• 0
 ≫ 

Vatreni gobi: Morska ribica sa perajem za “zaključavanje”

 ≫ 

Nazvana još i “pikado”, zbog brzine “zabadanja” u zaklon usled straha, ova mala stanovnica akvarijuma je dobar komšija i otporna na bolesti, ali pripazite da vam ne iskoči iz akvarijuma!

  • 0
Vatreni gobi

Foto: Shutterstock

Vatreni gobi (Nemateleotris magnifica) je mala morska riba (7, 62 cm) koja je izuzetan ukras u malim akvarijumima ili većim koji su opremljeni “grebenima”.

Ističe se svetlim bojama, a poznata je i kao "pikado": taj naziv potiče od njene navike da se munjevito sakrije kad oseti strah ili je ugrožena. Provodi dane žustro plivajući po akvarijumu, a onda iznenada, iz samo njoj poznatih razloga, zaroni u zaklon.

Život u prirodi

Vatreni gobi živi u Indijskom i Tihom okeanu, od istočne obale Afrike do Havajskih ostrva i od Australijskih ostrva na severu do ostrva Rjukju. Prebivalište joj je u šupljinama morskih grebena, na dubinama od šest do 70 metara. Pliva neposredno iznad dna i hrani se plutajućim planktonom iz vodene struje. Vatreni gobi može dugo da pliva sa glavom nagore.

Boje i oznake

Vatreni gobi je dugačka, vitka riba. Lice joj je žuto, prednja polovina tela bela, a zadnja crvena. Leđno, analno i repno peraje su istaknuti crnom bojom. Izraslina iz kičme zapravo je izduženo leđno peraje. Riba ga koristi za slanje signala drugim vatrenim ribama, ali i kao „organ za zaključavanje“ u grebenu, u slučaju da predator pokuša da je izvuče iz skrovišta.

Odnos sa drugim ribama

Vatreni gobi je skoro savršen sused, jer ne smeta drugim ribama u akvarijumu. Može postati teritorijalan u manjem ili prenatrpanom prostoru (posebno sa pripadnicima sopstvene vrste). Potrebno mu je izvesno vreme da se opusti. Potencijalni prijatelji u akvarijumu su mu još jedan vatreni gobi, riba klovn ili gobi račići. Pripazite na odabir “komšija”: “lavovi” i velike ribe anđeli mogu lako pojesti vatrenog gobija. Nemojte ga držati zajedno sa agresivnim ili poluagresivnim ribama, jer je veoma plašljiv i može se povrediti ili podvrgnuti izgladnjivanju. On voli da iskače iz akvarijuma, zbog čega je potrebno da stavite poklopac.

Prebivalište i njega

Zbog male veličine može se držati u mini akvarijumima, ali je bolje obezbediti mu veći prostor, jer voli “obrušavanje” u vodi. Aeracija treba da bude jaka. Većinu pikado-riba hobisti lako izgube zbog jednostavnih grešaka. Neki gobiji iskaču zbog loše pričvršćenih poklopaca akvarijuma, stresa ili nedostatka hrane. Osvetljenje treba da bude nisko do umereno. Jarko osvetljen akvarijum može izazvati stres.

Vatreni gobi voli da se krije, pa mu obezbedite neke zanimljive opcije kao utočište, poput komada plastične cevi koji može poslužiti kao skrovište. Zatim napravite fasadu od kamena. Cev ne mora da se vidi, a ribici ćete obezbediti bezbednu i ojačanu “pećinu” koja se neće urušiti. Ova riba voli da se skriva ukopavanjem u pesak ili glatku podlogu od sitnog šljunka. Podloga ne treba da bude previše gruba da riba ne bi povredila telo ili peraja.

Ishrana i životni vek

Prvi ulazak vatrenog gobija u akvarijum može rezultirati njegovim skrivanjem nekoliko dana. Kad se bude osetio spokojno u novom okruženju, izaći će da lovi komadiće hrane. Vatreni gobi je svaštojed. Uz alge i zooplankton koji rastu u akvarijumu, ishrana vatrenog gobija treba da uključuje mesnu hranu, uključujući i škampe iz slanih voda, sitno iseckane sveže ili smrznute morske plodove i industrijsku hranu obogaćenu vitaminima. Ova riba ima mala creva, pa je hranite 2-3 puta dnevno. Otporna je na bolesti i dobro se prilagođava životu u akvarijumu. Njen životni vek je tri godine.

Razmnožavanje

Ovo je monogamna riba, ali se malo zna o njenom parenju. Polni dimorfizam gotovo da je neuočljiv, osim što su ženke manje i tanje. Akvaristi pretpostavljaju da se ova riba razmnožava slično drugim vrstama gobija koji polažu ikru na podlogu.

Da li je vatrena riba otrovna?

Ovo je mirna i netoksična tropska grebenska riba. Problem može nastati ukoliko početnici pogreše sa izborom zbog imena ribe, pa nabave recimo crvenu ribu lava čija peraja imaju otrovne vrhove koji izazivaju bolan ubod.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari