• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako ribe obavljaju malu nuždu: Slatkovodne vrste izbacuju mnogo urina, ribe iz mora "štedljivije"

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pojedine suvišne telesne proizvode ribe izbacuju iz tela direktno u vodu, ali ima jedinjenja koja izlučuju kroz škrge

  • 0
Riba Foto. Shutterstock/Thongden Studio

Kako se ribe oslobađaju otpadnih materija i izbacuju ih urinom? Da li ribe obavljaju malu nuždu?

Urin je tečnost koja sadrži vodu i metaboličke i rastvorljive azotne otpadne proizvode i stvara se u bubrezima ribe, piše Discoverywildlife.

Za razliku od kičmenjaka na kopnu, ribe mogu da izlučuju i neželjena jedinjenja preko ultrafinih membrana svojih škrga. Tako se soli i amonijak koji sadrži azot izbacuju ispuštanjem u vodu.

Slatkovodne ribe lako "ispiraju" bubrege velikim količinama vode koju obilato piju, dok su morske ribe ograničene na vodu dobijenu hranom, kao i izvesnom količinom vode koju dobijaju ispijanjem morske vode i izlučivanjem viška soli.

Ribe izlučuju urin isto kao i ljudi: njihovi bubrezi, koji se obično nalaze iznad plivačke bešike, odgovorni su za filtriranje svih loših stvari u njihovoj krvi i izlivanje u vodu. Kod ribe se neki suvišni telesni proizvodi istiskuju na sličan način u škrge.

U ribljim bubrezima se proizvode i krvna zrnca, pošto ribe nemaju koštanu srž kao ljudi, mačke i psi. Polovina bubrega je fokusirana na filtriranje krvi, a druga polovina čini krvne ćelije.

Budući da žive u vodi, većina riba obavlja malu nuždu kad god im se prohte.

Zlatna ribica Foto: Shutterstock

Slatkovodna riba izbacuje mnogo urina: pošto su slatkovodne ribe "gušće" od vode, ona neprestano ulazi u njihova tela. Ako voda ostane u ribi, ona može da se naduje i to predstavlja uobičajeni klinički znak bolesti bubrega i škrga poznatog kao "vodena kap". Srećom, većina riba ima zdrave bubrege i škrge koji naporno rade da uklone višak vode iz ribljeg tela.

Pojedini akvaristi pitaju se da li je riblja mokraća opasna za ljude i druge kućne ljubimce, ali je odgovor: ne!

Pošto ribe žive u vodi, njihov urin se trenutno razblaži i 100 posto je bezbedan ako plivate u oblasti gde ima riba. Ako mačka ili pas popiju vodu iz ribnjaka ili akvarijuma, pod uslovom da nije slana i ne sadrži nikakve lekove na bazi vode, njihovo zdravlje neće biti narušeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari