• 0
 ≫ 

I njima smeta vrućina: Kako da pomognete pticama za vreme visokih temperatura

 ≫ 

Ptice ne podnose visoke temperature i postavljanjem pojilica možemo mnogo da im pomognemo

  • 0
Ptice Foto: Rina

Iako je leto odavno počelo, čini nam se da se letnje temperature tek zahuktavaju. Nekim životinjama, kao što su ptice, prilično smeta ova žega i nemaju uvek gde da se sklone. Evo nekih saveta ornitologa kako da pomognete pticama za vreme visokih temperatura. 

Ptice vodu tokom cele godine, a posebno preko leta, voda im je potrebna da bi je pile, da bi se u njoj kupale, a pre sezone gnežđenja neke od njih i grade, odnosno dograđuju gnezda materijalom koji pronalaze u vodi, piše apetit.rs.

Upravo tu nam se nudi mogućnost da im značajno pomognemo tako što ćemo za njih napraviti pojilište, u kome će stalno biti dovoljno vode. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije preporučuje da upravo to i uradimo, kako bismo dali šansu pticama da prežive nepovoljno vreme i polako se spreme za jesenju seobu, koja je za neke vrste već počela.

Kako možete da pomogete pticama za vreme visokih temperatura

Prvi način – pojilište je najbolje napraviti u bašti, pored kuće ili vikendice, odnosto mesta blizu koga postoji izvor vodovodne ili slobodne vode, kako bi se pojilište uvek moglo napuniti svežom vodom.

Najsigurnije za male ptice je pojilište na uzdignutom postolju (plastičnom, betonskom ili napravljenom od nekog drugog glatkog materijala), na kome je posuda postavljena najmanje metar iznad tla, kako bi bila teže dostupna mačkama. Sama posuda ne bi trebalo da ima strme ivice, već blage, a voda treba da bude duboka do 7 cm.

Posude sa vodom stavite na grane

Druga opcija je da voda bude dublja, ali da se u posudu stave veći komadi šljunka ili kamenje koje će delom biti iznad površine vode na kome će ptice da stoje dok se kupaju ili piju vodu. Posude mogu da budu postavljene i na grane drveća, krovove ili terase, ukoliko to olakšava punjenje, no u tim slučajevima ih verovatno neće posetiti toliko puno ptica različitih vrsta. 

Naravno, u prirodi ptice vodu piju sa nivoa tla. Iz tog razloga, bazen je bolje postaviti u rupu na tlu koja je obložena vodonepropusnim materijalom, iako je u tom slučaju mnogo veća opasnost da će ptice koje sleću stalno vrebati mačke i psi. Manja je mogućnost da će to biti posebno štetno ukoliko je bazen sakriven među višom vegetacijom. Konačno, ni običnu ponudu tepsije sa vodom ptice neće potpuno odbiti kada prigusti.

Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navode da pojilice, u zavisnosti od toga gde su postavljene, brzo privlače mnogobrojne ptice pevačice, među kojima se najpre mogu očekivati vrapci, kosovi, drozdovi, senice, čvorci, vrane, svrake, ali i mnogobrojne druge žedne životinje.

Video: Gluv i zaljubljen kao tetreb: Ovaj planinar čačkao veliku pticu pa umalo dobio batine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari