• 3
 ≫ 

Upoznajte najlepšu rasu konja na svetu koja neodoljivo podseća na jednoroga

 ≫ 

Ova prelepa životinja dokazuje da bajke ponekad mogu biti realnost. Predstavljamo vam šetlantskog ponija

  • 3

Šetlandski poni (Shetland pony) je najmanja rasa konja na svetu a neki je smatraju i najlepšom zbog prelepe dlake i izgleda glave ove životinje.  Potiče sa Šetlandskih ostrva, po kojima je i dobio ime.

Mogu biti gotovo bilo koje boje a prosečna visina im je između 80 i 107cm. Uprkos svojoj veličini, on je ipak snažan i veoma izdržljiv konj. Može da nosi oko 60 kg i da po zemlji vuče teret koji je duplo teži od njega.

Zbog svoje druželjubivosti, mirnoće ali i inteligencije ovu rasu su koristili kao dečjeg konja širom Velike Britanije, a danas je to praksa u celom svetu. Pored mališana koji ga obožavaju koristi se i kao konj za terapijsko jahanje jer se neverovatno lako obučava.

U odnosu na druge rase konja i ponija šetlandska je veoma zdrava i dugovečna. Primerci žive i do 40 godina starosti, što je skoro dvostruko više od proseka drugih rasa.

U našoj zemlji najčešće ga možete sresti u školama jahanja i na takmičenjima za decu ali nije retko videti ga na većim imanjima kao ljubimca ili turističku atrakciju.  Ukoliko želite da ga kupite ili poklonite nekome cena u Srbiji se kreće u proseku od 400 do 800 evra po grlu.

Sa jednorogom ga poistovećuju kako zbog svoje nesvakidašnje lepote tako i zbog simbola zemlje iz koje potiče. Kako živi i uživa jedan jednorog u telu ponija na planeti Zemlji pogledajte u videu na početku teksta.

Svakog jutra od 7h ulepšajte sebi početak dana uz Telegraf ljubimce i vrhunske priče o manje znanim rasama životinja.

Video: Da li vuk treba da bude jedan od zvaničnih simbola Srbije?

(J.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari