• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Imate činčilu? Evo detaljnog postupka obrade drveta od koga možete da joj pravite zanimljive igračke

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Činčile vole da grickaju drvo, ali ne bilo koje, pa je važno da znate koje vrste su bezbedne za vašeg ljubimca, a koje treba da izbegavate

  • 0
Bezbedne vrste drveta za činčilu Foto: Shutterstock/Kuttelvaserova Stuchelova

Činčile su zanimljivi kućni ljubimci i vole da grickaju, a omiljena poslastica im je drvo.

Ova navika pomaže činčilama da njihovi zubi, koji stalno rastu, budu oštri i prihvatljive dužine.

Ali, nije svaka vrsta drveta dobra za činčilu, a neke su čak i toksične.

Bezbedne i toksične vrste drveta

Čak i ako izaberete vrstu drveta koja se smatra bezbednom (uključujući jabuku, krušku, lešnik…), treba da budete sigurni da nije tretirano hemijskim sredstvima za suzbijanje štetočina i da nije lepljeno i farbano.

Vrste biljaka koje se smatraju bezbednim i koriste se za izradu predmeta za činčile su: kupina, crna ribizla, vinova loza, glog, kivi, dud, pekan, dunja, šipak.

Neke stablašice koje cvetaju takođe se smatraju bezopasnim za činčile, uključujući dren i magnoliju, a na sigurnoj listi su i: bambus, beli bor (osušen u peći), topola, javor, vrba (ali ne bela)...

Izbegavajte grane trešnje, citrusa, sekvoje, kedra i drugih zimzelenih stabala. Nemojte koristiti ivericu, šperploču ili druge tretirane materijale.

Detaljno obrađivanje drveta za igračke

Kada pronađete drvo koje želite da iskoristite kako biste napravili neke predmete za činčilin kavez i zabavu, neka to budu manji komadi koje će životinjica lako da hvata ili prenosi.

Drvo kuvajte 15 do 20 minuta, a zatim prebrišite četkicom za zube ili četkom, ili ga potopite u vruću vodu, a onda izribajte i ponavljajte postupak, uz promenu vode, sve dok ne ostane bistra. Ova dva procesa obrađivanja drveta posle kuvanja možete i da kombinujete.

Čiste komade drveta rasporedite na peškir ili krpu i ostavite da se osuše na promaji. Jedna od opcija da budete sasvim sigurni da ste termički obradili drvo je da na pleh, prekriven folijom ili peki papirom, poređate suvo drvo i zagrejete u rerni. Što se tiče količine, pripremite onoliko komada drveta koliko smatrate da će biti dovoljno za vašu činčilu.

Ako na drvetu koje pripremate za činčilu uočite lišajeve, takve komade odbacite. Bez obzira na to koliko ribate ili kuvate drvo, lišajevi se uvlače duboko u njega i ne možete da ih uklonite.

Ne volite da budete sami svoj majstor? Ništa strašno: pet šopovi su puni raznovrsnih igračaka od bezbednih vrsta drveta.

Budite oprezni i ne kupujte plastične predmete, niti igračke od sumnjivih materijala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlepše mace Favole Britney i Miss Monroe, publika izabrala "britanke": Završen 11. Mrnjau Fest

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari