• 0

12 znakova da konj ima probleme sa zubima

Kako ćete prepoznati da vaš konj ima dentalne probleme? Pažljivo pratite njegovo ponašanje da biste prepoznali znake tegoba sa zubima

  • 0
Konj i problemi sa zubima Foto: Pixabay

Kako znate da konju treba proveriti zube?

U idealnom slučaju, zube vašeg konja treba da pregleda profesionalac, najmanje jedanput godišnje.

Ako konj pokaže znake nelagode zbog dentalnih problema, vlasnik treba da zna da “pročita” te znake i pozove veterinara koji će otkloniti probleme.

U slučaju da konja muče zubi, on će doživljavati nelagodnost i bol i pokazaće drugačije ponašanje.

Koji su najčešći pokazatelji da konj ima tegobe sa zubima?

1 Iznenada grize

Konj i problemi sa zubima Foto: Pixabay

Konj koga muče zubi može reagovati na nelagodnost tako što će pokušati da vas ujede i često će zabacivati glavu, pokušavajući da otkloni bol. Problem će rešiti odlazak kod veterinara.

2 Pljuje seno

Konj i problemi sa zubima Foto: Pixabay

Ako konj ispljune loptice sena, to je znak da ga nije dobro sažvakao usled dentalnih problema. Ovo može izazvati problem sa kondicijom, jer konj neće moći da dobije neophodnu količinu hrane.

3 Zabacuje glavu

Postoji nekoliko razloga zbog kojih konj zabacuje glavu, a jedan od njih je i problem sa zubima koji se manifestuje prilikom povlačenja uzde. Sem toga, sva oprema sa kojom konj dolazi u dodir preko usta može mu stvarati nelagodu.

4 Gubi težinu

Ako konj ne može pravilno da žvaće, neće moći da izvuče potrebne hranljive materije iz vlaknaste stočne hrane, kao što su trava ili seno. Loši zubi će dovesti do slabijeg žvakanja, a konj koji nepravilno žvaće sklon je gušenju i kolikama.

5 Sporo žvaće

Konj i problemi sa zubima Foto: Pixabay

Konj koji ima polomljene zube, inficirane desni, bolne obraze ili bilo koju drugu nelagodu u ustima, uzrokovanu problemima sa zubima, veoma sporo će žvakati hranu. On će gubiti na težini, a sem toga, njegovu hranu će jesti drugi konji, pa će mu obroci često biti prepolovljeni.

6 (Ne)tolerancija na bol

Neki konji nemaju jaku toleranciju na bol, te odmah moraju biti podvrgnuti pregledu zuba. Ima konja koji će zbog bolova postati još plašljiviji, dok će drugi stoički izdržati intervencije. Svako grlo je “ličnost” za sebe, pa mu tako treba i prići prilikom otklanjanja problema.

Konj i problemi sa zubima Foto: Pixabay

7 Razbacuje hranu

Konj koji prosipa ili razbacuje žitarice dok jede verovatno ima dentalne probleme. Njemu je teško da drži zrna među zubima, a žvakanje mu pada još teže. Usput se verovatno boji da će mu drugi konji oteti obrok, pa će mahnito gutati zrna koja mogu izazvati gušenje.

8 Neprijatan zadah

Konj i problemi sa zubima Foto: Pixabay

Ako se iz usta ili nosa konja oseća loš miris, možda se pojavila infekcija na desnima ili nekom drugom mestu u ustima. Ovo bi mogao biti znak potencijalnog problema koji zahteva lečenje i terapiju.

9 Obilna sluz

Konji mogu obilno sliniti nakon jela, ukoliko su pojeli neku biljku sa gljivicama ili nekom drugom iritantnom supstancom. U desni ili ispod jezika se mogu zabosti delovi hraniva koji će iritirati konja, pa je najbolje da ga pregleda veterinar i otkloni uzrok.

10 Problem sa sinusima

Curenje bistre ili blago mlečne sluzi iz nosa konja je normalna pojava. Iscedak oštrog mirisa i izmenjene boje može biti znak ne samo infekcije sinusa, već i upale zuba. Veterinar će pregledom ustanoviti uzrok ovakvog pražnjenja i posavetovati vas o najboljem zdravstvenom tretmanu.

11 Stidljivost i sklanjanje

Konj i problemi sa zubima Foto: Pixabay

Ako konj ne dozvoljava da mu se približite, da ga dodirnete ili stavite uzde, možda ga muče bolovi u ustima, pa je najbolje potražiti savet veterinara.

12 Izbegava hladnu vodu

Konj sa zubnim problemima će izbegavati da pije hladnu vodu. Manjak vode u organizmu može izazvati gušenje i grčeve, kao i loše varenje. Ako posumnjate na probleme sa zubima, navlažite hranu namenjenu konju ili mu zagrejte vodu dok veterinar ne obavi pregled i utvrdi problem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari