• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto je voda u kojoj živi zlatna ribica često mutna

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako je akvarijumska voda zelena, imate problem sa algama, ako je bela - u njoj "cvetaju" bakterije, a ako je žuta ili siva, niste dobro oprali akvarijum

  • 0
Mutna voda u akvarijumu Mutna voda u akvarijumu Foto: Shutterstock/Wouter Tolenaars

Zlatne ribice su tihe i interesantne životinjice, nisu skupe i ne zauzimaju mnogo prostora, pa ne čudi što su tako popularan izbor kućnih ljubimaca za decu i vlasnike početnike.

Ali, šta da radite ako se jednog jutra probudite i otkrijete da se voda u kojoj boravi zlatna ribica opasno zamutila? Ne treba da paničite, jer postoji "lek" i za mutnu vodu!

Zbog čega voda u akvarijumu u kome boravi zlatna ribica postaje mutna?

Loš smeštaj

Ako zlatnu ribicu držite u običnoj činiji, zamenite posudu manjim akvarijumom: držanje ribice u činiji je loša praksa pojedinih akvarista, jer je riba u njoj skučena.

Godine 2003, gradsko veće Monce u Italiji donelo je ukaz koji zabranjuje građanima da drže zlatne ribice u činijama, a razlog je "loš nivo kiseonika u vodi". Međutim, to je samo jedan od razloga da ribicu ne držite u činiji. Obična zlatna ribica može da naraste do 25cm, a mala posuda definitivno neće biti dobar dom.

Boja vode

Boja vode može da ukaže na izvor ove promene: ako je voda zelena, verovatno imate problem sa algama, ako je bela (kao matirano staklo), u akvarijumu "cvetaju" bakterije, a ako je žuta ili siva, najverovatnije niste dobro oprali akvarijum.

Prekomerni rast algi

Ukoliko se na zidovima akvarijuma pojave zelene naslage, reč je o algama, pa u vodu dodajte ribice ili puževe koji se njima hrane. Eliminišite alge iz akvarijuma i pomerite ga sa direktne sunčeve svetlosti. Ako ovo ne reši problem, uključite im UV svetlo.

Mutna voda u akvarijumu Mutna voda u akvarijumu Foto: Shutterstock/Oleg Kopyov

Bujanje bakterija

Ako su bakterije krivci za mutnu vodu u akvarijumu, potrebno je da pronađete proizvod koji će ih eliminisati, najčešće antibiotik širokog spektra. Ponekad može da bude potrebno nekoliko nedelja da se voda očisti.

Filter i promena vode

Ako je akvarijumska voda prljava, očistite filter i izvršite delimičnu promenu vode. Raspored promene vode će zavisiti od veličine akvarijuma, broja i vrsta ribica i koliko dobro vaš filter radi.

Prekomerno hranjenje

Ako ste vlasnik početnik zlatne ribice, možda je hranite previše: višak nepojedene hrane sasvim sigurno će zamutiti vodu u akvarijumu i postati odlična podloga za rast bakterija. Zlatnim ribicama hrana brzo prolazi kroz organizam, pa ih hranite malim obrocima, nekoliko puta dnevno, umesto da im odjadnom sipate mnogo hrane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari