• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Znate li da se činčile kupaju isključivo u prašini i u njoj mogu da uživaju gotovo svakodnevno?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Redovna higijenska navika ovih glodara u divljini i domu gde se drže kao ljubimci je valjanje i "ronjenje" po mekanoj podlozi vukanskog porekla koja im neguju krzno i kožu bolje od najskupocenije kupke ili sapuna

  • 0
Činčila kupanje prašinom Foto: Shutterstock

Kupanje u prašini je uobičajen način nege činčile, ali i drugih malih kućnih ljubimaca, kao što su ptice i degui.

Redovno kupanje u prašini je prirodno ponašanje ovih životinja. Zahvaljujući toj nesvakidašnjoj kupki, njihova bujna dlaka (i perje) su uvek čisti i zdravi.

Kupanje u prašini je uobičajena samostalna aktivnost činčila u divljoj prirodi. I u zarobljeništvu im treba priuštiti isti tretman.

Šta je kupka od prašine?

Mnoge vrste sisara i ptica neguju se u prašini. Životinja se valja u prašini ili pesku koji apsorbuju ulja i prljavštinu sa kože. Prašina uklanja i parazite koji se često nastane u njihovom krznu ili perju.

Prašnjava kupka pomaže da krzno vaše činčile ostane glatko i svilenkasto i istovremeno je opuštajuća i zabavna aktivnost činčile. Ona voli da se zavuče u prašinu, valja se i prevrće po njoj i u tome uživa.

Prašina za kupanje činčile

Činčila kupanje prašinom Foto: Shutterstock

Prašina za kupanje činčile nabavlja se u pet šopovima i napravljena je specijalno za ove glodare. Kada se činčile kotrljaju po njoj, ona prodire u dlaku i upija ulje i prljavštinu sa krzna.

Drugi puderi ili pesak mogu izgledati slično, ali neće obaviti isti posao. Prašina za kupanje činčile ima sastav sličan onoj koja je ovim životinjama pristupačna u prirodnom prebivalištu. Činčile se kupaju u vulkanskoj prašini koja je debela nekoliko centimetara.

"Kadice" za kupanje činčila

Činčila kupanje prašinom Foto: Shutterstock

Teška posuda otporna na prevrtanje ili duboki sud može se koristiti kao kadica u kojoj će se činčila kupati, odnosno kotrljati i prevrtati. Toj svrsi dobro će poslužiti veće vatrostalne posude, kao i plastični kontejneri sa zaobljenim dnom, koji se mogu nabaviti u pet šopovima.

Duboke posude su idealne, jer činčila razbacuje prašinu unaokolo. Posle kupanja, ona će se otresati od viška peska ili prašine koja će se nataložiti po stvarima u domu.

Činčilu možete odneti i u kupatilo i u njemu postaviti kadicu sa prašinom koja se može iskoristiti nekoliko puta. Važno je da iz nje uklonite otpadne materije.

Učestalost kupanja činčile

Činčila kupanje prašinom Foto: Pixabay

Kupka sa prašinom treba da bude dostupna činčili povremeno. Nemojte ostavljati ovu podlogu u njenom kavezu! Previše kupanja može joj isušiti kožu, a kupku može početi da koristi kao toalet.

Činčili treba pripremiti kupku dva puta nedeljno, i to uveče kada je najaktivnija, u trajanju od 10 do 15 minuta. Obično je dovoljno dvaput nedeljno, ali i češće, ako krzno deluje grubo, masno i vlažno. U periodu kiša i vlažnog vremena ponudite činčili kupku i češće. Ako činčila ima suvu kožu koja se ljušti ili svrbi, smanjite učestalost kupanja.

Iako će vam napraviti mnogo posla oko čišćenja, znajte da činčile obožavaju ovu higijensku naviku i nikad je neće odbiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari