• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srećna, nasmejana i prijateljski raspoložena kvoka ipak ne može da bude kućni ljubimac, a evo i zašto

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako se osmehuje svim ljudima koje sretne, upada u selfije i ulepšava snimke i fotografije i ne odvaja se od turista kojima dozvoljava da maze njene bebice, ovaj mali torbar zvanično je proglašen ugroženom vrstom

  • 0
Kvoka Kvoka, najsrećnija životinja na svetu foto: Pixabay/Katy_Heejin

Internet koji volimo i pratimo je izgrađen na čvrstim, slatko-smešnim temeljima u koje su utkane divne slike i doživljaji iz života životinja.

Ipak, nekim ljubiteljima zanimljivosti iz životinjskog sveta možda je promaklo da saznaju za biće koje je nazvano "najsrećnijom životinjom na svetu".

Ova slatka i nasmejana krznena lopta može se uživo videti samo u jednom malom regionu jugozapadne Australije.

Titula najsrećnije životinje na svetu ide...

Iako ne postoji formalno istraživanje o ovoj temi, najsrećnijom životinjom na svetu proglašen je preslatki valabi, poznatiji kao kvoka. Ova "srećkica" živi isključivo u jugozapadnoj Australiji, a najveća populacija boravi na udaljenom ostrvu Rotnest.

Kvoka je torbar veličine mačke, poznat po radoznaloj prirodi i pravom osmehu. Kad god je pogledate, uzvratiće najslađim smeškom! Koeficijent ljupkosti kvoke, osim neodoljivog osmeha, pojačava i plišano, sivo-braon krzno, crni nosić poput dugmenceta, blistave, bistre oči, mio pogled i okrugle, mekane uši. Da se ne mrda, pomislili biste da je pred vama plišana igračka.

Kao i njihovi rođaci kenguri, i kvoke se kreću skokovima, a mame kvoke nose bebe u torbi.

Čini se da najranije spominjanje statusa kvoke kao najsrećnije životinje na svetu datira iz priče iz 2013. godine koja je izašla u "Hafington postu". Ali, kvoka je predstavljena i u objavi na Instagramu iz 2019. australijskog glumca Krisa Hemsvorta. On je pozirao sa nasmejanom kvokom i sa njom napravio niz selfija koji su ovu životinjicu pretvorili u fenomen društvenih medija.

Kvoka Kvoka, najsrećnija životinja na svetu foto: Pixabay/Katy_Heejin

Da li su kvoke zaista srećne

Stručnjaci tvrde da kvokin osmeh ima veze sa oblikom i strukturom njenog lica. Kvokina usta su oblikovana tako da deluje kao da se smeje. A kada isplazi jezik dok se smejulji? Tada kvoka samo pokušava da se rashladi.

Ipak, kvoke deluju radosno kada ih turisti maze, pa možda i jesu stvarno mnogo srećne?!

Jesu li kvoke prijateljski raspoložene

Kvoke na Rotnestu su veoma druželjubive, jer su navikle na ljude i ne osećaju se ugroženo. Istraživači kažu da su nežne i radosno skaču kako bi pozdravile svakog turistu. Prirodno radoznale, kvoke ponekad "upadaju u selfije", jer ih intrigiraju kamere i fotoaparati.

Bez prirodnih predatora na Rotnestu, kvoke su sasvim bezbedne, pa zašto se ne bi smeškale?

@animalscratch Happiest Animal on Earth #quokka #animal #cute #fyp ♬ original sound - AnimalScratch🦓

Možete li držati kvoku kao kućnog ljubimca?

Kvoka je zaštićena vrsta koja je nekad bila populaciono veoma brojna na australijskom kopnu, ali je do 20. veka skoro izumrla. Gotovo su je zbrisali grabljivci poput dinga i lisice. Nedostatak predatora na Rotnestu srećom je sprečio izumiranje tamošnjih kvoka.

Kvoka je trenutno navedena kao ugrožena na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN). Koliko se zna, njihova svetska populacija trenutno iznosi oko 15.000 jedinki, uključujući više od 12.000 kvoka na Rotnestu. Zahvaljujući naporima za očuvanje, njihov broj ponovo raste.

Koliko je kvoka raspoložena i voljena životinjica, pogledajte u kompilaciji snimaka u kojima ima glavnu ulogu!

Ima li još životinja koje uvek deluju srećno?

Ako su kvoke proglašene najsrećnijim životinjama na svetu, pitanje je ima li još vrsta sa istim osećanjem.

Iako nije bilo većih istraživanja o tome, otkriveno je i da psi, koze, majmuni i mačke umeju osmehom da pokažu oduševljenje svetom oko sebe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari