• 0
 ≫ 

Zašto hrčak grize kavez? Postoje tri moguća uzroka, evo kako da to sprečite

 ≫ 

Važno je da to na vreme uočite i reagujete

  • 0
Hrčak kavez Foto: Pixabay.com

Iako spada u male ljubimce, i hrčak može imati velikih problema! Ukoliko ste primetili promenu u ponašanju u smislu da hrčak grize kavez, važno je da na vreme to uočite, pronađete uzrok i sprečite takvu praksu.

Evo koji su koraci u ovom procesu.

Mogući uzroci zašto hrčak grize kavez

Ukoliko primetite da vaš hrčak grize kavez, uzrok je najčešće jedan od sledeća tri:

  • Stres - hrčak može nakupljati stres usled životne sredine ili rutine koja im može dosastiti, pa će to ispoljiti griženjem rešetki kaveza.
  • Dosada - hrčak živi u ograničenom prostoru, sa malobrojnim sadržajem ko se uglavnom ne menja. U ovakvom životnom okruženju koje nije obogaćeno, njemu fale izazovi kojima će se zaokupljati, pa u nedostatku istih on će pokušati da se zabavim griženjem kaveza.
  • Hiperaktivnost - takođe posledica načina života. Hrčak neće imati gde da ispolji svoju nagomilanu energiju i napetost, pa će je trošiti na kavezu.

Kada je reč o ovoj štetnoj praksi, ona može biti loša jer hrčak može na taj način doći u dodir sa metalima ili bojama od kojih je kavez, a koji mogu biti napovoljni za njega.

Druga velika posledica je ako se desi da hrčak na ovaj način slomi zub, što za jednog glodara može biti baš nezgodno, piše Apetit.rs.

Kako sprečiti hrčka da grize kavez

Kako biste pomogli vašem ljubimcu da prevaziđe stres i dosadu, možete se potruditi da uvedete neke novine u njegovom kavezu, kao što su igračke ili točak za trčanje. Sledeće što možete uraditi je da se više igrate sa vašim ljubimcem, kako biste ga podsticali da bude fizički i mentalno aktivan.

Ukoliko vam ovo ne pomogne sprečavanju hrčka da grize svoj kavez, ili primetite još neke drastične promene u ponašanju vašeg ljubimca, vreme za posetu veterinaru. Najbolje je da proverite da nije neka ozbiljnija stvar uzrok ovih promena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari