• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pirana nije baš agresivna u zarobljeništvu, ali se ne preporučuje akvaristima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako uzgajate ovu ribu, pripazite se u slučaju da se izmresti, jer ljubomorno čuva svoj podmladak i bez pardona će ugristi ruku koja je hrani!

  • 0
Pirane u akvarijumu Foto: Shutterstock

Pirana u akvarijumu nije baš onakva kakvom je prikazuju u filmovima.

Ova riba je prosečne veličine oko 25 cm i rođaka je neonske tetre.

Istina je da će gladna pirana pokazati kanibalističke osobine i pokušati da pojede sve, čak i druge pirane.

Ipak, ona u prirodi jede druge ribe ili ranjene životinje, ali ne i ljude, piše Thesprucepets.

Postoji više od 30 vrsta pirana koje u većini slučajeva nisu agresivnije od riba anđela.

Pre nego što ih nabavite, proverite lokalne i državne zakone u vezi sa njihovim držanjem.

U nekim državama držanje pirana je zakonom zabranjeno ili strogo regulisano kako bi se zaštitili njihovi divlji ekosistemi. One žive u Južnoj Americi, u slivu reka Amazon, Paragvaj, Parana i Esekibo, u priobalju reka severoistočnog Brazila i drugim vodotokovima poput reka, pritoka i potoka, jezera, bazena, poplavljenih šuma i močvara. Žive u grupama od po 20 do 30 riba.

Zbog agresivnosti i poteškoća u održavanju, ne preporučuju se akvaristima.

Boje i oznake

Najpopularnija akvaristička vrsta je pirana sa crvenim trbuhom, jakog, visokog i bočno stisnutog debelog tela. Prepoznatljiva je po konveksnom obliku glave i masivnoj donjoj vilici nalik buldogovoj.

Sa velikim, moćnim repom i aerodinamičnim telom prekrivenim sitnim krljuštima, ova riba je veoma brz i okretan plivač. Ona ima malo masno peraje između repnog i leđnog peraja što je karakteristika svih haracina (grabljivaca).

Crvenotrbušasta odrasla pirana je svetlo obojena. Boja tela može da varira, ali u većini slučajeva leđa su joj čelično siva, a ostatak tela srebrno-zlatne boje sa svetlo narandžasto-crvenom ili crvenom bojom grla, stomaka i analnog peraja. Pirana ima velike crne mrlje sa strane koje često izblede sa godinama, sa svetlucavim krljuštima. Mlade ribe su srebrne sa tamnim mrljama. Neke ribe su poprskane jakim zlatnim mrljama.

Dok su mlade, pirane žive u grupi i uče od drugih riba. Međutim, kako sazrevaju, mnoge vrste postaju usamljene i mogu da napadnu druge pripadnike iste vrste.

“Škola” koju pohađaju pirane ima neverovatnu hijerarhiju sa jasnim komandnim lancem, gde najveća i najagresivnija riba postaje dominantna. Ova riba će zauzimati najbolja mesta u akvarijumu i prva će se hraniti. Izazov druge ribe rezultiraće agresivnim ponašanjem: jurnjavom, povremenim ujedanjem peraja, pa čak i nanošenjem rana. Ove ribe ne treba da dele zajednički akvarijum.

Prebivalište u akvarijumu

Pirane u akvarijumu Foto: Pixabay

Životni vek pirane je desetak godina. U akvarijumu, minimalna količina vode po ribi je oko 150 litara, pH vode je 6,0 do 7,5, a tvrdoća 4 do 18 dGH, na temperaturi od 23 do 28 stepeni Celzijusa.

Pirane su izuzetno neuredne dok se hrane i potrebna im je obilna filtracija i redovna promena vode, i to 30 do 50 procenata količine svake druge nedelje.

One će biti manje bojažljive ako se drže u jatu od četiri ili više jedinki i biće manje nervozne i stidljive u akvarijumu sa mnogo mesta za skrivanje. U obod akvarijuma ubacite vodeno bilje da bi se pirane osećale kao u prirodnom okruženju. Obezbedite podlogu od peska ili sitnog šljunka i koristite prigušeno osvetljenje.

Ishrana i razmnožavanje pirana

Sve vrste pirana zahtevaju ishranu sa visokim sadržajem proteina, uključujući meso, jetru, ribu. Ne prihvataju veštačku hranu! One će uhvatiti i pojesti ribu bilo koje vrste i veličine ukoliko je ubacite u akvarijum. Neće se libiti da napadnu ribu tri puta veću od sebe!

U zatočeništvu, pirane se mogu navići da jedu kupljenu ribu: smrznute srebrne ribe, kozice, dagnje, a poješće i živu hranu poput malih riba, kišnih glista i rečnih škampa.

Ovakva ishrana nije poželjna jer će zagaditi akvarijum. Pojedini akvaristi prijavili su da pirane jedu i neke akvarijumske biljke.

Polni dimorfizam među piranama nije uočljiv. U vremenu mresta, ženka može postati punija u predelu stomaka dok se puni jajima, a mužjaci mogu postati svetliji.

U divljoj prirodi, pirane se razmnožavaju u kišnoj sezoni, tokom januara ili februara, ali i u uslovima bujanja vodenog bilja. Ženka polaže jaja na biljke ili njihovo korenje koje zatim mužjak oplodi. Mlade ribice ostaju vezane za vegetaciju u grozdovima dok ne apsorbuju veći deo žumančane kese i ne počnu slobodno da plivaju.

U tom periodu mužjak može da postane agresivan i da napada sve koji se približe mlađi.

Iako se pirane uglavnom ne razmnožavaju u akvarijumu, Serrasalmus spiopleura je jedna od retkih vrsta kojoj to uspeva. Roditelji čuvaju mlade, ne jure ih i ne proždiru.

Ako uzgajate piranu, čuvajte se, jer pirane ljubomorno brane podmladak i bez pardona će ugristi ruku koja ih hrani!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta bi se desilo sa prstom? Pirana pokazala snagu svojih zuba

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari