• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Druželjubiva, umiljata, inteligentna, zabavna ali i problematična: 7 loših navika feretke kućnog ljubimca

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pojedini vlasnici feretke tvrde da osim vrlina ona ima i mane, a najupečatljivije su miris koji u najblažoj formi podseća na kakao tablu izuzetno jake arome i desetak stolica dnevno nalik smeđem kalodontu!

  • 2
Feretka (afrički tvor) Feretka Foto: Shutterstock/Justart7

Feretka, poznata i pod imenom afrički tvor, mala je i razigrana životinja koja je kao kućni ljubimac veoma privržena porodici sa kojom živi, druželjubiva je, tiha i lako i brzo uči veštine. Iako feretka nije za svakoga, ona može da bude dobar kućni ljubimac. U poslednje vreme, za feretku vlada veliko interesovanje: o njoj se u medijima dosta piše, uglavnom u pozitivnom svetlu, ali ova mala životinja iz porodice lasica ima i negativne osobine, koje neki budući vlasnici možda ne bi želeli da trpe.

Poznavoci ove životinje i mnogi veterinari upozoravaju na to da tiha, slatka, umiljata, druželjubiva i inteligentna feretka ima i mane.

Tipični problemi koji stižu sa feretkom su: neprijatan miris, često obavljanje velike nužde, sklonost ujedanju, teško hodanje, želja za većim društvom svoje vrste, želja za slobodnim kretanjem i visoki veterinarski računi.

1. Feretke imaju neprijatan miris

Tvorovi, pa čak i afrički, ne mogu se pohvaliti zanosnim mirisom svog tela.

Njihovi ljubitelji smatraju da feretke ne mirišu grozno, ali im je "parfem" veoma jak, nalik mošusu, dok neki vlasnici tvrde da feretke mirišu kao kakao tabla izuzetno jake arome! Miris mužjaka feretke je jači od mirisa ženke, ali se kastrirani mužnjaci manje osećaju.

2. Feretke često vrše veliku nuždu

Feretka je u stanju da obavi veliku nuždu najmanje 10 puta na dan, pri čemu iz sebe eliminiše smeđi izmet konzistencije paste za zube. One se ne mogu suzdržati od tako čestog fecesiranja, jer im je digestivni trakt veoma skraćen. Nisu sve feretke u stanju da pravovremeno i konačno nauče gde treba da obavljaju nuždu, pa će vlasnicima u tom pogledu biti potrebno mnogo vremena, strpljenja i posuda koje treba da budu postavljene u svakom uglu prostorije gde feretka boravi.

Feretka (afrički tvor) Feretka Foto: Shutterstock/Alex Kuzhak

3. Feretka ponekad može da vas ujede

Neki vlasnici mogu doživeti da ih feretka gricne i u najvećem broju slučajeva će pomisliti da nešto nisu uradili kako treba. Gotovo je nemoguće da će feretka zaobići vlasnika i da ga neće ujesti, ali su njeni ujedi ponekad povezani sa igrom. Porodicama sa decom se stoga ne preporučuju feretke kao ljubimci. Osim što se ujedi dešavaju često kad vlasnik pokuša da feretki nešto zabrani, ove životinje ponekad se i međusobno grickaju, pogotovo kad pozivaju svoje prijatelje u igru i to predstavlja njihovo normalno ponašanje.

4. Feretkama je teško da hodaju

Feretku možete da nosite u šetnji, ali nemojte da očekujete da će hodati uporedo s vama. Većina feretki trčkara ravnom linijom i uza zid, pa je teško šetati s jednom životinjom, kamoli ako ih je više.

Feretka Foto: Shutterstock//Elena Sherengovskaya

5. Feretke vole da žive u društvu pripadnika svoje vrste

Pravilo je da feretke ne vole da žive usamljeničkim životom i najsredćnije su kad su u paru ili ih je više. Iskusni vlasnici savetuju da ne nabavljate više od tri feretke za dom.

6. Feretkama je potrebna sloboda kretanja

Osim slobode, feretke mnogo vole da se igraju, pa bi držanje u kavezu tokom dužeg vremenskog perioda bio okrutan potez vlansika.

Afrički tvor je veoma inteligentna životinja, pametnija od glodara i ima mnogo energije koju voli da utroši u igri. U suprotnom, može da postane veoma destruktivan i da pretera sa prljanjem posude za obavljanje nužde, ali i da uneredi činije za hranu i vodu, pa čak i da polomi zube stalnim grickanjem kaveza.

Feretka Foto: Pixabay/Sir_Tommy

Ako želite feretku, morate da budete voljni da redovno čistite sve što napravi, i da održavate čistim sve predmete koje koristi, jer će zaobilaziti nečiste posude. Jedna od možda najneprijatnijih obaveza biće da u posudama u kojima feretka obavlja nuždu uvek ostavite malo njenog "minulog rada", kako bi znala da nuždu treba da obavi baš u njoj, a ne u posudi za hranu ili vodu.

7. Veterinarski računi za feretku su veoma visoki

Feretke su klasifikovane kao egzotični kućni ljubimci i sklone su genetskim bolestima, posebno tumorima čije je lečenje izuzetno skupo i neizvesno.

Ako vas ne odbijaju ovih sedam upozorenja o problemima koji idu uz feretke, afrički tvor će biti vaš savršen kućni ljubimac. U suprotnom, trebalo bi da zaboravite na feretku i nabavite manje komplikovanog ljubimca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baka

    10. februar 2024. | 17:45

    Ljudi bas umeju da budu surovi! Ipak je to divlja zivotinjica! Jeste preslatka, al joj je vrv lepse u divljini!

  • Jelena

    9. februar 2024. | 13:55

    Imam tri feretke u kuci koje ne bih dala ni zasta na svetu.U pocetku sam se mozda malo kajala ali sada jedva cekam ako Bog da u skorije vreme dobijemo prinove.Tako su umiljate i pametne zivotinje,samo im se treba posvetiti kao i svakoj drugoj zivotinji...