• 0
 ≫ 

Ptice u stanu: Papagajska bolest i kako protiv nje

 ≫ 

Od papagajske bolesti najčešće obolevaju veterinari, odgajivači, prodavci i vlasnici ptica

  • 0
papagaji

Pixabay.com

Ptice mogu biti sjajni ljubimci i ukućani, međutim, držanje ptice nekada može biti i problematično, na primer - kada se javi papagajska bolest. O čemu je reč?

Šta je papagajska bolest?

Iako naziv deluje kao da je u pitanju nešto metaforično, na primer da postanete “zavisni” od papagaja (jedan nije nije dovoljan, već ih morate imati više), nije reč ni o kakvoj šaljivoj stvari. Reč je ipak o pravoj bolesti.

Papagajska bolesti (psitakoza) je bolest kod ptica koju izaziva bakterija hlamidija. Zarazna je i može se preneti na čoveka. Svaka zaražena ptica postaje kliconoša i prenosi bolest svom vlasniku tako što se udahne zaražena prašina iz kaveza ptice, prilikom čišćenja ili direktnim kontaktom sa obolelom pticom u bilo kom obliku, kao i u kontaktu sa njenim perjem i izmetom, prenosi Apetit.rs.

Uprkos nazivu, ovu bolest mogu širiti i ptice koje nisu papagaji. Postoji oko 130 vrsta ptica koje je mogu preneti na čoveka. Bolest se manifestuje najpre povišenom temperaturom koja traje i do 3 nedelje, zatim komplikacijama sa oganima za disanje i za varenje. Neki od simptoma su: gađenje, gubitak apettia, bolovi u stomaku, a mogu se javiti i bolovi u leđima i osetljivost na svetlost.

Simptomi se javljaju naglo i često su praćeni suvim kašljem. Mora se lečiti odmah jer ishod može biti i fatalan. Jako je teško dati dijagozu, pa je najvažnija preventiva.

Kako smanjiti opasnost od papagajske bolesti

Već smo naglasili da je preventiva važna, kada je u pitanju papagajska bolest. Naime, potrebno je da znate odakle vaša ptica tačno dolazi i ko je odgajivač. Poznati odgajivači i prodavci - odgajivači od poverenja poštuju propise o higijeni i zdravlju, pa sa njima nema greške.

Obolela ptica se najčešće dobija kupovinom na pijaci ili sličnim mestima. Od papagajske bolesti najčešće obolevaju veterinari, odgajivači, prodavci i vlasnici ptica.

Da li ovo znači da su ptice loši ljubimci?

Nakon čitanja ovo teksta možda ćete imati i malu bojazan prema pticama - pootovo ako planirate da nabavite neku. Nemojte se plašiti! Ptice su i dalje divne životinje, ali mi možemo učiniti sve što je u našoj moći da biramo odgovorno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari