• 0
 ≫ 

Hrčak: Najčešća oboljenja, simptomi i lečenje

 ≫ 

Ovaj mali glodar je prilično izdržljiv kućni ljubimac, ali ipak doživljava povrede i pati od bolesti koje treba prepoznati na vreme

  • 0
Hrčak bolesti Foto: Shutterstock

Iako je hrčak izdržljiv mali glodar, i u kućnim uslovima mu se dešavaju povrede i može da se razboli.

Korisno je prepoznati najčešće simptome bolesti kako biste mogli što pre da rešavate problem, sami ili uz pomoć veterinara.

Najčešći znaci bolesti ili povrede

Hrčak obično pokazuje jedan ili više znakova oboljenja ili povređivanja: nema apetit, neaktivan je i šćućuren u ćošku kaveza, kija, ima iscedak iz nosa ili očiju, rep mu je vlažan, ima dijareju i dlaka mu je neuredna ili opada. Ako je hrčak bolestan ili povređen, držite ga na toplom i suvom mestu. Ponudite mu malo hrane i vode dok ne odete kod veterinara.

Apscesi

To su inficirani džepovi u malim pukotinama na koži. U njima se akumulira gnoj i ponekad formiraju kvržice koje mogu da puknu. Apscesi se stvaraju od posekotina ili ogrebotina, i unutar kesica u obrazima, ukoliko gruba struktura hrane izazove rane na sluzokoži usta. Ako hrčak stalno izgleda kao da ima hranu u obraznim kesama, možda su one oštećene ili pati od apscesa. Apscesi zahtevaju veterinarsku intervenciju, jer se moraju drenirati, ispirati i lečiti antibioticima.

Respiratorne infekcije

Promaja i nagle promene temperature mogu da izazovu respiratornu infekciju. I podloge za hrčka (strugotina kedra ili bora) su iritantne za respiratorni trakt, što takođe dovodi do infekcije. Respiratorne infekcije od kojih oboli hrčak lako mogu da se razviju u upalu pluća. Znaci respiratorne infekcije su: kijanje, iscedak iz očiju ili nosa i otežano disanje. Povremeno kijanje nije zabrinjavajuće, ali ako hrčak izgubi apetit, postane miran, šišti ili teško diše, hitno potražite veterinara.

Dijareja

Brojne infekcije su izazivači dijareje, uključujući i vlažan rep, promene u ishrani, crevne parazite i čestu upotrebu antibiotika. Preterano hranjenje povrćem i drugom svežom hranom takođe izaziva dijareju. Dehidracija je briga broj 1 u slučaju dijareje, pa proveravajte da li i koliko često pije vodu. U slučaju dijareje, hrčku nemojte davati svežu hranu nekoliko dana. Kad dijareja prestane, ponovo uvedite u ishranu sveže povrće. Ako se uz dijareju javi letargija ili dehidracija, posetite veterinara.

Vlažan rep

Ovo je veoma zarazna bolest hrčaka, naročito mladih jedinki (posle odbijanja od dojenja i onih od tri do 6 nedelja starosti), ali obolevaju i stariji. Uzroci su brojni: bolest je povezana sa dijarejom, bakterijom Lawsonia intracellularis, stresom i promenama u ishrani. Oboleli hrčci mogu da uginu veoma brzo, pokazujući simptome dijareje (zbog koje imaju vlažan i zaprljan rep), letargije, gubitka apetita i promene na dlaci. Nemaju svi hrčci sa dijarejom vlažan rep, ali se ipak obratite veterinaru ako posumnjate na bolest: to nije zoonoza (ne prenosi se na ljude) i leči se antibioticima i nadoknađivanjem izgubljene tečnosti. Nažalost, smrtnost je veoma visoka, čak 48 sati nakon ispoljavanja prvih simptoma.

Hrčak i bolesti Foto: Shutterstock

Kožne bolesti

Hrčci se zaražavaju grinjama kože i krzna koje se mogu dijagnostikovati stručnim pregledom. Lišaj, vrsta gljivične infekcije, alergijski dermatitis i kožne infekcije zahtevaju lečenje. Gubitak dlake nije neuobičajen: može biti sezonski ili se dešava starijim jedinkama. Ako se koža ljušti, pocrveni ili se pojave lezije, a hrčak se češe više nego obično, odnesite ga veterinaru. Hrčci na bokovima imaju mirisne žlezde koje ponekad potamne, pa zabrinu vlasnika. Fleke se javljaju na obe strane tela i ne treba da izgledaju nadraženo ili da smetaju hrčku. Iritaciju kože može izazvati i kedrova strugotina, pa je izbegavajte kao podlogu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari