• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neke mačke imaju predispoziciju za kataraktu, a mogu je dobiti sve mace starije od 10 godina

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Katarakti su podložnije rase kao što su himalajska mačka, birmanska, persijska, bengalska, ruska plava i britanska kratkodlaka

  • 0
Katarakta kod mačke Foto: Shutterstock

Ako se vaša mačka kreće oprezno, ne sme da izađe napolje ili da skoči na stolicu, moguće je da ima zdravstvene probleme: oni mogu da budu brojni, mada je katarakta čest uzrok ustručavanja na uobičajeno kretanje i ponašanje. Na ovo treba da posumnjate ako mačka ima više od 10 godina ili primetite zamućenost u jednom ili oba oka.

Katarakta kod mačaka retko izaziva potpuno slepilo, ali može da ometa vid.

Šta predstavlja katarakta

Katarakta je promena stanja sočiva u oku mačke: ona blokira svetlost koja stiže do mrežnjače gde se nalaze ćelije vida. Katarakta se isprva blago ispoljava, ali može napredovati i sazreti do gustine koja blokira vid. Neke vrste katarakte se ne razvijaju, a mačke se lako prilagode blažem obliku gubitka vida.

Nuklearna skleroza je promena sočiva koja se pojavljuje u starijem dobu. Ona ima tendenciju da obuhvati oba oka odjednom i liči na kataraktu, ali ne izaziva veće probleme mačijem vidu.

Nastanak katarakte kod mačaka

Neke mačke imaju genetsku predispoziciju za kataraktu. Kod određenih rasa mačaka, ova bolset očiju pojavljuje se kod mačaka mlađih od pet godina. Inače, katarakta je oboljenje mačaka starijih od 10 godina. To je i genetski predisponirana bolest očiju. Rase kod kojih se katarakta pojavljuje češće i uzrokovana je genetskim promenama su: himalajska mačka, birmanska, persijska, bengalska, ruska plava i britanska kratkodlaka.

Uzroci pojave katarakte

Postoji mnogo uzroka katarakte kod mačaka, iako su najčešći traume i zapaljenja. Trauma je posledica povrede glave, a upalu izazivaju brojne bolesti mačaka, poput virusa herpesa. Iako je dijabetes obično uzrok katarakte, ne znači da će je dobiti i mačke dijabetičari! Veterinar će detaljnim pregledom oka dijagnostikovati promene na očima mačke. Ukoliko postoji sumnja na pojavu katarakte, vašu ljubimci treba da pregleda veterinarski oftalmolog.

Katarakta kod mačke Foto: Shutterstock

Lečenje katarakte kod mačke

Lečenje katarakte zavisi od brojnih faktora. Idealan tretman je operacija - uklanjanje zamućenog sočiva i ugradnja veštačkog. Nega mace nakon ove operacije može potrajati i biti intenzivna, jer ona mora da nosi zaštitu za oči. Uz to, svakih nekoliko sati morate joj stavljati kapi u oči. Ako mačka ima kataraktu samo na jednom oku, možda ćete odlučiti da preskočite lečenje. Katarakta nije bolna, a mačka će se dobro snaći i sa jednim okom koje ima dobar vid.

Nelečena katarakta ponekad se razvije u glaukom. U tim slučajevima, sočivo isklizne sa svoje normalne lokacije u oku mačke i blokira drenažu očne tečnosti. Pritisak se povećava i može trajno oštetiti ćelije mrežnjače. Glaukom je bolan: mačka ima “crveno” oko i često žmirka zbog bolova.

Ne postoje dokazani prirodni ili domaći lekovi koji mogu da spreče pojavu mačije katarakte. Možete preduzeti određene korake kako biste sprečili eventualne fizičke povrede ili traume koje mogu da budu okidači za kataraktu. Uravnotežena ishrana i kontrola na pojavu dijabetesa i drugih bolesti koje izazivaju infekcije oka, poput herpesa ili mačije leukemije, takođe su mehanizmi prevencije katarakte.

(Dailypaws/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kakva mačka: Uspela da se spakuje na policu i napravila najluđu pozu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari