• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vodena bolest kod žaba: Izaziva nadimanje, ali i anoreksiju, i može (ali ne mora) da bude zarazno

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iznenadno i često fatalno oboljenje izaziva enormno naduvavanje stomaka i nogu, posledica je bakterijske infekcije ili loše ishrane

  • 0
Vodena bolest kod žaba Foto: Shutterstock/Senthel Rajhaa

Vodena bolest je iznenadno i agresivno oboljenje kod žaba koje je fatalno bez hitnog tretmana. Zaražena žaba odmah se mora staviti u karantiin, a neophodna joj je i hitna veterinarska pomoć. Vodena bolest najčešće pogađa afričku kandžastu žabua (Xenopus laevis) i patuljaste žabe (Hymenochirus spp.), ali se pojavljuje i kod drugih vrsta ovih vodozemaca.

Koje su manifestacije vodene bolesti kod žabe

Umesto da se odnosi na konkretnu bolest ili patogen, "vodena bolest" je termin koji hobisti upotrebljavaju da bi opisali grupu simptoma. Žabe sa vodenom bolešću često su letargične i povraćaju hranu, ali primarni simptom je jako nadimanje stomaka i nogu. Neke žabe mogu nastaviti da normalno jedu dok pate od ove bolesti, dok druge mogu da postanu anoreksične.

Uzroci koji izazivaju vodenu bolest kod žabe

Vodena bolest kod žaba obično nastaje kao posledica bakterijske infekcije ili kao odgovor na lošu ishranu. Bakterijski slučajevi su često fatalni i pojavljuju se iznenada, a nadimanje povezano sa problemima vezanim za ishranu javlja se postepeno. Infekcije koje nastaju usled loše ishrane nisu zarazne, dok se bakterijske infekcije mogu širiti sa jedne žabe na drugu. Često se žabe iz loše vođenog uzgoja zaražavaju bakterijom koja izaziva vodenu bolest.

Lečenje vodene bolesti kod žabe

Bez obzira na to od kog oblika vodene bolesti pati žaba, neophodan je pregled kod veterinara.

U slučaju bakterijske infekcije, neophodna je terapija antibioticima, dok je u slučaju metaboličkih poremećaja neophodna promena ishrane kako bi se smanjio pritisak na unutrašnje organe. Neke žabe mogu da žive sa ovim oblikom vodene bolesti u dužem vremenskom periodu, pa pojedini veterinari savetuju da se u vodu u kojoj boravi doda malo soli, kako bi se pospešilo izbacivanje vode iz tkiva žabe.

@skuttlesrock She is ok....just shedding #frogs #EatFreshRefresh #albinoafricanclawedfrogs #skuttlesrock #rescue #slimy #weird #bloated #dropsy ♬ A-O-K - Tai Verdes

Higijena akvarijuma u slučaju vodene bolesti

Ako žaba pati od bakterijskog oblika vodene bolesti, treba dezinfikovati njeno prebivalište kako bi se smanjila populacija bakterija u akvarijumu. Potrebno je isprazniti vodu iz akvarijuma, ukloniti sav supstrat, biljke, filtere i ukrase, kao i filtere. Sterilizacija svega što može da izdžri prokuvavanje je pravilo broj 1, jer je dezinfekcija akvarijuma neophodna u tretmanu bolesti.

Da bi se izbeglo ponavljanje zaražavanja, voda u kojoj boravi žaba mora da bude besprekorno čista. Da biste predupredili pojavu vodene bolesti koju izaziva loša ishrana, hranite žabu visokokvalitetnom komervcijalnom hranom za vodozemce i ponudite joj s vremena na vreme male insekte i larve.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari