• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Konj može da vas nokautira i nanese ozbiljne povrede: Zaštitite se od njegovih zuba i opasnih kopita

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako konji uglavnom ne povređuju namerno vlasnike ili jahače, postoje situacije u kojima oni instinktivno reaguju, pokušavajući da se odbrane od dosadnih insekata, stresa, bola ili straha

  • 1
Konj i povrede koje može da nanese

Foto: Pixabay

Neki konji pokazuju nasilno i agresivno ponašanje što se može pripisati njihovom temperamentu, obučenosti ili instinktu.

Odrasli konj teži između 400 kg i čak 900 kilograma što je dovoljno za – nokaut! Njegove noge su dovoljno moćne da snažno udare, a ako proceni da treba da se brani, prestaće da bude “dobrica” i primeniće odbranu.

Neki konji imaju tendenciju da više i češće napadaju. Osim toga, konj uvek može da vas ugrize!

Mnogi konji nikada nisu povredili svoje vlasnike. Dakle, nema potrebe da ih se plašite! Međutim, trebalo bi da razumete njihovo ponašanje kako biste sprečili moguće povrede dok radite s njima.

Kako konj može da vas povredi dok ga jašete ili radite?

Konj može da vas nagazi

Konj je teška životinja i ako vas zgazi, to može biti prilično bolno. Uobičajene povrede su prelomi, nagnječenja i modrice. Ako padnete s konja, povedite računa da vam ne nagazi na prst ili šaku. Ipak, većina konja vodi računa o tome da ne povredi jahača ili vlasnika.

(Slučajni) udarci

Konj može da vas udari prednjim ili zadnjim kopitima. Njegove noge su snažne, a udarci ponekad mogu biti slučajni, recimo ako poželi da otera muvu, a vi slučajno prolazite pored njega!

Još jedna potencijalna prilika za udarac je jahanje sa drugim konjima. Drugi konj bi vas mogao šutnuti ako se previše približite dok jašete. Zbog toga se pridržavajte bezbedne udaljenosti prilikom grupnog jahanja.

Padovi i ugrizi

Konj i povrede koje može da nanese

Foto: Pixabay

Većina povreda dešava se zbog padova tokom jahanja. Kada padnete, možete povrediti bilo koji deo tela. Glavne povrede jahača su na ključnim kostima, ručnim zglobovima i rukama, u vidu lomova, iščašenja i istegnuća.

Pad sa konja ne znači da je životinja bila agresivna ili ste loš jahač. Jednostavno se dešava, naročito ako sednete na konja prvi put. Ako vas konj nagazi ili padne na vas, to može izazvati teške povrede, pogotovo ako je u pitanju povreda glave. Da biste sprečili takve slučajeve, važno je da naučite kako bezbedno da padnete!

I kaciga može sprečiti teške povrede glave. To nije 100-postotna garancija sigurnosti, ali nošenje kacige minimalizuje rizik od povreda glave.

Ugrize možete doživeti od dece, kojima je to uobičajena odbrambena taktika, a isto činie i konji. Iznerviran ili nestrpljiv konj može da zada ugriz da bi to izrazio.

Vodite računa dok konja hranite iz ruke ili mu dajete poslasticu. Ponekad ujed može izazvati pucanje prsta, a manje povrede u ovom slučaju će biti posekotine i ogrebotine.

Vučenje i obaranje

Konj i povrede koje može da nanese

Foto: Pixabay

Konj može slučajno da vas povuče i obori dok ga vodite. Zato morate znati kako on razmišlja i kako se ponaša.

Ako možete da predvidite ponašanje svog konja, malo je verovatno da će vam naneti bilo kakve povrede. Slučajni padovi i obaranje kao posledice mogu napraviti lomove kostiju i zuba, modrice, iščašenja i uganuća.

Čak i najmanji konj može vas povući pri padu. Povedite računa o tome, jer ako ostanete zakačeni za uzengiju, konj može da krene, pa i da vas šutne!

Kako da sprečite da konj postane opasan

Konj i povrede koje može da nanese

Foto: Shutterstock

Da biste bili sigurni da vaš konj neće poželeti da vas napadne, unapred morate imati isplaniranu “taktiku”.

Konj mora da zna ko je vođa i kako treba da se ponaša. Nemojte dozvoliti konju da se loše ponaša u dužem vremenskom periodu, ali nagradite njegove dobre poteze i postavite mu granice.

U svemu budite dosledni. Poštovanje pravila će izgraditi poverenje između konja i vas. Konj mora znati da ste pouzdani i da je pored vas bezbedan. Samo vaša redovna interakcija s njim, uz negu i druženje će izgraditi poverenje kod ove divne životinje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    3. april 2023. | 18:05

    Udarci konja zadnjim nogama u stomak ili glavu čoveka mogu biti smrtonosni. Ti udarci dovode do pucanja trbušnih ili grudni organa, odnosno do teških otvorenih ili zatvorenih povreda mozga.