• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Imate li kanibale u akvarijumu?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vaše ribice misteriozno nestaju iz vode? Ne krivite “higijeničare”: oni nisu iznenada ogladneli, već iz svog prebivališta eliminišu ono što kvari ravnotežu koju ste možda vi poremetili

  • 0
Ribice kanibali Foto: Pixabay

Primećujete da vam nestaju ribice iz akvarijuma?

Ipak, u nekom trenutku ugledali ste ribu koja se gosti truplom svoje drugarice.

Retkost je videti kako jedna riba jede drugu. Kad ribica ugine, neke akvarijumske vrste će brzo iskoristiti situaciju i “počistiti” bolesnu ribu, čak iako daje znake života.

Zašto neke ribe ponekad pojedu druge ribice iz akvarijuma?

Ribe su pravi oportunisti, baš kao i druga živa bića. Ako se hrana pojavi u bilo kom obliku, one će je pojesti, iako im je taj obrok doskoro bio najbolji prijatelj koji je plivao “peraje uz peraje” s njim. Sve je to deo velikog životnog ciklusa.

Kako vlasnik ribe zna ko je ili šta je ubilo ribu u akvarijumu? Ponekad to može biti očigledan nasilnik među ribama, pripadnik agresivne vrste koji dospe u akvarijum i maltretira i desetkuje ostale ribice.

Isto tako se može ispostaviti da uopšte nije reč o drugoj ribi. Niz smrtnih slučajeva u akvarijumu može biti rezultat promene uslova u vodi, izbijanja neke bolesti ili pak stresa.

Posmatrajte šta se dešava u akvarijumu, pogotovo ako ste dodali novu ribicu, ili kad god se nešto promeni u akvarijumu.

Novi stanar u akvarijumu

Novoj ribici treba vremena da se prilagodi novim uslovima. Novopridošle ribice su pod budnim okom starosedelaca. Čak i u akvarijumu gde žive mirne vrste može doći do “kljucanja”. Teritorije su već uspostavljene i “podeljene” i sve oči su uprte u pridošlicu koja treba da odabere svoj “plac”. Ako se ribice, pa i one najmirnije, na bilo koji način osete ugroženim, mogu izbiti čarke koje ponekad završe usmrćivanjem novajlije.

Pažljivo posmatrajte ribe kad dodate novajliju u akvarijum. Ako uočite bilo kakve znake agresije, primenite stari “trik” i preuredite dekor. To će izmeniti dotadašnje “parcele” i teritorije i može da uspostavi red.

Može se desitti da ćete morati da uklonite agresora ili objekat napada ako se sukob nastavi. Obezbedite ribicama dovoljno mesta za skrivanje, čak i u slučaju da dodajete više biljaka, kamenja i druge dekoracije.

Problemi sa vodom

Tragovi amonijaka ili nitrita su nevidljivi, ali ne i neuobičajeni problemi koji se pojavljuju i u najodržavanijem akvarijumu.

Nov organizam u akvarijumskoj vodi može da naruši biološku ravnotežu. Ribice novajlije su pod dvostrukim stresom: osim što su uhvaćene, spakovane i transportovane, kad ih unesete u potpuno novo vodeno okruženje, podložne su promenama.

Nivo azota može se nakratko poremetiti prilikom promene dela vode u akvarijumu, čišćenja filtera… Sve će se vrlo brzo vratiti na staro, ali slabije ribice mogu podleći stresu. Dešavaju se i lančane reakcije; jedna riba ugine, dodajući više organskih toksina u vodu, a druga riba koja je već pod stresom takođe ugine. Ovom domino efektu su podložne slabe, stare i bolesne ribe koje lako postaju žrtve iznenadnih promena u vodi.

Krivac zvani bolest

Bolest takođe može biti krivac za niz uginuća riba. Nisu sve bolesti očigledne, zbog čega se prilikom kupovine nove ribe preporučuje njeno stavljanje u karantin na određeno vreme. Možda je baš nova riba bila zaražena, a stavili ste je u akvarijum odmah po dolasku iz pet šopa!

Sve u svemu, zaražena ribica vrlo brzo će uginuti. Ostale ribe u akvarijumu mogu prionuti na čišćenje njenog tela i same se zaraziti. Neke će preživeti, ali će slabije uginuti i postati obrok doskorašnjim cimerima.

Kako sprečiti kanibalizam

Ako ste kupili ribicu, pre unošenja u akvarijum stavite je u karantin. Pratite sve što se dešava u akvarijumu: pH vode, nivo amonijaka i nitrita i temperaturu. Ne zaboravite da dobro proučite koje vrste ribica se ne slažu međusobno. Osim toga, neke ribice u periodu roditeljstva imaju kanibalističke porive, ali je to već druga tema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari