• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako? Lako! Očistite kavez zamorca u 9 koraka

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kompletan vodič sa objašnjenjima koja će vam pomoći da za kratko vreme detaljno sredite životni prostor svog morskog praseta

  • 0
Zamorac čišćenje kaveza Foto: Shutterstock//Nataliia Kozynska

Zamorci su popularni mali kućni ljubimci, posebno među decom.

Veoma su zabavni i nije ih teško odgajati, ali pojedini vlasnici muku muče sa higijenom njihovog kaveza.

Kako pravilno očistiti kavez zamorca i eliminisati loše mirise?

Vlasnici ovih glodara u dilemi su koliko često treba da obavljaju čišćenje i koja sredstva mogu da koriste, a da ne ugroze zdravlje životinje.

Objavljujemo kompletan vodič koji korak po korak objašnjava šta treba da radite i koliko često da čistite kako biste za relativno kratko vreme sredili kavez, a samim tim i provodili više vremena sa zamorcem u higijenski održavanom prostoru.

Sledite ovih 9 koraka za čišćenje kaveza zamorca.

Zamorac čišćenje kaveza Foto: Shutterstock/hinzefoto

1. Sklonite svog ljubimca

Pre nego što pristupite čišćenju kaveza, sklonite ljubimca u privremeni ograđeni prostor.

2. Uklonite svu opremu iz kaveza

Kada sklonite zamorca, izvadite činije za vodu i hranu, igračke i sve predmete koje koristi.

3. Operite pribor

Preporučujemo da operete sav pribor pre nego što nastavite da čistite kavez. Biće potrebno izvesno vreme da se osuši. Vlaga se lako može uvući u predmete što pogoduje rastu buđi.

4. Izbacite podlogu

Dok se pribor suši na vazduhu, iskorišćenu podlogu - strugotinu, seckane papire, trake, tkaninu i slično - bacite u smeće ili, u slučaju da imate dvorište, odložite kao đubrivo.

5. Operite kavez

Kad ispraznite kavez, temeljno ga operite vrelom vodom i sapunom. To ćete najbolje uraditi ako ste na otvorenom, a ako vremenski uslovi nisu pogodni, biće dobra i kada. Preporučljivo je koristiti četku sa čvrstim vlaknima i tečnost za pranje sudova da bi se uklonili "zapečeni" ostaci.

6. Osušite kavez

Kada kavez bude sasvim čist, ostavite da se potpuno osuši. Papirni ubrusi će ubrzati proces, ali povedite računa o tome da svu vlagu upijete.

Zamorac čišćenje kaveza Foto: Shutterstock/Best dog photo

7. Postavite čistu podlogu

Na dno suvog kaveza dodajte čistu podlogu - sitnu ili krupnu strugotinu, usitnjeni papir ili tkaninu.

8. Vratite opremu na mesto

Kad na dno kaveza postavite podlogu, ubacite i suv i čist pribor i opremu i napunite činije vodom i hranom.

9. I, naravno, vratite ljubimca u kavez

Poslednji korak je da vratite svog zamorca u njegov dom: sa zazovoljstvom će istraživati svoj svež i čist životni prostor.

Koliko često treba čistiti kavez zamorca?

Nema tačno određenog perioda koji treba da ispoštujete kako biste prionuli na čišćenje kaveza. Radite to kad god zatreba. U većini slučajeva, higijenu kaveza ćete održavati najmanje jedanput nedeljno, od vrha do poda, a ako imate vremena i dva puta sedmično. Svakodnevno uklanjajte otpatke hrane i otpad koji ljubimac izbaci.

Zamorac čišćenje kaveza Foto: Shutterstock//Photogp.dk7

Čišćenje na licu mesta

Ako želite da "na brzaka" sredite kavez zamorca, nećete morati da sklanjate životinju ili opremu.

Čišćenje na licu mesta se oslanja na "vizuelni pregled", a nakon toga izbacite izmet, grudve dlake i ostatke hrane, operite i napunite posudu sa hranom i vodom i dopunite kavez senom koje je važno za ove životinje.

Ako koristite podlogu od tkanine, sve uradite isto kao u prvom slučaju, a podlogu istresite i operite, bez dodavanja omekšivača, i potpuno osušite pre vraćanja u kavez.

Uvek izaberite podlogu koja se raspada i lako čisti, ispod kaveza postavite veliku pplitku plastičnu posudu u kojoj će se gomilati ono što zamorac izbaci, i držite kantu za smeće i manji usisivač pored kaveza.

Pre nego što nabavite zamorca, kupite kavez od materijala koji se lako održava i uvedite rutinu da očistite nered čim ga ugledate. Samo tako možete da smanjite učestalost održavanja detaljne higijene kaveza.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari