• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovo je jedan od najopasnijih i najnehumanijih zahvata na mačkama i za njega ne postoji razumno opravdanje

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Uklanjanje kandži mačkama isto je kao odsecanje vrhova prstiju čoveku

  • 0
Mačka uklanjanje kandži Foto: Shutterstok/V_Lisovoy

Jedna od najintrigantnijih tema koja izaziva velike podele među vlasnicima, stručnjacima i ljubiteljima životinja jeste uklanjanje mačijih kandži. Ne prestaju žestoke rasprave o tome da li je (ne)poželjno uklanjati kandže mačkama, a pojedine zemlje su zabranile ovaj operativni zahvat.

Zašto je loše uklanjati kandže mačkama? Odstranjivanje kandži uzrokuje bolove u šapama, leđima, infekcije, nekrozu (smrt) tkiva), pa čak i hramanje. Osim toga, uklanjanje kandži menja način na koji mačke nogama osećaju zemlju i po njoj hodaju, i izaziva bol kao kad čovek nosi neudobne cipele. Nepravilno uklonjene kandže mogu ponovo da izrastu i da prouzrokuju oštećenje nerava i koštane nepravilnosti.

Šta predstavlja uklanjanje kandži mačkama

Odstranjivanje kandži kod mačaka je hirurško uklanjanje, odnosno amputacija poslednjih falangealnih kostiju svakog prsta, što bi se najbliže moglo objasniti kao ekvivalent odstranjivanju vrhova prstiju kod čoveka. U velikom broju zemalja u svetu odstranjivanje kandži mačkama zabranjeno je zakonom. Neki vlasnici odlučuju da obave ovaj zahvat na mačkama kako bi izbegli da mačka grebe njih ili nameštaj. Nejasno je kada je postupak uklanjanja kandži prvi put počeo zaživeo kroz predavanje u veterinarskim školama, ali su veterinarski časopisi objavljivali članke o ovoj proceduri kasnih 60-ih godina 20. veka.

Postoje tri načina uklanjanja kandži mačkama: standardna metoda je amputacija skalpelom, kada se rana zatvara šavovima ili hirurškim lepkom, a druga metoda je laserska hirurgija u kojoj mali, intenzivan snop svetlosti seče tkivo tako što ga zagreva i isparava. Postoji još jedna vrsta procedure - tendonektomija, pri kojoj se hirurški uklanja deo tetive u prstu mačke kako ne bi mogla da izvlači kandže. Iako se smatra da tendonektomija nije toliko bolna kao trajno uklanjanje kandži, istraživanja pokazuju da ona može imati slične komplikacije i posledice kao uklanjanje kandži.

Kod sve tri metode kost treće falange se potpuno odstranjuje, prsti na šapama se zatvaraju ušivanjem ili hirurškim lepkom, a šape se previjaju. U narednim nedeljama mačku treba sprečiti da naskače na površine ili sa viših platformi, pogotovo sa visokih radnih ploča, polica i izbočina, jer sila sletanja može da otvoriti rane na nožnim prstima.

Mačka uklanjanje kandži Foto: Shutterstock/bombermoon

Postoje li dobre strane uklanjanja kandži mačkama

Odstranjivanje kandži mačkama može da spreči ogrebotine na koži vlasnika, ali i osoba kojima je koža nežnija i osetljivija, kao šro su stariji i bebe. Osim toga, mačka neće uništavati nameštaj, tepihe i druge  površine u domu. Najviše problema mačije ogrebotine mogu da nanesu ljudima koji uzimaju određene lekove, kao što su razređivači krvi, kojima posekotine mogu da naprave ozbiljne probleme. Ponekad vlasnici uklanjaju kandže sa šapa macama koje dovedu u dom kako bi pravile društvo drugim mačkama i time smatraju da se mačke neće ranjavati prilikom sukoba.

Studije iz nekih azila za životinje kažu da je samo 11,1 posto mačaka podvgrnuto uklanjanju kandži zbog destruktivnog ponašanja. Mačke su najčešće podvrgavane amputaciji kandži jer su vlasnici tako želeli (56,9 posto), i to zbog ličnih razloga (selidba, zdravstveni problemi udomitelja, nemogućnost osnovne nege...).

Mačije kandže uklanjanje Foto: Shutterstock/RJ22

Koje su negativne strane uklanjanja kandži mačkama

Rizici hirurškog odstranjivanja kandži mačkama su brojni i ozbiljni. Hirurške komplikacije su uvek izvesne: uprkos najboljim naporima hirurga, neke stvari mogu poći naopako tokom postupka, pogotovo kad je reč o uvođenju ljubimaca u anesteziju). Druge moguće komplikacije su: alergijske reakcije na anesteziju, pojava vode u plućimna, moždani udar, srčani zastoj, oštećenje grla od tubiranja, oštećenje nerava, krvarenje, pa i smrt. Neke komplikacije se javljaju i nakon operacije, kao što su bol, infekcija ili dehiscencija rane (ponovno otvaranje hirurškog mesta). Najčešća komplikacija je kontinuirano krvarenje iz kandže nakon operacije.

Prvobitno verovanje da nema posledica posle uklanjanja kandži nije tačno, jer osim postoperativnog bola i komplikacija prilikom otvaranja prstiju, istraživanja su otkrila i dugoročne komplikacije i posledice uklanjanja kandži mačkama.

Zaostali delovi odsečenih kostiju se preoblikuju i stvaraju teškoće mačkama prilikom hodanja. Jedna studija je pokazala da je oko 63 procenta mačaka na rendgenskim snimcima imalo zaostalu kost, dok su se kod 6 posto mačaka ove kosti degenerisale i preoblikovale što se takođe videlo na snimcima.

Studije su pokazale da mačke bez kandži trostruko više puta imaju bolove u leđima, preterano se neguju ili su agresivnije  odnosu na mačke kojima kandže nisu uklonjene. Nagađa se da bol u leđima nastaje zbog promena u hodu kako bi se mačke kretale na bolnim prstima. Česta nega i higijena kod mačaka bez kandži ima samoumirujući efekat, kao masaža bolnog područja.

Mačke bez kandži sa ostacima kostiju imaju probleme i kad koriste posudu sa posipom, pa često odlučuju da obavljaju nuždu van peska koji iritira bolne đape, pogotovo kristalizovani i zgrudvani ostaci.

Agresija je još jedna posledica odstranjivanja kandži mačkama koje zbog ovoga imaju pojačana čula za borbu ili bekstvo. Budući da više nemaju kandže, mačke se češće oslanjaju na odbranu ujedima.

Mačije kandže Foto: Shuterstock7RJ22

Koje su alternative uklanjanju kandži mačkama

Mnogi vlasnici kažu da je grebanje normalno ponašanje mačke i trebalo bi da im obezbedimo predmete i načine na kojima će ispoljavati ovu prirodnu potrebu.

Obezbedite mački dovoljno površina za grebanje: to mogu da budu konopci od sisala, kartonske grebalice i druge teksture i predmeti koji će joj pružiti zadovoljenje potrebe za oštrenjem kandži. Potrudite se da mački postavite vertikalne površine za grebanje, da ne bi "vežbale" na zavesama i nameštaju. Kako biste privoleli mačku da koristi komercijalne predmete za grebanje i da se okane nameštaja, privucite je mirisom mačije trave i poslastica.

Skraćivanje kandži, kao jedna od bezbolnih alternativa uklanjanja kandži, može efikasno da smanji destruktivno ponašanje mačke.

(Thesprucepets/Apetit.rs/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Amputirali mu zadnje šapice, a uskoro će i prednje: Vlasnici odbacili mačka zato što je bolestan

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari