• 0
 ≫ 

Upomoć, moj hrčak je u drugom stanju!

 ≫ 

Kupili ste hrčka, doneli ga u dom i shvatili da ste dobili ženku koja će uskoro postati mama: šta treba da uradite da biste joj pomogli?

  • 0
Hrčak i trudnoća Foto: Shutterstock

Iznenadni dolazak mladunaca na svet nije neuobičajen kod hrčaka koje nabavljamo u prodavnicama kućnih ljubimaca.

Iako je najbolje da nabavite hrčka u pet šopu koji odvojeno drži ženke i mužjake, kako bi se izbegla ovakva iznenađenja, to nije uvek moguće. Tako se dešava da u dom donesete ne samo jednog hrčka, već i njegov podmladak! Verujemo da ćete se iznenaditi kad u leglu ugledate goluždrave bebe i otkrijete da ne znate šta da radite s njima.

Udobnost za buduću mamu

Da biste pomogli mami da brine o svojim bebama, u kavez postavite trake toalet papira ili maramice: to će biti mekana i idealna podloga za malu porodicu. U idealnom slučaju, to treba da uradite čim otkrijete da vaš hrčak čeka bebe, ali nije svaki vlasnik u stanju da to odmah shvati. Da je ženkica skotna, obično se primeti po veličini njenog stomaka, nekoliko dana pre dolaska mladih na svet.

Hrčak i trudnoća Foto: Shutterstock

Ako imate sreće i ranije primetite da u domu čuvate buduću mamu, detaljno očistite kavez kako biste ga pripremili za nove stanare. Kada mladi stignu, kavez ne morate čistiti neko vreme. Ne dodirujte bebice i majku najmanje 7 dana, pogotovo u slučaju da ženka nije ranije bila skotna. Možete ukloniti vlažne i jako zaprljane delove podloge, ali nemojte dirati ništa drugo.

Ishrana “trudne” ženke

Za skotnu ženku nabavite visokokvalitetnu ishranu za hrčke, bogatu proteinima. Ovo hranivo možete davati tokom čitavog perioda skotnosti. Osim proteinske hrane, ponudite i malo tvrdo kuvanih jaja, komadiće kuvane piletine, sir i pšenične klice. Buduća mama mora uvek imati svežu vodu.

Odvojite hrčke ako žive u paru

Ako buduća mama živi sa drugim hrčkom, trebalo bi da ih razdvojite. Ovo će zaštititi bebe od agresivnog mužjaka, a neće biti ni svađa između odraslih jedinki. Osim toga, sprečićete zagarantovanu novu trudnoću!

Omogućite im privatnost

Biće teško odoleti, ali pokušajte da ne dodirujete bebice najmanje 7 dana: ako majka oseti vaš miris na mladuncima, možda će ih odbaciti ili prestati da ih hrani. Ako iz nekog razloga morate da pomerate bebe, koristite drvenu kašiku kako na njima ne biste ostavili svoj miris. Ako se desi da neko mladunče dospe van kaveza, majka će ga uzeti i vratiti. Diskretno dodajte hranu i vodu u posude i nakon toga se povucite. Izbegavajte da dugo sedite pored kaveza i posmatrate majku i bebe hrčke.

Majka hrčak će biti veoma zaštitnički nastrojena prema deci i možda će prema vama biti agresivna. Nemojte se iznenaditi ako pokuša da vas ujede ili se podigne na zadnje noge ukoliko se previše približite kavezu. Sve je ovo prirodno ponašanje mame hrčka zbog kojeg ne treba brinuti. Podmladak hrčka će početi da se odvaja od majke sa oko tri nedelje starosti.

Neiskusne ženke

Ako ste u pet šopu izabrali skotnog hrčka, ta ženka je verovatno prilično mlada i neiskusna u pogledu podizanja podmlatka. Može se desiti da napusti bebice ili ih čak pojede. Ako primetite da majka ne obraća pažnju na bebe i ne želi da ih hrani, one će najverovatnije uginuti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari