• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Može li mačka da boluje od zapaljenja krajnika?

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tonzilitis ili upala limfnog tkiva (tonzila) u ždrelu kod mačaka se javlja izuzetno retko i pridružena je bakterijskim infekcijama, problemima zbog prisustva stranog tela ili drugog fizičkog ili hemijskog iritanta

  • 0
Mačka krajnici Foto: Pixabay/Pitsch

Vlasnici mačaka uglavnom ne razmišljaju o tome da li njihovi ljubimci mogu da imaju probleme sa krajnicima. Ipak, upala krajnika ili tonzilitis kod mačaka može da se javi u izuzetnim situacijama.

Zapaljenje krajnika (tonzilitis) javlja se veoma retko kod mačaka. Smatra se da tonzilitis nastaje kao posledica poremećaja disajnih puteva i problema sa plućima, usled bakterijske infekcije, prisustva stranog tela ili dodira sa nekim hemijskim ili fizičkim iritantima.

U slučaju blažeg zapaljenja krajnika čuje se određeni zvuk pri disanju, dok je kod jačih upala gutanje otežano, mačka gubi apetit, počinje da slabi i obilno balavi. Otok krajnika javlja se ponekad, u zavisnosti od simptoma.

Iritaciju krajnika odnosno njihovu upalu može da izazove problem u unutrašnjosti nosa, usta ili grla, dugotrajan kašalj ili povraćanje.

Biljna vlakna ili druga strana tela koja se zadrže u krajnicima takođe mogu da izazovu njihovu upalu ili infekciju. Drugi fizički i hemijski agensi će izazvati iritaciju usta i gornjeg dela grla i jednog ili oba krajnika.

Tonzilitis ponekad nema nikakve simptome, a većina slučajeva ne zahteva uklanjanje krajnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari