• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Imate kunića i u dilemi ste da li može boraviti napolju?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ovo pitanje ne postoji univerzalan odgovor, ali većina ovih glodara dobro podnosi život u dvorištu ukoliko im obezbedite određene uslove

  • 0
Kunić život na otvorenom Foto: Shutterstock

Kako su zečevi po prirodi životinje koje slobodno lutaju prirodom, postavlja se pitanje da li možemo držati kunića u dvorištu.

Na ovo pitanje ne postoji univerzalan odgovor, ali u većini slučajeva, za većinu rasa kunića, boravak u dvorištu nije problem, ukoliko ispunite određene uslove, piše Apetit.rs.

Bezbedan kavez i podloga

Ukoliko se opredelite da kunića držite napolju, biće vam neophodan kavez, specijalno namenjen za dvorište.

On mora imati dobru ventilaciju, izolaciju, “otvoren prostor“, tj. sitne i kvalitetne rešetke na nekoj od bočnih strana, tako da prirodna svetlost i vazduh mogu da dopru u njegovu unutrašnjost.

Na dnu kaveza mora biti čista i suva slama (kao podloga), a kunić mora imati hranu, vodu, prostor za igranje i “skrovište“ (jer ove životinje vole jame, skrivena mesta i tunele). Zbog toga što su glodari i pritom nestašni, kavez za kuniće treba da bude kvalitetan, kako ne bi pobegli i doveli sebe u opasnost.

Prilagođavanje vremenskim uslovima

Izuzetno je važno da vodite računa o vremenskim prilikama na otvorenom gde ostavljate svog čupavog ljubimca. Iako je pufnast i deluje kao da može “pregrmeti” i najhladniju zimu, to nije moguće. Većina “domaćih” zečeva odnosno kunića, koji se najčešće uzimanju za kućne ljubimce, ne mogu da prežive na ekstremnim temperaturama.

Tokom zime kunić mora biti u suvom i toplom smeštaju, zaštićen od jakih vetrova. Njegovo krzno može da štiti samo od umereno niskih temperatura. Zbog toga je neophodno da kunići borave u zatvorenim prostorijama tokom najhladnijih dana, jer napolju neće preživeti.

Isto krzno koje čuva kunića tokom hladnog vremena, može ga ugroziti u najtoplijim danima. Zato kunića nikako ne ostavljajte napolju ni po ekstremno visokim temperaturama! tada mu je potreban stalan pristup vodi, dobra ventilacija i hladovina.

Igra i nadzor

Kunići su lake mete raznim predatorima, od onih ne toliko uobičajenih za mesta bliža gradovima (poput divljih pasa, orlova, lisica…), do grabljivaca poput sova. Kako je kuniću neophodna fizička aktivnost najmanje jedanput dnevno, postarajte se da on bude u bezbednim uslovima i pod vašim “budnim okom“. Poželjno je da dvorište bude ograđeno i da se u njemu ne rastu toksične biljke koje kuniću mogu ugroziti život ukoliko ih pojede.

Kunići su društvene životinje pa se preporučuje da ih držite u paru ili grupici, najbolje sterilisane. U suprotnom ćete morati da se pripremite za još mnogo nestašluka!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari