• 0
 ≫ 

Da li je hrčak pravi ljubimac za vas? Dobro razmislite ako želite da nabavite ovog malog noćobdiju

 ≫ 

On spava gotovo po čitav dan i mrzovoljan je kad ga probudite, često se zagubi u domu, zahteva čist životni prostor i može vam preneti ozbiljne bolesti

  • 0
Hrčak kućni ljubimac

Foto: Shutterstock

Ko još nije oduševljen njegovim velikim, sjajnim očima, pufnastom dlakom i sitnim prstima na nogama?

Nije ni čudo što je hrčak popularan i omiljen mali kućni ljubimac. Međutim, postoje neke zablude i često nepoznate činjenice o njemu koje bi trebalo da razmotrite pre nego što krenete u prodavnicu kućnih ljubimaca kako biste izabrali ovog drugara.

Noćne aktivnosti

Hrčak je noćna životinja. Mnogi budući vlasnici zamišljaju ga kako trčkara po ceo dan i zabavlja se na točku u kavezu. Međutim, nije tako: on danju uglavnom spava i povremeno je aktivan. Ako imate lak san, razmislite o tome gde ćete držati hrčka, da vas njegove sesije igranja u gluvo doba ne bi držale budnim. Ukoliko ste noćna ptica, ova majušna bića su savršeni kompanjoni za druženje.

Mesto za boravak

Iako se mladunci obično viđaju u grupama u pet šopovima, većina zrelih hrčaka su teritorijalni i zahtevaju sopstveni kavez. Ako imate ženku hrčka koja je često skotna, veoma je važno da ona i podmladak budu u odvojenom prostoru u kojem će imati mir. Mama hrčak koja je uznemirena ili pod stresom može usmrtiti ili pojesti svoju decu. Određene podvrste, kao što su neki patuljasti hrčci, mogu da žive zajedno izvesno vreme.

Higijena kaveza

Kavez u kome boravi hrčak treba da bude dovoljno veliki da bi bio podeljen na odvojene prostore za spavanje, vežbanje, hranjenje i toalet. Održavanje čistoće kaveza važno je i za vas i za zdravlje vašeg hrčka. Međutim, prostor u kojem hrčak boravi ne treba čistiti dok je on unutra, jer će se uznemiriti. Čišćenje kaveza preporučuje se jednom nedeljno, po potrebi češće. Uvek nosite rukavice i nakon toga dobro operite ruke. Osim čišćenja kaveza od ostataka podloge, obično piljevine, toplom vodom operite posude za vodu i hranu. Sređivanje dela u kojem hrčak obavlja nuždu je svakodnevna obaveza, dok se posuđe za hranu i vodu peru jedanput nedeljno. Uklonite zaprljanu podlogu i zamenite je novom. S vremena na vreme, kavez rastavite na delove i operite vodom i sapunom. Tako će kućica vašeg hrčka ostati čista i neće poprimiti loš miris.

Oprema i troškovi

Iako je cena hrčka relativno niska, nizaće se troškovi nabavke ostalih obaveznih predmeta bez kojih je život ovog mališana nezamisliv. To uključuje materijal koji se postavlja kao podloga, prostor za spavanje, točak za vežbanje, tunele i igračke, posudicu za vodu i hranu i poslastice.

Deca i hrčak

Iako se ovaj mali glodar smatra savršenim kućnim ljubimcem za decu, njegova veličina i simpatičan izgled ne znače nužno da je idealan. Deca često nesvesno jače stegnu hrčka, ispuste ga ili uplaše, zbog čega se on može unervoziti i ugristi dete. Zato je najbolje da nadzirete dete i postepeno i pozitivno ga uvedete u način ophođenja sa hrčkom. Deca vole da se po povratku iz škole poigraju sa svojim ljubimcem. Budući da je hrčak noćna životinja, detetu treba objasniti da on danju drema i odmara. Ako ga naglo probude, hrčak će biti mrzovoljan, nesiguran i neraspoložen.

Hrčci su mala i brza stvorenja koja se često zagube. Hrčak u bekstvu može upasti u nevolje ili se povrediti ako se zaglavi ispod nameštaja. On ima lošu naviku i da glođe kablove i žvaće žice, a mogu da ga povrede i drugi kućni ljubimci. Da biste izbegli dosađivanje hrčka, nabavite mu igračke na koje će se usredsrediti. Razne loptice, prilagođene njegovoj veličini, čuvaće ga i zabaviti, i pomoći da sagore višak energije.

Zdravstveni problemi

Hrčci mogu biti prenosioci različitih bolesti i virusa, kao što su salmonela i limfocitni horiomeningitis. Nažalost, ovo su zoonoze i lako se prenose na vlasnika. Ako se vaš hrčak razboli ili ima zdravstvenih problema, posetite veterinara. Stanja poput vlažnog repa, respiratornih infekcija, dijareje i apscesa zahtevaju hitnu intervenciju.

Najbolji način da se zaštitite od bolesti je da dobro operete ruke nakon igranja sa hrčkom, pogotovo posle hranjenja i čišćenja kaveza. Naglašavamo da ovo treba da rade i deca. Da biste se zaštitili od zaražavanja salmonelom, izbegavajte pranje posuda za hranu i vodu, igračaka ili kaveza hrčka u prostoru u kome pripremate obroke za porodicu. Operite predmete kojima se služi vaš hrčak na odvojenom mestu, u kupatilu ili napolju, ako imate vrt.

Životni vek

Hrčak obično živi oko dve godine. Ovu činjenicu treba imati na umu prilikom njegove nabavke. Hrčci su dobri i zabavni ljubimci, ali možda nisu prikladni za svaki dom. Imajući na umu njihove aktivnosti, pogotovo noćne, zahtevno čišćenje, izuzetno kratak životni vek i potencijalne probleme, razmislite da li će dolazak hrčka u porodicu biti prava odluka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari