• 0
 ≫ 

Zašto se konji “ritaju” i kako da se (iz)borite sa ovom lošom navikom?

 ≫ 

Pojedini konji udaraju prednjim ili (češće) zadnjim nogama iz više razloga: neki su praktični, drugi odbrambeni, ali postoje i oni koji ukazuju na hirovitost životinje

  • 0
Konj i namerni udarci nogama Foto: Shutterstock

Konj koji se rita može biti veoma opasan za vlasnika i druge osobe i životinje u njegovoj neposrednoj blizini.

Ako ovaj nepredvidivi ljubimac poželi da otera dosadnu muvu koja ga ujeda, a vi mu se slučajno nađete na putu, možete biti povređeni. Pojedini konji razvijaju naviku udaranja, zbog čega postaju stalna pretnja prilikom jahanja ili u vožnji trka.

Konj i namerni udarci nogama Foto: Shutterstock

Razlozi udaranja nogama

Konj udara zadnjim ili prednjim nogama iz više razloga, a jedan od njih je i već spomenuta želja da otera dosadne insekte koji su stalno prisutni u blizini njegovog stomaka ili nogu. Međutim, konj će se ritati i ako ima grčeve u stomaku ili ga golica trava na polju. Ovo obično nisu snažni udarci, jer konj njima želi da se otarasi neprijatnosti.

Na pašnjacima i livadama česta slika su konji koji se međusobno igraju i udaraju. Oni koriste lake udarce koji mogu da se protumače kao izraz dobrog raspoloženja.

Konj može udarati nogama da bi se oslobodio suvišne energije, ali i da bi se branio, što čini snažno i dobro ciljano. Isto će se ponašati kad proceni da se drugi konj suviše približio njegovoj hrani, ždrebetu, “najboljem” prijatelju iz krda ili ako je agresivan. U divljini, konji koriste snažne udarce, često sa obe zadnje noge istovremeno, da bi oterali predatore. Dešava se i da kobila udari pastuva ako nije raspoložena za parenje.

Konj i namerni udarci nogama Foto: Shutterstock

Neki konji ne vole pse, mačke i druge životinje, pa i konje i pokušaće da ih “ritnu” kad god su u prilici. Ima i prkosnih konja koji takvim ponašanjem pokazuju nepoštovanje prema vlasniku. Pojedini konji udaraju nogom o zidove štale ako im je dosadno ili su nestrpljivi.

Svi navedeni primeri objašnjavaju zašto konji koriste udarce. To se dešava usled nekog uzbuđenja, ali i kad se neka osoba ili životinja iznenada nađu konju iza leđa. Isto se dešava i kad se deo opreme olabavi i vuče iza konja ili pored njega. Vučni konj može da udara nogom po novoj opremi, pa privikavanje treba sprovoditi postepeno i strpljivo.

Kad šutiranje postaje problem

Ako konj često pokušava da vas udari nogama dok nešto radite (jašete, upravljate kočijom i slično) ili je shvatio šutiranje kao strategiju da se oslobodi nečega što mu se ne sviđa, to će mu postati navika. Nju moraju imati u vidu svi koji dolaze u kontakt s njim. Neki konji postanu nervozni kada drugo grlo jaše preblizu i mogu ga šutnuti u znak upozorenja. Ovo će napraviti problem prilikom jahanja u grupi ili na izložbi, jer će u opasnosti od povređivanja biti i vodič konja i gledaoci.

Taktika vlasnika

Konj i namerni udarci nogama Crvena traka, upozoravajući znak loše navike konja Foto: Shutterstock

Postoji nekoliko načina da se (iz)borite sa ovim problemom. Pre svega, zavežite konju na rep crvenu traku, kako biste upozorili druge na njegovu lošu naviku. Ako učestvujete u trkama ili jašete u grupi, budite na začelju kako biste sprečili neugodne situacije. Ovakav konj zahteva stalni oprez svih koje rade sa životinjom. Vlasnik ili osoba koja mora da se približi takvom konju, mora voditi računa da ostane van “dometa” njegovih nogu. Ako ste na javnom mestu - izložbi ili sajmu - svog ljubimca morate postaviti dalje od pešaka i drugih konja.

Prepoznajte govor tela

Većina konja će vas pre “napada” nogama upozoriti na svoju nameru govorom tela. Naučite da prepoznate značenje položaja ušiju, glave i tela koje problematični konj pokazuje pre šutiranja. Bilo da konj pažljivo planira udarac ili se inati, morate prepoznati znake predstojećeg udarca i zaokupiti pažnju životinje nečim drugim.

Strpljenje i ljubav najjače su oružje u savladavanju ovog problema. Ako konj šutira druga grla na pašnjaku i nanosi im povrede, morate ga izolovati.

Jedan od načina da savladate ovaj loš poriv je i postavljanje kratkih lanaca na noge konju. Ovakav potez zasniva se na tome da će konj, ako izvede udarac, osetiti lanac na sopstvenim nogama, što bi trebalo da ga odvrati od šutiranja. Ovakvo rešenje nije uvek efikasno, ali vredi pokušati.

Kako izgledaju iznenadni udarci konja, pogledajte u VIDEO sadržaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari