• 0
 ≫ 

Reptili: Ako nemate dozvolu, ne pomišljajte na držanje ovih kućnih ljubimaca!

 ≫ 

Pod uslovom da imate dopuštenje ministarstva za zaštitu životne sredine, odluku o nabavci gmizavaca donesite na osnovu složenosti uslova života i nege koju traže

  • 0
Reptili kućni ljubimci Foto: Shutterstock

Postoji mnogo činjenica koje treba da razmotrite pre nego što krenete u kupovinu reptila, savetuje Thesprucepets.

Neke vrste gmizavaca koje se mogu nabaviti u specijalizovanim pet šopovima traže dosta predznanja o pravilnoj nezi i čuvanju. Prvo i najvažnije što treba da saznate jeste da li svog budućeg kućnog ljubimca možete nabaviti legalno.

Zakonske regulative

Prema Zakonu o dobrobiti životinja Republike Srbije, u paragrafu III koji se odnosi na Posebnu zaštitu dobrobiti životinja i stavu 10. o Divljim i egzotičnim životinjama, “držanje i reprodukcija divljih i egzotičnih životinja kao kućnih ljubimaca može se obavljati samo na osnovu rešenja o odobrenju držanja i reprodukcije divljih i egzotičnih životinja kao kućnih ljubimaca, koje donosi ministar, na osnovu prethodno pribavljene saglasnosti ministra nadležnog za poslove životne sredine”.

Životinjama iz stava 1. ovog člana moraju se obezbediti:

1) prostor koji zadovoljava njihove potrebe u pogledu kretanja i fizičke aktivnosti;

2) prostor koji u zavisnosti od vrste omogućava penjanje, kopanje, odmor i sakrivanje, odnosno kupanje i ronjenje;

3) kontakt sa životinjama iste vrste, ako je to svojstveno vrsti;

4) odgovarajući klimatski uslovi, u skladu sa potrebama vrste;

5) drugi uslovi koji odgovaraju vrsti, rasi, polu, starosti, fizičkim i biološkim osobinama, osobinama u ponašanju i zdravstvenom stanju životinja.

U drugim zemljama zakoni su još specifičniji i rigorozniji u pogledu držanja egzotičnih gmizavaca kao kućnih ljubimaca. Gmizavci koji se smatraju opasnim (zmije otrovnice, aligatori itd.) su ilegalni, ali pojedine zemlje su još rerstriktivnije. Prvi korak u odlučivanju o tome da li je reptil pravi kućni ljubimac za vas je saznanje da li je dozvoljeno da ga držite tamo gde živite.

Reptili kućni ljubimci Foto: Shutterstock

Rizici od salmonele i prevencija

U mnogim zemljama, vlasnici egzotičnih ljubimaca moraju biti obavešteni o infekcijama salmonelom. Ovaj rizik ne treba da spreči ljubitelje reptila da ih drže, jer su rizici minimalni uz poštovanje pravila i higijenu.

Svetlost i toplota

Mnogi problemi sa držanjem gmizavaca nastaju usled neadekvatnih uslova njihove životne sredine, posebno temperature. Obezbeđivanje odgovarajuće temperature i svetlosti gmizavcima u zatočeništvu je često prilično skupo, ali je apsolutno neophodno za održavanje zdravlja gmizavaca.

Saznajte koji su uslovi potrebni vašem gmizavcu za nesmetan život i nemojte škrtariti u pogledu njihovog obezbeđivanja!

Odabir zdravog reptila

Gmizavce je najbolje nabaviti od legalnog i renomiranog odgajivača. Ukoliko ispoštujete ovaj preduslov, imaćete manje glavobolje u vezi sa eventualnim bolestima životinje. Kupovinom legalno uzgojenog reptila nećete doprineti ugrožavanju populacije te divlje vrste.

Stanje gmizavca će zavisiti od toga odakle ga uzimate. Ako se usudite da ga nabavite “ispod tezge”, možete dobiti životinju pod stresom, dehidriranu i sklonu bolestima. Obavestite se o mogućim oboljenjima kod gmizavaca kako biste prepoznali njihove manifestacije i u tom slučaju ne kupujte životinju.

Iako može biti izazovno da uspostavite sopstveni mini-ekosistem tako što biste u terarijum uveli nekoliko vrsta koje se međusobno “slažu”, ne činite to, jer u tipičnom kućnom ograđenom prostoru nema dovoljno prostora da bi sve životinje bile bezbedne i podmirene.

Gušteri

Osnovno pravilo je da su određeni gušteri dobri za početnike. Mnoge vrste su veoma zahtevne za negu, osvetljenje i ishranu. O nekima je veoma teško brinuti, a pojedine vrste mogu mnogo da porastu i da postanu agresivni. Postoji nekoliko vrsta koje su prilično izdržljive, lako ih je dresiratii i ovo su najbolji gušteri za početnike.

O leopard gekonima je relativno lako brinuti, ali im je potrebno UVB osvetljenje. Za početnike su dobri i kućni gekoni, kao i bradate agame.

S druge strane, neki gušteri se ne preporučuju početnicima zbog njihove složenije nege ili veličine. Iguane porastu i postaju agresivne, zahtevaju veliki postor, pa većina ljudi nije u stanju da im pruži odgovarajuću negu. Kameleoni imaju specifične zahteve za negom i lako doživljavaju stres.

Zmije

Postoje mnoge podvrste zmija koje su dobri kućni ljubimci za početnike. Sve dok se držite tih “lakih” vrsta, o njima ćete lako brinuti, hraniti ih i dresirati. Zmije ne jedu često i ne traže posebno osvetljenje. Postoje opasne zmije, uključujući otrovnice i velike vrste, koje nisu pogodne za početnike. Nezahtevne i mirne su kukuruzni smuk, mlečne zmije i loptasti piton (odgajani samo u zatočeništvu da bi se smanjio rizik od problema s hranjenjem).

Zmije koje početnici treba da izbegavaju su: crvenorepa boa (uglavnom poslušne, ali prilično velike i jake), burmanski piton (dobra vrsta ali dovoljno velika i jaka da greške u rukovanju sa njim izazovu opasne posledice). Mrežasti pitoni, anakonde i bilo koja otrovnica se ne preporučuju zbog poteškoća u pružanju odgovarajuće nege i oboljenja kojima podležu, a pogotovo zbog opasnosti koja je uvek izvesna, jer su velike, snažne i nepredvidive.

Kornjače Foto: Shutterstock

Kornjače

Kornjače nisu lake za gajenje, jer su veoma neuredne, poprilično porastu (osim pojedinih vrsta) pa im je potreban veći smeštaj, adekvatna temperatura i dosta izlaganja UV svetlu. Ako možete da ispoštujete sve ove faktore i posvetite se brizi o kornjači tokom njenog dugog životnog veka, ona može biti dobar kućni ljubimac za vas.

Video: Kada je miran i dobar, dobije i poljubac: Krokodila od 3,5 metra hrani iz ruke svaki dan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari