• 2
 ≫ 

Kanibalizam kod hrčaka: Zašto majke ponekad jedu svoje bebe?

 ≫ 

Strah, stres, glad i nepoznat miris su uzroci zbog kojih ženke ovih malih kućnih ljubimaca usmrte mladunce i pojedu ih. Može li se to sprečiti?

  • 2
Kanibalizam kod hrčaka Foto: Shuterstock

Hrčci su slatki kućni ljubimci koji dane provode trčkarajući po kavezu, vežbajući u točkovima i praveći zalihe hrane u obrazima.

Iako su ove osobine najprivlačnije prilikom odabira hrčka kao kućnog ljubimca, on ponekad pokazuje zastrašujuću stranu svoje vrste. U tim trenucima nije sladak, ni umiljat, ali se dešava da novopečena majka povremeno jede svoje mladunce.

Bez obzira na to da li ste lično prisustvovali ovom gnusnom događaju ili primećujete da bebice misteriozno nestaju, iskustvo je uznemirujuće i zbunjujuće.

Postoji nekoliko razloga zašto majke hrčci ovo rade. Postoje i načini da to sprečite.

U iščekivanju dolaska beba na svet, buduće majke će početi da pripremaju gnezdo. Ženke hrčka skotne su samo oko tri nedelje i oko dvadesetak beba se može pojaviti u kavezu bukvalno preko noći.

Ženka će koristiti mekani materijal da napravi udobnu postelju za svoju dec i upotrebiće papirne maramice, ubruse, iseckani papir i podlogu u kavezu.

Adekvatna ishrana

Ženka prirodno jede više kad je skotna i u periodu dojenja. Semenke, voće, povrće i suva komercijalna hrana su osnovni sastojci u ishrani hrčka u periodu skotnosti. Povremeno možete dodati poslastice, a sveža voda uvek mora biti dostupna.

Kanibalizam kod hrčaka Foto: Shuterstock

Razlozi kanibalizma

Ako se buduća majka priprema za normalan dolazak podmlatka tako što se gnezdi i jede više hrane nego obično, iznenađuje podatak da usmrćuje i jede sopstvene bebice. Jedan od razloga ovakvom ponašanju je nedostatak hrane, ali ima još nekoliko uzroka kanibalizma među hrčkovima.

Stres je jedan od najčešćih razloga kanibalizma. Ako je skotnost, rađanje, dojenje i briga o mnogobrojnim bebama stresno po majku, ona će pojesti svoje bebe. Osim toga, na ovaj čin može je naterati i pojačan osećaj odgovornosti i prevelika briga zbog potomstva. Ovo se češće dešava kod mladih majki. Međutim, zabeleženi su primeri da su mame usmrćivale svoje mladunce ukoliko su ih vlasnici uznemiravali.

Strah je još jedan od uzroka ove loše pojave. Ako je majka uplašena, ta emocija može proizvesti osećanje bezizlaznosti zbog koje će usmrtiti i pojesti decu. Ako mama hrčak ne voli neke ljude, druge kućne ljubimce, pojedine zvuke i ima odbojnost prema nečemu, sve to može je naterati da pojede mlade.

Miris svake bebe majka hrčak pamti dok ih neguje i čisti. Ako deca počnu da mirišu drugačije, recimo poprime miris čoveka, majka bi se mogla zbuniti i ne bi mogla prepoznati svoje bebe. Tada ih može usmrtiti.

Nedostatak hrane je možda najočigledniji razlog zašto bi hrčak pojeo svoje bebe. U periodu kad doji mlade, majci će biti potrebno više energije, što zahteva više hrane. Ako je nema dovoljno, majka će shvatiti da nije u stanju da se brne o mladima, pa će ih pojesti. Iako primenjuje ovu užasnu odluku da bi pomogla ostalim mladuncima da prežive, nama to deluje onako kako i zvuči.

Kako sprečiti majku da pojede mladunce?

Postojii nekoliko jednostavnih načina da sprečite da novopečena majka pojede svoje bebe.

Neka njihovo okruženje bude mirno i tiho. Niko ne treba da ih uznemirava, čak ni da bi ih pogledao. To znači da deca i drugi kućni ljubimci ne treba da imaju pristup prostoriji u kojoj se nalazi porodica hrčaka. Jaki zvuci koji bi mogli da uplaše majku takođe su nepoželjni. Povremeno prekrijte njihov kavez tkaninom, da majka ne bi protumačila nečije prisustvo kao pretnju. Povremeno diskretno proverite bebe: ne pomerajte ih i uopšte ne dirajte golim rukama. Najvažnije je da obezbedite majci dovoljno vode i hrane kako biste sprečili osnovni uzrok nemile pojave među ovim majušnim kućnim ljubimcima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja2

    21. novembar 2022. | 19:26

    Vidjala sam kad macka jede macice.

  • Вук

    21. novembar 2022. | 19:04

    Чуј хрчак, па колико пута је крмача знала појести прасад?!