• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

U akvarijumskoj vodi viđate mehuriće i penu, a na biljkama "bisere”: Evo zašto se oni stvaraju!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Razlozi ovih pojava u akvarijumu uglavnom su bezazleni. Ipak, akvaristi ponekad prave greške u pogledu higijene i opreme koje mogu dovesti u pitanje život njihovih vodenih drugara

  • 1
Mehurići u akvarijumskoj vodi Foto: Pixabay

Imate prelep akvarijum i pobrinuli ste se da ribicama obezbedite odgovarajuću atmosferu koja uključuje biljke, kamenje i skrovišta.

Redovno čistite akvarijum, koristite i odgovarajuća svetla, filtere, sistem za aeraciju... Međutim, primetili ste čudne mehuriće u vodi.

Postoji mnogo razloga pojave mehurića u akvarijumskoj vodi. Iako nisu svi problematični, neki mogu ugroziti vaše vodene prijatelje.

“Normalni” mehurići

Mehuriće ćete uvek viđati u vodi, jer je to prirodna pojava. Vazdušni filteri ih redovno stvaraju, a kamenje u akvarijumu može izazvati stvaranje kaskada malih mehurova koji pomažu u kretanju vode oko rezervoara. Viseći filteri takođe mogu uzrokovati stvaranje mehurića.

Ako mehurovi pucaju ubrzo nakon formiranja, ne pokrivaju celu površinu vode i ne izgledaju penasto, nema razloga za brigu.

Pojedine vrste ribica - bete i gurami - prave gnezda sa mehurićima kako bi privukle partnera. Mehurasta gnezda izgledaju kao masa plutajućih kuglica na površini vode i mogu se zalepiti za biljke u akvarijumu.

Da li ste primetili da sitni vazdušni mehuri prekrivaju površinu vode akvarijuma nakon što ga napunite? Ni ovi mikromehurići nisu neuobičajeni. Obično nestanu u roku od nekoliko dana, ali ih možete i obrisati.

“Biserni” mehurići na biljkama

Mehurići u akvarijumskoj vodi Foto: Pixabay

U procesu fotosinteze, vodene biljke proizvode kiseonik koji može da se zadrži na listovima u obliku mehurića. Oni su znak su zdravog akvarijuma. Ako ne primetite ovu pojavu, akvarijumska voda možda nema dovoljno kiseonika. Voda apsorbuje kiseonik koji stvaraju biljke, a “biseri” na listovima biljaka se pojavljuju ukoliko je voda zasićena kiseonikom.

Pena u akvarijumu

Ukoliko na površini vode primetite sloj pene, možda ste prebrzo sipali vodu u akvarijum. To je slično kao kad protresete flašu sa vodom. Pena bi trebalo brzo da se rasprši. Da biste izbegli njeno formiranje, vodu dolivajte polako, ili je sipajte tako da pada na površinu umesto u unutrašnjost akvarijuma.

Pena može biti fatalna za ribice ako se formira zbog prisustva sapuna ili sredstava za čišćenje. Za čišćenje akvarijuma nemojte koristiti kućne sunđere, lavore, kante i bilo koju opremu koju ste koristili za održavanje higijene drugih predmeta ili površina. Čak i minimalni ostaci sredstava za čišćenje mogu ozbiljno naškoditi ribicama. Ovo treba da znaju svi članovi vaše porodice.

Proteinska pena

Previše proteina u akvarijumskoj vodi može da se zalepi za mehuriće, sprečavajući ih da iskaču i nestanu. Proteinska pena je pokazatelj da akvarijum zahteva pranje. Prljavi filter i svakakvi ostaci u akvarijumu mogu izazvati ovaj problem. Osim toga, mrtva riba koja počinje da se razgrađuje može proizvesti proteinsku penu, pa redovno proveravajte brojno stanje ribica.

Kvalitet vode

Jedan od najvažnijih načina da akvarijum održite čistim i zdravim je da ga napunite visokokvalitetnom vodom.

Hlor ili hloramin mogu da oštete akvarijum za nekoliko minuta: voda koju točite iz česme tretira se ovim sredstvima koja su opasna po ribice. Hlor se može eliminisati iz vode, ali hloramin ne može. Ribe zatrovane hlorom će razviti crvenilo ili sluz po telu i obično uginu.

Ako punite akvarijum vodom iz slavine, koristite neutralizator hlora koji je jednostavan za upotrebu i nije skup.

Pravilna aeracija

Mehurići u akvarijumskoj vodi Foto: Shutterstock

Ribama je potreban kiseonik da bi preživele. Ako je akvarijum pun toksičnih hemikalija, poput hlora i amonijaka, ribe dobijaju kiseonik lebdeći na površini vode i izduvavajući mehuriće. Ovo je znak da su u opasnosti. Testirajte vodu i što hitnije ugradite sistem za prečišćavanje vode.

U prirodi, vodene površine imaju struje koje u vodi stvaraju kiseonik. Isti sistem potreban je i za vodu u akvarijumu, iz koje ribice uzimaju kiseonik, a oslobađaju ugljen-dioksid. Vazdušna pumpa u akvarijumu stvara mehuriće koji uklanjaju nepoželjne gasove iz vode. Kako se mehurići razbijaju na površini, voda apsorbuje kiseonik iz okoline.

Horizontalni akvarijumi veće zapremine omogućavaju da voda apsorbuje više kiseonika, dok uski i manji akvarijumi mogu praviti probleme.

Čak i u najuređenijim akvarijumima ćete viđati mehuriće. Ako se pridržavate svih pravila koje iziskuje držanje ribica u domu, mehuriće jednostavno poistovetite sa znakom da vaši ćutljivi stanari dobijaju dovoljno kiseonika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saaaa

    11. februar 2023. | 20:33

    Imam akvarijum 3 godine a samo je jednom kompletno ciscen, 8 hitlera za preciscavanje vode radi svoje. A hranim ih 3. 4 ili 5 dan i sve je ok. Toliko.