• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dartmurski poni: Čupavi konjić manji od “metra i žilet”!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Majušni konj iz jugozapadne Engleske koji bi sasvim iščezao da ga nisu sačuvali entuzijasti, u trenutku kad je rasa “spala” na 14 registrovanih grla, dva mužjaka i 12 ženki

  • 0
Dartmurski poni

Foto: Shutterstock

Dartmurski poni proveo je vekove u ogromnoj močvari Dartmura, lutajući negostoljubivom zemljom još od srednjeg veka.

U modernim vremenima, selektivno se uzgaja na farmama konja.

Ipak, stotine godina života u teškim uslovima učinile su da se pretvori u otpornu i prilagodljivu rasu.

Iako majušan, to je elegantan konj. Smatra se odličnim izborom za decu, zbog izuzetnog tolerantnog temperamenta koji se ne sreće kod divljih ponija.

Njegova težina je oko 200 kilograma, a visina od 115 do 130 centimetara.

To je konjić srednje dužine i građe, mišićav i male glave i odličan je u disciplinama jahanja, skakanja, vožnje, dresure i kao izložbeni konj.

Životni vek mu je od 25 do 30 godina.

Istorija i poreklo dartmur ponija

Dartmurski poni je jedna od devet izvornih engleskih rasa konja, sa divljom prošlošću koja je daleko od statusa njihovog sadašnjeg pedigrea. Rani pisani zapisi o rasi mogu se pratiti do 1012. godine nove ere, iako nisu bili pripitomljeni sve do 1500. godine pre nove ere.

Kao i mnoge druge evropske rase, suočio se sa bliskim izumiranjem nakon Prvog i Drugog svetskog rata, tokom kojeg su Dartmur močvarna područja korišćena za vojnu obuku.

Opstao je zahvaljujući posvećenim uzgajivačima, koji su oživeli liniju rase nakon što se smanjila na samo dva registrovana mužjaka i dvanaest registrovanih ženki.

Ako vas kojim slučajem put nanese u Dartmur, još možete pronaći ove ponije kako lutaju močvarom: svi su oni vlasnički konji i zaštićeni od strane lokalnog udruženja.

Uzgoj i korišćenje

Ovi konji obavljali su mnoge poslove, od vučenja teškog tereta u engleskim rudnicima do pomaganja čuvarima da prate zatvorenike u zatvoru Dartmur do sredine 20. veka.

U pogledu uzgoja, rasa je važan deo loze britanskog jahaćeg ponija i često se gaji sa čistokrvnim ponijama radi stvaranja većih rasa ponija.

 

Boje, oznake, narav i ishrana

Dartmur poni može imati braon, crnu, sivu, crvenkastu, kestenjastu dlaku, a ima i “zelenih”. Grla koja se izlažu, ne smeju imati previše belih oznaka i pega.

Poznati po skakačkim i jahačkim kvalitetima, dartmur poni uživaju u sportskim disciplinama i vole da budu u blizini ljudi. Pripitomljena grla su veoma nežna i prijateljski nastrojena, pouzdana i poslušna, te su odličan izbor za decu i jahače početnike.

Ipak, nihovi divlji rođaci koji lutaju Dartmurom, nisu barš raspoloženi za druženje sa ljudima. U slučaju da ih sretnete, posmatrajte ih iz daljine.

Kao i većina ponija, dartmur uživa u uravnoteženoj ishrani senom i drugim svarljivim vlaknima. Treba voditi računa o njihovoj težini kako bi ostali zdravi.

Zdravlje i nega

Ovo je generalno zdrava rasa konja, bez poznatih genetskih bolesti. Ipak, važni su preventivni veterinarski pregledi.

Dartmur uživa u redovnom timarenju koje mu obezbeđuje sjajnu i čistu dlaku. Važno je održavati higijenu kopita kako bi se sprečile povrede i infekcije.

Kao i kod bilo koje rase konja ili ponija, pravi vlasnik će mu pružiti mnogo individualne nege, dobru ishranu i vežbe urođenih veština i snage.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari