekivati. Ptičija pesma ne leči ozbiljna oboljenja, ali je treba upražnjavati kao izuzetno uspešan metod relaksacije.

Zašto odmah ne biste primenili ovaj sjajan metod relaksacije?

Poslušajte pesmu slavuja iz VIDEO snimka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Izreke o pticama

    2. novembar 2022. | 12:54

    NIKADA NEMOJ DA ŽIVIŠ TAMO GDE NEMA PTICA. GDE NIJE DOBRO ZA PTICE NIJE NI ZA LJUDE.

  • Cro

    2. novembar 2022. | 13:35

    Za njih je trenutno opasno u Srbiji jer mogli bi iz zamjeniti za dronove