• 0

Prvih 30 dana sa hrčkom u domu

Planirajte unapred susret i prve dane sa vašim malim krznenim prijateljem: imaćete manje stresa i opuštenije i više ćete se zabavljati

  • 0
Prvih 30 dana u domu sa hrčkom Foto: Pixabay

Prvih 30 dana sa hrčkom je poprilično veliki prelazni period za vašeg novog malog ljubimca.

Da biste mu smanjili stres i pomogli da se udobno smesti u novi dom, preduzmite praktične korake uoči njegovog dolaska i tokom prvog meseca.

Šta možete očekivati od hrčka u prvih 30 dana njegovog boravka kod vas? Kako da pomognete malom ljubimcu da se oseća kao kod svoje kuće?

Pre nego što dovedete hrčka

Uz malo planiranja, bićete spremni da na pravi način brinete o svom hrčku od samog početka.

Hrčak mora imati odgovarajuće mesto za život.

Iako ne želite da bude zatvoren u prostoriji bez društva, važno je da kavez postavite u neki ugao gde mu niko neće smetati. Hrčci su noćna stvorenja, tako da danju uglavnom spavaju. Hrčak treba da bude deo porodice, ali previše buke i komešanja može im stvoriti stres.

Uverite se da ste kupili neophodnu opremu i da je sve postavljeno na mesto pre dolaska hrčka. Potreban je kavez odgovarajuće veličine, opremljen potrebnim zalihama, uključujući visokokvalitetnu hranu za hrčka, podlogu, prostor za spavanje i vežbanje, igračke i bezbedne žvakakalice.

Dok hrčka ne budete doveli u dom, možete smisliti kakvo ćete mu ime dati. Sem ovog “zadatka”, raspitajte se o veterinarima koji žive u vašoj blizini, a specijalizovani su za brigu o zdravlju malih kućnih ljubimaca.

Prvi dan

Prvih 30 dana u domu sa hrčkom Foto: Pixabay

Kad konačno dovedete hrčka kući, porodica će biti željna interakcije i veze s njim. Međutim, najbolje je ostaviti ga na miru prvih nekoliko dana. Zapamtite da ste ga odneli iz dotadašnjeg udobnog i sigurnog smeštaja na koji je navikao, tako da će verovatno biti nervozan. Možda je najbolje da za prvo vreme pokrijete kavez tankim čaršavom. To će pomoći da se izbegne preterano izlaganje hrčka novim stvarima.

Nakon prvih nekoliko dana, povremeno prilazite kavezu i obraćajte se hrčku mirnim i tihim glasom. Takav kontakt će mu pomoći da se navikne na vaše prisustvo.

Ako je moguće, hranite hrčka istim hranivom koje je dotad jeo. Ukoliko planirate da mu promenite ishranu, činite to polako i postepeno. Ako nastave da jedu hranu na koju su navikli, smanjiće se mogućnost pojave stomačnih tegoba.

10. dan

Prvih 30 dana u domu sa hrčkom Foto: Pixabay

Do sada se vaš hrčak verovatno oseća kao kod kuće u svom kavezu, a biće mu udobno i okruženju. Ako ste mu promenili ishranu, do sada bi trebalo da joj se sasvim prilagodio.

Sada možete početi da se fokusirate na rukovanje i upoznavanje sa hrčkom.

Prvi i najvažniji korak u pripitomljavanju je izgradnja poverenja. Budite strpljivi i nemojte se obeshrabriti ako prođe duže od očekivanog vremena pre nego što hrčak poželi da vam priđe ili izađe iz kaveza.

Počnite tako što ćete staviti ruku na dno kaveza, sa dlanom nagore i opuštenim prstima. Dajte hrčku priliku da vas “proveri”. On može blago grickati vaše prste kako bi vas upoznao. Vodite računa da ne povučete naglo ruku ili da ne vičete, jer će se uplašiti. Ponudite mu poslastice sa dlana kako biste ga ohrabrili i izgradili pozitivnu vezu.

S vremenom će hrčak shvatiti vašu ruku kao prijateljsko prisustvo u okruženju. Kada počne da vam prilazi, stavite obe ruke u kavez sa dlanovima nagore, a potom nežno uzmite hrčka. Neka to isprva traje samo minut ili dva. Ponavljajte ovakva “druženja” koja treba da budu kratka.

Ako hrčak cvili ili postane uznemiren, vratite ga u njegov siguran prostor.

Izbegavajte da hvatate hrčka ili da ga primoravate da izađe, jer će to samo narušiti njegovo poverenje. On će vam prići kad bude bio spreman.

Prvih 30 dana u domu sa hrčkom Foto: Pixabay

30. dan

Do 30. dana ćete shvatiti svakodnevicu po kojoj hrčak živi, njegov karakter i sklonosti. Budite strpljivi da biste zadobili poverenje svog ljubimca. Nemojte se razočarati ako još niste to postigli. Hrčak je mala i ranjiva životinja koja u divljini mora biti veoma oprezna, pa je prirodno da bude takav i kad je u pitanju njegov vlasnik.

Kad bolje upoznate svog hrčka, odaberite aktivnosti i poslastice u kojima će uživati. Možda voli da trči maraton na točku, da se valja po podlozi ili da se igra s vama.

Uz malo pripreme, prvih 30 dana sa hrčkom će biti manje stresni. Imajte na umu da je svaki hrčak drugačiji, pa je potrebno kraće ili pak duže vreme pre nego što se opusti u novom okruženju.

Kako izgleda kad hrčak dođe u novi dom, pogledajte u video snimku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari