• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vaša mačka stalno žvaće predmete u domu: Kako da eliminišete ovu lošu naviku

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dosada je najčešći razlog koji primorava mačku da zubima uništava stvari u kući, ali postoje proverene metode koje će je odvratiti od ove rutine

  • 0
Mačka u domu Foto: Shutterstock

Uništavanje predmeta u domu karakteristično je za mnoge kućne ljubimce, pogotovo za pse, dok grebanje najčešće povezujemo sa mačkama.

Međutim, vlasnici koji žive sa životinjama dobro znaju da one ponekad zaborave na svoju prefinjenost, pogotovo mačke.

Ukoliko svakodnevno "bijete bitku" za opstanak predmeta u domu, evo razloga zbog kojih mačke grizu i žvaću sve što im dopadne šapa i načina da ih odvratite od ove loše navike, piše Apetit.rs.

Zašto mačka grize i žvaće stvari po kući

Kada su u pitanju mačići, najčešći razlog za neprestanim žvakanjem je bol i nelagodnost koju osećaju u desnima tokom rasta prvih zubića.

Grickanjem svega čega se domognu oni ublažavaju nelagodu.

Mačka u domu Foto: Pixabay

Kada razlog žvakanju predmeta nije rast zuba, u pitanju je dosada ili zabava. Mnoge mačke "glodanje" predmeta doživljavaju kao igru ili beg od dosade, pa ga često i primenjuju.

Ponekad mačke koje pate od bolesti desni žvaću sve i svašta kako bi olakšale bol, dok one sa problemima u digestivnom traktu takođe grizu i balave po predmetima kako bi ublažile mučninu. U ovim slučajevima je najbolje da se posavetujete sa veterinarom.

Mačka u domu Foto: Shutterstock

Da li je normalno da mačka žvaće predmete u kući?

Ukratko, odgovor je "da". Međutim, to ne znači da ste u bezizlaznoj situaciji, niti je re o nečem što se ne može zaustaviti.

Kako sprečiti mačku da žvakanjem uništava stvari?

Sklonite "primamljive" predmete: možda zvuči previše jednostavno, ali je nekada najbolje ne dovoditi mačku u iskušenje.

Ako mačka voli da grize kablove, prekrijte ih tepihom ili ih postavite uza zid kako joj ne bi bili na vidiku. U slučaju da mačka neprestano gricka cveće, koje neretko može biti otrovno za nju, najbolje je da ga sklonite i onemogućite mačku da mu priđe.

Dosada je jedan od najčešćih uzroka nepoželjnog ponašanja mačke, pa provedite što više vremena u igranju s njom da bi se "izmorila" i utrošila višak energije.

Mačka u domu Foto: Shutterstock

Priuštite joj dovoljno igračaka: većina vlasnika ima previše obaveza u toku dana što ne znači da naši ljubimci treba da ispaštaju. Ukoliko znate da nećete imati dovoljno vremena za igru sa mačkom, obezbedite joj omiljene igračke.

"Pokvarite" ukus predmeta: ovo nije najpraktičnija, ni najpreporučljivija metoda, ali u nekim situacijama može biti korisna. Predmete koji su stalno na meti vaše ljubimice naprskajte ili premažite nečim što ima neprijatan ukus ili odbojan miris. Nemojte koristiti sredstva koja mogu da ugroze zdravlje vaše mačke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari