• 0
 ≫ 

Ogledalo u ptičijem kavezu: Najbolja ili fatalna igračka?

 ≫ 

Neki vlasnici tvrde da njihov pernati ljubimac uživa u društvu “prijatelja” u odrazu, dok drugi smatraju da ga ne treba postavljati. Šta je istina?

  • 0
Ptica i ogledalo

Foto: Shutterstock

Ogledalo u kavezu je jedna od igračaka za ptice o kojoj se najviše diskutuje među vlasnicima.

Neki tvrde da je ono idealno za krilatog ljubimca, dok drugi misle sasvim suprotno, piše apetit.rs.

Ptice su izuzetno komunikativne i društvene životinje i samoća im je strana i neprihvatljiva. Ukoliko je ptica sama u kavezu i ne posvećuje joj se dovoljno pažnje, ona će početi da se ponaša destruktivno. Ne samo da će smetati vlasniku, zbog toga što će praviti nered ili galamiti, već postoji opasnost da sebi nanese zlo. Usamljene ptice, neretko iz dosade i besa, čupaju sebi perje, grizu i mlataraju glavom u krug, što može izazvati psihičke probleme. Zbog toga se vlasnici, koji ne posvećuju dovoljno vremena svojoj ptici, opredeljuju za ogledalo, umesto da nabave još jednog krilatog ljubimca.

Dobra stana ogledala

Ptice nemaju svest o tome da je životinja koju vide u ogledalu zapravo njihov odraz. Ta refleksija stvara im lažnu percepciju stvarnosti, pa ptica misli kako ispred nje stoji još jedno živo biće slično njoj. Ukoliko ovo ne preraste u ekstremnu povezanost, ogledala mogu biti izuzetno korisna, jer će praviti društvo ptici. Za male ptice, poput papagaja i nimfi, ogledalo je više nego preporučljivo: one se retko vezuju za svog “dvojnika”. Čak i ukoliko dođe do “zaluđenosti” za ogledalom, lako ga možete skloniti. Ogledalo je pticama društvo u kome uživaju kada su same i u potpunosti ga zapostavljaju kada se vlasnik vrati.

Loša strana ogledala

Vlasnici srednjih i velikih ptica, poput konura, amazonskih papagaja, ara itd, trebalo bi da budu oprezni sa postavljanjem ogledala njihovom ljubimcu zbog toga što se oni često previše vežu za njega. Posledice preteranog vezivanja papagaja za ogledalo su mnogobrojne.

Agresija nastaje iz više razloga i može biti višestruko usmerena. Ptica će pokazati agresiju prema vlasniku ukoliko on pokuša da izvadi ogledalo iz kaveza, jer se previše zbližila sa pticom koja se ,,u njemu nalazi“. Ptica može da upadne u konflikt sa ,,drugom pticom“ usled igranja ili zbog toga što se druga ptica nalazi u blizini.

Lomljenje ogledala, usled skakanja ili grickanja, može dovesti do ozbiljnih posledica. Osim fizičkih, posledice mogu biti i psihičke, jer ptica neće razumeti zašto je nestao njen najbolji prijatelj.

Poremećaj u ishrani nastaje zbog toga što ptica, kao društvena životinja, voli da deli hranu sa drugim pticama. Može se desiti da smanji količinu svojih obroka kako bi i ptica iz ogledala imala šta da jede. Dešava se da ptice povrate hranu kako bi njihov drug mogao da se nahrani. Ovo ponašanje može biti fatalno po njeno zdravlje.

Zaključak je nažalost sledeći: ogledalo u kavezu, za pticu može da predstavlja ili najbolju ili fatalnu igračku. Zbog ovoga je važno da prvo vreme obratimo pažnju na to kako naša ptica reaguje na ogledalo i u skladu sa tim da odlučimo da li ćemo joj dopustiti da ga zadrži ili ne.

Pogledajte kako se papagaj zabavlja u "društvu" ogledala!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari