• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako pravilno odgajati hrčka?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj mali glodar jedan je od najpopularnijih malih kućnih ljubimaca koji se najbolje oseća u društvu, aktivan je noću, voli da jede i obožava čist kavez, ali lako može da se razboli

  • 1
Hrčak Foto: Pexels/Ellie Burgin

Hrčci su popularni kućni ljubimci, ali ih mnogi ljudi ne gaje pravilno.

Zbog toga što su mali i slatki, često se smatra da su laki za negu. Da biste bili uspešni u držanju hrčka, potrebno je da razumete njihovo ponašanje i potrebe, piše Apetit.rs.

Život u paru, u velikom kavezu

Hrčci su socijalna bića i poželjno je da žive u paru ili grupi. Ako hrčka držite samog, biće veoma usamljen i može početi da pokazuje znake stresa.

Ovi mali glodari su veoma aktivni i potreban im je prostor za igru i trčanje. Kavez treba da bude dovoljno veliki da se hrčci mogu slobodno kretati. Takođe, kavez bi trebalo da ima različite nivoe i skrivena mesta, gde će se ovi mali ljubimci odmarati i zavlačiti.

Hrčci uvek treba da imaju pristup svežoj vodi. Što se hrane tiče, jedu biljnu hranu, ali su skloni i prejedanju, pa im ograničite količinu hrane. Potrebno je i redovno čišćenje kaveza i opreme, jer ove male životinje imaju osetljivu kožu.

Hrčak Foto: Pexels/Rudolf Jakkel

Sklon kopanju i stresu, brzo uči i voli igru

Kada je reč o ponašanju, hrčci vole da kopaju, što je za njih normalno ponašanje. Obratite se veterinaru ako primetite neuobičajeno ponašanje, kao što su preterana agresivnost ili apatija. Hrčci su noćna bića, što znači da su najaktivniji uveče i noću. Zbog toga ih držite u prostoru gde neće ometati vaš san. Skloni su i oblikovanju navika: ako želite da ih naučite da budu poslušni ili da se igraju s vama, činite to svakodnevno kako bi im prešlo u naviku. Hrčci su inteligentna bića i mogu se trenirati da obavljaju različite zabavne trikove.

Hrčak Foto: Pexels/Nikolett Emmet

Izbegavajte velike promene u okruženju ili rutini hrčka, jer lako doživi stres. Osim stresa, lako se razbole i skloni su oboljenjima bubrega i jetre, pa ih hranite zdravom hranom i s vremena na vreme, vodite na kontrole kod veterinara. Hrčcima treba obezbediti dovoljno prostora za odmor i privatnost.

Razumevanje potreba i ponašanja hrčka je ključ uspešnog držanja ovih malih kućnih ljubimaca. Ako se pridržavate ovih saveta, vaš hrčak će biti zdrav i srećan.

Video: Zavuče se u ćošak i gricka li gricka: Najmanji hrčak na svetu obožava šargarepu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antonija

    9. februar 2023. | 09:09

    Dosta toga ste tocno napisali i slazem se sa tim. Na slici je Ruski ili Campelski mini hrcak i oni se smiji drzati u paru samo ako suniznistog legla ,da ne spominjem kako moraju biti istog spola jer inace imate invest i za neko vrijeme hrpu malenih. Moja je jucer zauvijek zaspala nakon 2 godine i 6 mjeseci. Kavez je bio 80*40 *60 i 15 cm piljevine i sijena. Tocak obavezan jer su cijelu noc na njemu. Za ovakvog hrcka najbolje je imati terarij ili ovecu plasticnu posudu jer iz kaveza pobjegnu. Mix zitarica (lan,chia,suncokret,proso ) suseno bilje,kikiriki te crvi brasnari su hrana koju sam davala sa dodarkom kriskica rajcice,paprike crvene i krastavac. Nikada joj nisam davala slatko ,ali je znala dobiti tjednom jedanputa malo oraha ili mjesecno skuhano tijesto bez aditiva ,soli i ulja...hrcci nisu za djecu manju od 12 godina. Sretno