• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vaš zamorac gubi dlaku i veterinar je postavio dijagnozu: Treba li da strahujete od zaražavanja?

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Morsko prase može da "oćelavi" zbog nekoliko uzroka, ali su svi simptomi, bez obzira na razlog, gotovo istovetni i manifestuju se kao bezdlake fleke na krznu, tanka dlaka, jako linjanje, pa čak i opadanje dlake u "busenovima"

  • 0
Zamorac gubitak dlake Foto: Shutterstock/Imgingerbird

Među zamorcima postoje dve podvrste kojima priroda nije podarila dlaku. Ipak, obični, dlakavi morski prasići kojima iznenada počne da opada dlaka imaju zdravstveni problem. Gubitak dlake može da bude lokalizovan ili generalizovan, da se odvija sporo ili iznenada i ubrzano, a može da bude očigledan ili skriven. Postavljanje dijagnoze od strane veterinara i tretman ovog problema može da vam pomogne da ovu pojavu sprečite, kao i da znate šta treba da uradite da biste je identifikovali i lečili.

Šta je gubitak dlake kod zamorca

Gubitak dlake kod zamorca je smanjenje normalne količine dlake na njegovom krznu. Ono rezultira tankom dlakom ili ćelavim delovima na krznu, može da se pojavi bilo gde na telu zamorca i u medicini je poznao kao alopecija.

Zamorac gubitak dlake Foto: Shutterstock/Natalia Kirsanova

Simptomi gubitka dlake kod zamoraca

Zamorac može da gubi dlaku zbog nekoliko uzroka, ali su svi simptomi obično isti, bez obzira na razlog: ćelave mrlje na krznu, tanka dlaka, jako linjanje i opadanje dlake ili krzna.

Uzroci gubitka dlake kod zamorca

Gubitak dlake kod zamoraca može da bude samoindukovan - ukoliko životinja ima problem koji ga primorava da se češe ili grize krzno, dok u drugom slučaju zamorcu opada dlaka iako ne postoji problem sa svrabom ili drugom iritacijom.

Zaražavanje grinjama, vašima, prstenasti lišaj i gljivične infekcije će naterati zamorca da grize iritirana mesta na krznu ili da se češe, zbog čega će mu dlaka opadati. Iste manifestacije pogađaju i morsko prase koje boluje od ciste na jajniku, ima hipertireozu, Kušingovu bolest, kožni limfom ili skorbut (nedostatak vitamina C), kao i životinju koja očekuje mladunce.

Postavljanje dijagnoze gubitka dlake kod zamorca

Postoji niz razloga koji uzrokuju gubitak dlake kod zamorca za čije su otkrivanje, ali i za postavljanje dijagnoze potrebni testovi, od brisa dlake, krvnog nalaza, analize ćelija kože, citološke pretrage, kulture gljivica, bakterijske kulture, biopsije kože, pa čak i ultrazvuka i rendgena. Ukoliko se sumnja na spoljašnje parazite, lišaj ili bakterijsku infekciju, preporučuje se testiranje dlake i kože. Čest razlog opadanju dlake je i nedostatak vitamina u ishrani zamorca.

Zamorac gubitak dlake Foto: Shutterstock//I.k.media

Tretman gubitka dlake kod zamorca

U zavisnosti od uzroka gubitka kose, tretman se sastoji od primene preparata za uklanjanje grinja, vaški, gljivica ili bakterija, kao i za lečenje Kušingove bolesti i hipertireoze. Ponekad će biti potrebne promene u životnoj sredini i ishrani. Ako je zamorcu dijagnostikovana cista jajnika, izvesna je hirurška intervencija. Od svih navedenih uzroka gubitka dlake kod zamorca, kožni limfom ima najlošiju prognozu.

Neki lekovi mogu biti potrebni doživotno da bi se rešili ozbiljni osnovni uzroci gubitka dlake, ali drugi medikamenti su neophodni privremeno, do eliminacije uzroka opadanja dlake. Paraziti i infekcije kože imaju kratkotrajne tretmane, ali Kušingova bolest i hipertireoza zahtevaju doživotno lečenje.

Peruanski zamorac Foto: Shutterstock

Kako da sprečite gubitak dlake kod zamorca

Postoji nekoliko jednostavnih načina da sprečite gubitak dlake kod zamorca. Sprečavanje dodira sa grinjama i vaškama koje izazivaju svrab i gubitak dlake postiže se zamrzavanjem sena za ishranu, kao i podloge za kavez pre nego što je postavite. Ukoliko u dom donosite nove zamorce, neka provedu 4 nedelje u karantinu, u posebnom kavezu, da biste sprečili zaražavanje nekim bakterijama ili gljivicama. Da biste sprečili skorbut, zamorcima dodajte u ishranu suplement vitamina C. U slučaju da imate ženku, možete sprečiti ciste na jajnicima, trudnoću i gubitak dlake nakon rađanja mladunaca tako što ćete je sterilisati.

Da li je gubitak dlake kod zamorca zarazan za druge životinje

Gubitak dlake nije zarazan, ali ono što uzrokuje ovaj problem može ga napraviti i drugoj životinji. Prstenasti lišaj, vaške i grinje su posebno zarazni za druge životinje.

Da li je gubitak dlake kod zamorca zarazan za vlasnika

Većina uzroka gubitka dlake kod zamorca ne može da naudi čoveku, ali se prstenasti lišaj i gljivične infekcije mogu preneti ljudima. Druga zoonoza koja uzrokuje gubitak dlake kod zamorca je specifična vrsta grinje Trixacarus caviae koja uzrokuje sarkoptičnu šugu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlepše mace Favole Britney i Miss Monroe, publika izabrala "britanke": Završen 11. Mrnjau Fest

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari