• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Alarm ili opomena: Šta nam signalizira boja urina kunića?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Telesna tečnost koju kunić izbaci može imati sumnjivu prebojenost: saznajte šta utiče na ove promene i zbog kojih zdravstvenih problema se morate obratiti veterinaru

  • 0
Kunić i boja urina

Foto: Shutterstock

Opšte je prihvaćeno da je boja urina zdravog kunića žuta, ali to nije jedina obojenost njegove mokraće, upozorava Thesprucepets.

Urin kunića može biti različitih boja, pa pojedini vlasnici u neznanju često veoma brinu i alarmiraju veterinara. Zato ako ste odgajivač početnik ili planirate da čuvate kunića kao kućnog ljubimca, saznajte sve o tome kako treba da izgleda zdrav urin, šta znači ako je zamućen ili ima određenu boju i koja obojenost ukazuje na zdravstvene probleme.

Boja urina

Kao i većina drugih životinja, kunići imaju žut i bistar urin, ali on može da bude i zamućen, narandžast, pa čak i crven. Sledeća lista pruža više informacija o različitim bojama i jasnoći urina koje se viđa kod kunića.

Bezbojan, žut ili bistar urin: ako je kunić dobija dovoljno vode i zdrav je, njegov urin će biti sasvim bistar i gotovo bezbojan.

Ćilibar/narandžasta: ovo je normalna boja urina, ali ako kunić ne pije dovoljno vode ili je ne dobija preko namirnica, možda će biti tamnije obojen. Uverite se da vaš kunić dobija dovoljno tečnosti.

Crvena/tamnosmeđa: ova boja može biti normalna i potiče od povrća koje kunić jede (lišće nekih biljaka).

Tragovi i teksture

U urinu kunića ponekad su vidljive i određene pojave: neke su normalne, dok druge ukazuju na ozbiljne probleme.

Krvni ugrušci: za razliku od crvenog ili tamno smeđeg urina, uvek su znak problema. Ako ih uočite u urinu vašeg kunića, obratite se veterinaru.

Zamućenost: urin kunića nije uvek bistar, čak je i normalno da se ponekad zamuti, a razlog tome su sitne čestice kalcijuma koje kunić izlučuje. Zamućen urin ne treba da vas zabrine, ali ako postane gust, treba posumnjati na probleme. Veterinar će verovatno preporučiti da smanjite količinu kalcijuma u ishrani kunića.

Talog: urin treba da bude tečan, ali kada postane pregust, može se nataložiti kao mulj.

Uzroci promena

Dehidracija nastupa ako kunić ne dobija ili ne pije dovoljno vode, pa urin postaje tamnožut ili braon. Ova pojava može uticati na mnoge organe i telo i izazvati stvaranje priraslica. Piometra je gnojna upala materice kod nesterilisanih ženki kunića. Tumori bešike javljaju se kod oba pola, a tumorima materice ili jajnika podložne su nesterilisane ženke. Neuspešna trudnoća, kao i kamenje u bešici mogu biti uzroci pojave krvi u urinu.

Lečenje

Ako je vašem kuniću dijagnostikovan zdravstveni problem koji uzrokuje nenormalnu prebojenost urina, verovatno će mu biti potrebno lečenje. U zavisnosti od uzroka promene boje urina, veterinar će preporučiti povećan unos vode, smanjenje količine kalcijuma, antibiotike, pa čak i operaciju.

Mere prevencije

Ključ održavanja zdravlja vašeg kunića je u odgovarajućoj ishrani, obilju vode i redovnom vežbanju. Urin će biti normalan ako kuniću ponudite vodu u činiji i pojilici i obezbedite tamno, lisnato zeleno povrće sa malim procentom oksalata. Ako imate ženku, sterilišite je i sprečite reproduktivne probleme koji su kod njih veoma česti.

Saznajte sve o boji i teksturi telesnih izlučevina kunića iz sledećeg VIDEO snimka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari