• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

“Bubble eye”: Zašto ribicama ponekad otiču oči?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Medicinski poznato kao egzoftalmija, ovo oboljenje manifestuje se nenormalnim ispupčenjem oka iz očne duplje, a njegovi uzroci mogu da budu mehaničke povrede, loš kvalitet vode ili infekcija

  • 0

“Bubble eye”, "pop eye"  ili loptasto oko kod ribica je simptom koji ukazuje na infekciju, povredu ili posledicu uticaja vode lošeg kvaliteta.

Ispupčene oči (ili oko) su rezultat sakupljanja tečnosti u očnoj šupljini ili unutar oka ribe.

Oči ponekad imaju "kožnu presvlaku" mutnobele do mlečnobele boje, kao rezultat rastezanja kože koja "drži" oko u očnoj šupljini.

“Pop aj” ili egzoftalmiju uzrokuju sistemske povrede, loš kvalitet vode i infekcije.

Zbog egzoftalmusa ribicama slabi vid i može dovesti do slepila. Da biste sprečili razvoj ove bolesti, menjajte vodu po ustaljenoj šemi i često čistite akvarijum.

Opis i simptomi

Medicinski poznato kao egzoftalmija, ovo je stanje u kome je oko ribe natečeno i nenormalno viri iz duplje. Bolest može uticati na jedno oko ili oba. Izbočenje može biti suptilno, posebno u ranoj fazi bolesti, ili upečatljivo, gde celo oko i očna duplja nenormalno oteknu. U zavisnosti od uzroka i težine oboljenja, riba može pokazati i druge znake bolesti.

Pokazatelji ovog oboljenja su i: degenerativne promene na očnim jabučicama, istezanje očne duplje, promena boje ili krv u očnoj jabučici, ruptura i zamućenost očne jabučice, letargija, gubitak apetita, skrivanje ili druge promene ponašanja, otok tela, podignuta krljušt, stegnuta peraja.

U teškim slučajevima, oči zahvaćene bolešću mogu da puknu. Ako se to desi, riba se može oporaviti, ali će ostati bez vida.

Uzroci bolesti

Dešava se da se uzrok ovog oboljenja nikad ne otkrije.

Ako je zahvaćeno samo jedno oko, reč je o povredi koja nastane kao rezultat borbe sa drugom ribom, ili je riba pretrpela povredu u akvarijumu (dodir sa abrazivnim predmetom). U većini slučajeva, izbočeno oko će se vratiti u duplju. Pažljivo propratite stanje ribe, jer može doći do infekcije, a time i do gubitka vida.

Drugi uzrok bolesti je infekcija koja se manifestuje na oba oka. Mogu je izazvati različiti organizmi, uključujući bakterije, gljivice i parazite.

Loš kvalitet vode će izazvati otok očiju osetljivim ribama. Ako jedna ili više riba u akvarijumu ima natečene oči, testirajte vodu da biste utvrdili da li nešto nije u redu sa njenim hemijskim sastavom. Proverite sve parametre, uključujući i količinu gasa u vodi (mehurići na stranama akvarijuma i na koži ribe) koji može da izazove nakupljanje gasa u očima i njihovo oticanje.

Dijagnoza i lečenje

Ne postoje testovi ili procedure koje mogu da dijagnostikuju ovu bolest. To akvarista može utvrditi sam, prema karakterističnom simptomu ispupčenih očiju.

Lečenje zavisi od osnovnog uzroka. Ako je oko povređeno, ono će obično zaceliti samo od sebe, osim ako se ne razvije sekundarna infekcija ili ribica ne doživi stres. Možete pomoći ribi da se oporavi dodavanjem akvarijumske soli (osim ako nije kontraindikovano). Ovaj postupak će ublažiti otok.

Uklonite sve ukrase iz akvarijuma koji bi mogli da doprinesu daljim povredama, kao što su oštro kamenje, šiljate biljke i predmeti sa grubim ivicama.

Redovne promene vode i praćenje hemijskog sastava vode se takođe preporučuju tokom perioda oporavka, jer je loš kvalitet vode čest uzrok oticanja očiju riba. Ako testovi vode ukažu na promenu pH vrednosti, povišen amonijak ili nitrit, odmah to sanirajte.

Svaku ribu koja pati od bakterijske infekcije premestite u karantinski akvarijum. Tako ćete izbeći zaražavanje drugih riba. Tretirajte obolelu ribu antibiotikom širokog spektra koji će vam preporučiti veterinar. Ako je više od jedne ribe zaraženo, možda će biti potrebno tretirati antibioticima ceo akvarijum.

Riba otok oka Foto: Pixabay

Ribe hranite visokokvalitetnim hranivom sa dodacima za jačanje imuniteta.

Sve dok preduzimate korake ka ispravljanju ili eliminisanju uzroka otoka očiju ribe, ona će se verovatno oporaviti, posebno ako je stanje izazvano povredom. Međutim, ako je za to kriva infekcija ili neravnoteža hemijskih parametara vode, a ne reši se odmah, riba može izgubiti oko, ili čak podleći stresu ili infekciji.

Sprečavanje bolesti

Ne postoji čarobni štapić koji će sprečiti pojavu ove bolesti. Međutim, ako je akvarijum dobro održavan, redovno pristupate delimičnim promenama vode i dajete ribicama kvalitetnu hranu, šanse za pojavu bolesti su znatno smanjene.

Svakodnevno posmatrajte ribice kako biste na vreme uočili moguće znake oboljenja. Na vreme uočena bolest brže i lakše se leči.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari