• 0
 ≫ 

Ishrana morskog praseta: Znate li da zamorac ponekad jede i svoju “kaku”?

 ≫ 

Osnova svih obroka ovog malog glodara su seno i manje porcije voća i povrća: iako ponekad gricne i ono što se inače ne jede, ne pomišljajte da mu date ostatke sa vašeg stola!

  • 0
Zamorac ishrana

Shutterstock

Kad nabavljate hranu za zamorca, pretpostavljamo da znate da je on biljojed.

Osnovna namirnica njegove ishrane je seno, ali u obroke s vremena na vreme treba dodati voće i povrće. Zubi ovog glodara se kontantno troše, ali i rastu, pa im je vlaknasta hrana neophodna za žvakanje.

Pojedine namirnice u ljudskoj ishrani bezbedne su za vaše morsko prase, ali na njegovu ishranu morate obratiti mnogo pažnje. Nekontrolisano davanje ostataka sa stola nije preporučljivo.

Šta jedu zamorci?

Osnovne namirnice u ishrani zamorca su voće i povrće, bez mlečnih proizvoda, jaja, mesa ili insekata. Sveže seno i lisnato povrće čine najveći deo ishrane ovih malih životinja. Međutim, vlasnici treba da znaju da zamorci ne mogu sami da sintetišu vitamin C kao neke životinje što ih čini osetljivim na pojavu skorbuta. Zato im vitamin C treba dodavati u ishranu.

Zamorac pojede i ono što izbaci

Nemojte se uplašiti ako uhvatite zamorca kako jede sopstvenu “kaku”! Zoolozi kažu da ove životinje proizvode dve različite vrste izmeta. Jedan je mekan i hranljiv i zamorci ga konzumiraju kako bi uzeli što više hranljivih materija. I kunići rade isto! Druga vrsta “kake” je tvrđa i nastaje nakon drugog varenja. To je zapravo izmet koji čistite iz kaveza.

Koliko puta dnevno treba hraniti zamorca?

Kao i mnogi biljojedi, zamorci jedu po ceo dan. To znači da sveže namirnice, seno, povrće i poneki komadić voća treba da im budu konstantno dostupni. Nepojedenu hranu bacite, činije redovno perite i punite ih svežom hranom i vodom.

Ishrana gotovim hranivima

Većina vlasnika zamoraca odluči se da svojim ljubimcima kupuje gotovu specijalnu suvu hranu. Ako ste istog mišljenja, hrana koju nabavljate treba da bude isključivo za zamorce. Ne gomilajte seno lucerke, jer sadrži previše kalcijuma. Hranu čuvajte na hladnom i suvom mestu: tako ćete izbeći stvaranje buđi. Seno za zamorca povremeno dopunite suvim hranljivim dodacima. Na taj način ćete ga sprečiti da izdvaja samo najukusnije komade, a da ignoriše hranljivije i zdrave.

Sveže namirnice u ishrani zamorca

Voće i povrće su odlične poslastice i dodaci ishrani za vašeg zamorca. Ponudite ih zasebno, umešane u hranu ili ih dajte kao poslasticu prilikom treninga. Bez bojazni zamorcu možete davati: banane, borovnice, zelenu papriku, peršun, zelenu salatu, jagode, paradajz, lubenicu, list maslačka… Neka u njegovoj ishrani bude više povrća. Uvek sklonite nepojedenu svežu hranu na kraju dana da biste izbegli stvaranje truleži i bujanje bakterija. Zamorcu nemojte davati: avokado, vlašac, kokos, crni i beli luk, suvo i sveže grožđe. Ove namirnice toksične su za mnoge ljubimce (papagaje, mačke, pse…)

Izbegavajte da hranite zamorca slatkišima i slanim jelina sa ljudske trpeze, čak i ako namirnice nisu na “spisku zabranjenih”. Veliki deo ljudskih obroka sadrži luk koji zamorci ne jedu, pa je i to jedan od razloga da mu ne dajete ništa sa svog stola.

Najbolje je da svog ljubimca hranite senom i visokokvalitetnim dodacima, uz povremeno dodavanje poslastica u vidu dozvoljenih vrsta svežeg voća i povrća.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari