• 0
 ≫ 

Govor kunića: Znate li da oni kuckaju, škrguću, reže, pa čak i vrište?

 ≫ 

Posebnim nemuštim jezikom oni će obavestiti vlasnika da li su zadovoljni, uplašeni, srećni, ljutiti, pa čak i kad predosete svoju smrt!

  • 0
Kunić i zvuci kojima se oglašava

Foto: Shutterstock

Zvuci koje proizvodi kunić, poput predenja, škrgutanja zubima i kuckanja, govore o tome kako se vaš ljubimac oseća.

Kunić komunicira tihim zvucima i govorom tela. Što duže boravite u njegovoj blizini, shvatićete da ispušta i te kako čujne, raznovrsne zvuke. Naučite da tumačite kako zvuči kad se kunić “srećno” oglašava, a kako kad mu nije dobro. Zahvaljujući razumevanju ovog “nemuštog jezika” bolje ćete razumeti svog ljubimca, tvrdi Thesprucepets.

“Srećni” zvuci

Ako vaš kunić trči, skače i prevrće se na bokove, to je njegov “srećni ples” i način na koji iskazuje zadovoljstvo. Međutim, on pokazuje da je srećan na još nekoliko načina. Tihim kuckanjem daje do znanja da je zadovoljan izborom hrane, a isto čini i predenjem, zvukom koji proizvodi laganim trljanjem zuba. To je jedva čujan zvuk ali prijatan. Kunići ponekad pevuše: većina vlasnika povezuje njihovu muzikalnost sa udvaranjem suprotnom polu, što možete čuti ako imate dva kunića.

Oglašavanje “neprijatnosti”

Zvuci besa, bola ili straha uključuju režanje (prethodi čak i ugrizu - kunić će kidisati i na vas ako oseti pretnju). On može i da frkće, da šišti (čime želi da odbije druge kuniće), pa čak i da cvili (ako ne želi da ga uzimate u ruke). Tako će se oglašavati skotna ženka koja boravi u kavezu sa drugim kunićem. Cvilenje je kao neki protest sredini u kojoj se nalaze.

Lupanje nogom znak je nervoze ili straha, usled nepoznatih zvukova ili osećaja da se u blizini nalazi predator. Ovo ponašanje je uobičajeno među kunićima koji slobodno žive i žele da obaveste druge o potencijalnom napadu. Škrgutanje zubima je nepogrešiv znak da kunić ima jake bolove i da mu je neophodna veterinarska pomoć.

Kunić u nekim situacijama ispušta i vrisak. To je bez sumnje pokazatelj velikog bola ili straha. Kunić će vrisnuti ako je uplašen, pod stresom, kad ga nešto boli, pa čak i ako predoseća svoj kraj. Vrisak kunića nikad ne predstavlja lažnu uzbunu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari