• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obratite pažnju na to čime hranite svoju činčilu, jer ova životinjica ima osetljiv stomak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dobro izbalansirana industrijska hrana je najbolji izbor za činčilu koja svakodnevno mora da jede i čisto seno, a dozvoljene su joj i male količine poslastica u vidu suvog grožđa, šipka i grančica sa "voćnog" drveća

  • 0
Činčila ishrana Foto: Shutterstock

Činčile imaju veoma osetljiv stomak i delikatan sistem za varenje.

Zbog toga je kvalitetna ishrana od suštinskog značaja za njihovo zdravlje.

U divljini, činčile se hrane vegetacijom koja je bogata vlaknima.

Njihovi stomačići ne podnose masnu hranu, pa i ne pomišljajte da im dajete ostatke obroka sa svoje trpeze, jer će izazvati ozbiljne smetnje u varenju.

Koja hrana odgovara činčilama?

Činčilu treba hraniti gotovom industrijskom hranom

Činčila ishrana Foto: Shutterstock

Briketirani obroci koji se mogu nabaviti u pet šopu nutritivno su izbalansirani, ali činčila treba da pojede sve sastojke iz te mešavine.

Zato joj obezbedite posebno formulisanu hranu koja sadrži 16 do 20 procenata proteina, malo masti (2-4 procenta) i mnogo vlakana (15-20 procenata).

Ukoliko niste u mogućnosti da obezbedite ova hraniva, poslužiće industrijska hrana za kuniće ili zamorce. Nju činčila treba da jede privremeno i u hitnim situacijama.

Činčile imaju specifične prehrambene potrebe koje se razlikuju od ishrane većine glodara. Njihovo zdravlje će biti narušeno ako ne jedu specijalno napravljenu hranu.

Ishrana proizvodima sa suvim briketima u kombinaciji sa semenkama gde dominira kukuruz može izazvati probavne smetnje i nadimanje zbog visokog sadržaja skroba. Kukuruz je gotovo redovan sastojak hraniva za glodare, ali je prepun skroba i u velikoj meri nesvarljiv za činčile.

Zato izbegavajte kukuruz kao poslasticu ili glavni deo ishrane.

Koju količinu hrane treba davati činčili

Činčila ishrana Foto: Shutterstock

Većina činčila će jesti jednu do dve kašike briketa dnevno. One nisu sklone prejedanju, pa im uvek sipajte svežu hranu, nikako ostatke.

Budite dosledni kad je reč o količini hraniva, jer činčile vole rutinu. Mala posuda za hranu, od keramike ili porculana, najbolji je izbor za serviranje obroka, jer ne može da se prevrne, a samim tim se hrana neće prljati.

Seno je obavezna namirnica u ishrani činčile

Činčila ishrana Foto: Shutterstock

Kad izaberete hranu za činčilu sa visokim sadržajem vlakana, morate je dopuniti senom koje obezbeđuje dovoljno nutrijenata.

Vlakna iz sena pomažu u održavanju dobrog zdravlja zuba činčila i pravilnom funkcionisanju digestivnog sistema.

Svakodnevno ponudite činčili seno u količini koju može da pojede. Seno čistite od nečistoća i održavajte svežim kako se ne bi ubuđalo i zagadilo. Možete nabaviti seno upakovano u presovane kocke, ali se preporučuje rastresito seno, jer ima dugačka vlakna.

Seno lucerke ne treba davati često: alfa alfa je bogata proteinima, kalcijumom i oksalatima, ali prevelika količina može izazvati urinarne i druge tegobe.

Nemojte činčili davati seno koje je vlažno ili miriše na plesan!

Najbolji dodaci ishrani i poslastice za činčile

Činčila ishrana Foto: Shutterstock

Činčilama treba davati vrlo malo poslastica - ne više od kašičice dnevno!

Suvo grožđe i sušeno voće su njihove omiljene namirnice, ali su prebogate šećerom. Tri do četiri komada suvog grožda u toku sedmice biće za njih "puna kapa"!

Šipak je preporučena poslastica za činčilu, jer je bogat vitaminom C i drugim hranljivim materijama. Većina komercijalnih poslastica za činčile ima previše šećera i masti, pa se u slučaju nendoumice posavetujte sa veterinarom.

Čak i razne grančice mogu biti sjajne poslastice za ovu životinjicu.

Činčila će uživati u grickanju malih grana sa stabala jabuke, kruške i drugih voćki.

Drveće ne sme da bude tretirano pesticidima, a grančice skinite samo sa zdravih i netoksičnih vrsta biljaka.

Činčili nemojte davati grančice sa zimzelenih vrsta i drveća koje ima koštunjave plodove!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari