• 0
 ≫ 

Istina ili mit: Da li miševi zaista vole sir?

 ≫ 

Niz mitova i zabluda ovog tipa nastaju na mestu gde svakako “provodimo” prilično vremena: na televiziji. Da li je to i ovde slučaj?

  • 0
Miš, mouse Foto: Pixabay

Zečevi vole šargarepu, a miševi vole sir - je bar pravilo koje svi znaju. Ali, da li je baš tako? Vremenom su se razvile razne teorije, i pročule mnoge činjenice u vezi sa ishranom životinja koje u mnogo slučajeva i nisu baš istinite. Dakle, da li miševi zaista vole sir?

Da istina nije sve što vidimo na televiziji, vidi se i na ovom primeru. Naime, miševi ne mogu nikako biti ljubitelji sira. Njuh kod miševa je prilično razvijen i osetljiv, te bi im svaka hrana koja ima jači miris ustvari smetala, piše apetit.rs. Dakle, nema limburgera koji bi oduševio malog miša. Isto važi i za druge sireve jakog mirisa. Prosto ne prijaju njuhu miševa.

Šta onda vole miševi?

S obzirom na to da oni reaguju na miris, ukus i teksturu hrane, sir će ih odbiti, ali ih privlače namirnice sa dosta ugljenih hidrata. Primeri za to su žitarice i voće. Eto odgovora šta miševi zapravo vole.

Kako je nastao mir o siru i mišu

Niz mitova i zabluda ovog tipa nastaju na mestu gde svakako “provodimo” prilično vremena: na televiziji. Da li je to i ovde slučaj?

Iako se u crtanim filmovi se često prikazuje ljubav miševa prema siru, ovaj mit je nastao nešto ranije. Naime, smatra se da su u srednjem veku miševi često sretani u ostavama sa sirom. Međutim, oni su konzumirali sir ne jer ga vole, nego jer je sva druga hrana bila nedostupna (meso je bilo usoljeno i okačeno na visini, a žitarice su se čuvale na nedostupnim mestima u teglama).

Zaključak je jasan: sir koji vidimo u crtanim filmovima (a među njima najčešći je baš onaj švajcarski sa rupicama), verovatno nije omiljena hrana ovim malenim životinjama.

Ukoliko planirate da uzimate bilo kakvu vrstu male životinje za ljubimca, pravilo važi kao i u svakom drugom slučaju: posavetujte sa veterinarom o pravom izboru hrane.

Video: U Ministarstvu poljoprivrede slepi miševi napravili sebi dom: Našli 33 komada iza klima uređaja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari