• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Koliko često zamorci obavljaju veliku nuždu?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Interesuje vas dinamika izbacivanja nesvarene hrane kod vašeg malog ljubimca? Ovo je uobičajeno i sasvim logično pitanje koje postavlja svaki vlasnik morskog praseta

  • 0
Učestalost velike nužde kod zamorca Foto: Pixabay/furbymama

Zamorci su ljupka i umiljata stvorenja i divni kućni ljubimci, ali kao i sve životinje, pa i čovek, imaju fiziološke potrebe.

Oni izbacuju nesvarenu hranu između 4 i 10 puta dnevno, ali to može da varira u zavisnosti od ishrane, aktivnosti i individualnih osobina.

Koliko često u toku dana zamorac prazni creva?

Pratite ovu aktivnost vašeg ljubimca, kako biste bili sigurni da on to redovno čini i da je zdrav.

Bez obzira na to da li ste iskusan vlasnik ili ste tek uzeli zamorca, bolje ćete razumeti higijenske navike svog krznenog prijatelja.

Osnove digestivnog sistema zamorca

Zamorci imaju jedinstven sistem za varenje koji je prilagođen ishrani od sena i trave.

Ove životinje imaju mali stomak pa nastoje da samelju hranu pre gutanja. Prednji zubi im stalno rastu, pa moraju konstantno da žvaću seno i drugu celulozu da bi ih istrošili.

Samlevena hrana putuje jednjakom u želudac, zatim u tanko crevo, gde se dalje razlaže, nakon čega se hranljive materije apsorbuju u krvotok. Između tankog i debelog creva zamorca nalazi se cekum, kesica u kojoj su bakterije i drugi mikroorganizmi koji razgrađuju celulozu i druga čvrsta biljna vlakna u lakše svarljive supstance. U debelom crevu se apsorbuje voda iz preostalog otpada hrane, formirajući izmet koji ostaje u rektumu dok se ne eliminiše.

Sve u svemu, probavni sistem zamorca je visoko specijalizovan za biljnu ishranu.

Učestalost velike nužde kod zamorca Foto: Pixabay

Učestalost pražnjenja creva kod zamoraca

Učestalost pražnjenja creva kod zamorca varira u zavisnosti od ishrane, aktivnosti i individualnih razlika među jedinkama.

Zdravi zamorci obavljaju veliku nuždu od četiri do 10 puta dnevno. Oni imaju brz metabolizam, što znači da hrana "protutnji" kroz njihov probavni sistem. Budući da im je sistem za varenje prilagođen ishrani bogatoj vlaknima, oni proizvode mnogo fekalnih materija. Zato je važno da redovno čistite kavez zamorca kako biste sprečili nakupljanje izmeta i bakterija.

Osim učestalosti pražnjenja creva, obratite pažnju na veličinu i konzistenciju izmeta zamorca. Zdrav izmet je čvrst i okrugao, konzistentne boje i teksture.

Ako primetite bilo kakve promene, u vidu dijareje, zatvora ili neuobičajeno male ili veće količine, konsultujte se sa veterinarom, jer to mogu biti znaci zdravstvenog problema.

Učestalost velike nužde kod zamorca Foto: Pixabay/pezibear

Šta utiče na pokrete creva zamoraca

Zamorcima je potrebna ishrana bogata vlaknima da bi njihov probavni sistem bio zdrav. Ishrana koja sadrži malo vlakana može dovesti do zatvora ili drugih problema sa varenjem, dok ishrana koja sadrži previše ugljenih hidrata ili proteina može dovesti do dijareje.

Adekvatan unos vode je neophodan za zdravlje probave zamorca. Ako zamorac ne pije dovoljno vode, to dovodi do dehidracije i zatvora.

Aktivnost je važna za održavanje zdravog pražnjenja creva kod zamoraca. Nedostatak aktivnosti izaziva zatvor, dok redovno vežbanje pokreće sistem za varenje.

Bolest poput infekcije, parazita i problemi sa zubima mogu da utiču na pražnjenje creva zamorca.

Lekovi i stres utiču na rad creva zamorca. Antibiotici mogu poremetiti ravnotežu bakterija u digestivnom sistemu i dovesti do dijareje, a stres izaziva preseljenje u novi dom, promene u rutini i glasna buka ili drugi stresori iz okoline.

Ishrana bogata vlaknima, voda i redovna vežba pomažu da probavni sistem vašeg zamorca bude zdrav i da on ima redovno pražnjenje.

Učestalost velike nužde kod zamorca Foto: Pixabay/makyorel

Abnormalni pokreti creva kod zamoraca

Nenormalno pražnjenje creva kod zamoraca može biti znak zdravstvenog problema. Reč je o dijareji (vodenasta stolica koja je znak bakterijske ili parazitske infekcije, stresa ili neodgovarajuće ishrane), zatvoru (stolica postaje tvrda i suva i teško se izbacuje, a uzroci su nedostatak vlakana u ishrani, neadekvatan unos vode ili drugi zdravstveni problemi. Mala količina suve stolice može biti znak dehidracije ili nedostatka vlakana u ishrani.

Naprezanje ili otežano izbacivanje izmeta je znak začepljenja creva ili drugih zdravstvenih problema.

I krv u stolici može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema, kao što su bakterijska infekcija, paraziti ili tumori.

Ako primetite bilo koje od ovih abnormalnih pokreta creva kod vašeg zamorca, važno je da se konsultujete sa veterinarom.

Učestalost velike nužde kod zamorca Foto: Pixabay/urbymama

Koliko često zamorac obavlja veliku nuždu

Neki zamorci mogu proizvesti više izmeta od drugih, tako da ćete možda morati češće da čistite kavez ako primetite da se izmet brzo nakuplja.

Pored čišćenja izmeta, važno je da redovno čistite kavez i posip u njemu, činije za hranu i bocu za vodu.

Učestalost velike nužde kod zamorca Foto: Pixabay

Da li strah izaziva češće pražnjenje kod zamorca

Kad se zamorac uplaši, njegov organizam ulazi u stanje "bori se ili beži" i oslobađa hormone stresa kao što su adrenalin i kortizol. Ovi hormoni mogu izazvati promene u varenju i pražnjenju creva, što može dovesti do učestalije ili retke stolice.

Neće svi zamorci reagovati na isti način na stres. Neki možda neće pokazati promene u pražnjenju creva, dok drugi mogu proizvesti više izmeta nego obično.

Ako zamorac pokazuje znake stresa, kao što su skrivanje, drhtanje ili se oglašava, pozabavite se uzrokom stresa i obezbedite umirujuće okruženje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari